Čtvrtek v podobě domácích štafetek! Vyzkoušejte.

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Je to pár dní, co se můj muž rozplýval při vzpomínce na štafetky, které připravovala jeho babička. Básnil o nich tak dlouho, že jsem usedla a hledala tak dlouho, dokud jsem nenašla vhodný recept k vyzkoušení. Podařilo se. Výsledek byl přímo famózní, takže doporučuji – neotálejte a vyzkoušejte také.

000000000000000000
foto: pradobroty.cz

Suroviny:

  • 150 g bílků (cca 4 bílky z větších vajec)
  • 150 g cukru krupice
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g strouhaného kokosu

 

KRÉM:

  • 500 ml mléka
  • 75 g vanilkového pudinkového prášku (2 sáčky)
  • 100 g cukru
  • 125  g másla
  • 1 lžíce mleté kávy

 

POLEVA:

  • 70 g hořké čokolády
  • 20 g másla

 

Příprava:

Bílky spolu s cukrem vyšleháme do tuha. Do vzniklého proslazeného sněhu opatrně stěrkou zamícháme mouku a kokos.
Troubu rozehřejeme na 230°C (horkovzduch stačí 200°C).
Ustřihneme si pečící papír tak, aby přesně pasoval na velký plech. Papír si můžeme pomazat máslem (bezé pak půjde lépe dolů, ale není to nutné). Těsto namažeme  na celou plochu papíru do výšky asi 4 mm, dobře to jde cukrářskou stěrkou a nebo dlouhým cukrářským nožem.
Plát upečeme v rozehřáté troubě do světle hnědé barvy. Trvá to přibližně 10-15 minut (pečení raději hlídejte)
Po vychladnutí plát rozřežeme na třetiny a necháme zavadnout v lednici

Krém:

Půlku mléka dáme na sporák, ve druhé půlce důkladně rozmícháme pudinkový prášek a cukr. Vlijeme do mléka na sporáku, za stálého míchání metličkou přivedeme k varu a uvaříme velmi hustý pudink. Necháme úplně vychladnout a během chladnutí občas metličkou promícháme, aby se na pudinku nevytvářel škraloup.
Povolené máslo vyšleháme do hladké konzistence a po lžících zašleháme pudink. Nakonec zašleháme i kávu (nesmí jí být moc, aby neobarvila krém moc na hnědo).

Krém rozdělíme na půl a dva pláty těsta pomažeme vždy jednou polovinou. Složíme pomazané pláty na sebe a přiklopíme třetím plátem. Necháme ztuhnout v lednici.

Poleva:

Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu s máslem.
Zatuhlou kostku z plátu a krému vyndáme z lednice a nakrájíme na malé štafetky. Každou štafetku zdobíme polevou na úhlopříčku, a nebo oba konce cca 1 cm..  Každý kousek necháme okapat a lehce zatouhnout na alobalu.
Štafetky naposledy vychladíme (ideálně přes noc), aby vše zatuhlo a chutě se prolnuly.

 

Vyzkoušeli jste? Jak chutnalo?

 

Markét ,)

 

 

Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.

Reklama

Doporučujeme

Zapomeňte na drahé svíčky. Tuhle vůni Vánoc si vyrobíte za pár korun

Už vás nebaví věšet na stromeček rok co rok ty samé skleněné koule, které se navíc rády rozbíjejí? Zkuste letos vsadit na přírodu a...

Vyhrajte si svou porci sváteční pohody

Svátky se blíží a s nimi i období dobrého jídla, klidu a drobných radostí, které zpříjemňují zimní dny. Wolt přináší pohodlí, díky kterému máte...

Podzimní kolekce bot Sorel přináší nové horizonty

Legendární původně kanadská značka SOREL čerpá inspiraci ze svých více než šedesátiletých zkušeností s vytvářením univerzální funkční zimní obuvi. Dnes nabízí celoroční řadu obuvi...

Jedna zpráva může zachránit život. Návod, jak přežít samotu o svátcích

Máme to spojené s vůní vanilky a klidem, jenže realita často připomíná spíš závod o to, kdo se dřív zhroutí. Vánoce fungují jako nemilosrdné...

Skříň přiražená ke zdi je past. Proč nábytek nesmí bránit vzduchu?

Možná si myslíš, že ten tmavý stín v rohu pokoje je jen kosmetická vada, kterou stačí přetřít barvou, ale opak je pravdou. Plíseň v...

Tipy, jak na letošní Vánoce lehce a zdravě

Užijte si letos Vánoce naplno a zdravě. Svátky nemusí být spojeny s nadměrnou konzumací cukru a těžkých jídel. Chutně, lehce a funkčně můžete letos...

Čtyři šálky denně jsou v normě. Češi se limitu ani nepřibližují

Dlouhé roky nás strašili, že káva je dálnicí k infarktu a dehydrataci, jenže nejnovější data otáčejí kormidlo o sto osmdesát stupňů. Ukazuje se, že...

Dámské zimní boty – může jeden model ladit s elegantním kabátem i s ležérní bundou?

Zima přináší nejen zasněženou krajinu a sváteční atmosféru, ale často také náročné podmínky, které prověřují kvalitu naší obuvi. Mokré chodníky, rozbředlý sníh, mráz i...

Zapomeňte na Alpy. Světové hlavní město mléka leží v prachu a horku

Zelené pastviny a cinkání zvonů ve Švýcarsku jsou sice romantickou představou, avšak realita globálního mléčného byznysu vypadá diametrálně odlišně. Skutečný vládce trhu se ukrývá...

Přírodní péče k Vánocům? Ano, darujte kosmetiku plnou kozího mléka

Také přemýšlíte, jak udělat radost svým blízkým  dárkem, který má opravdový smysl? Přírodní kosmetika plná kozího mléka v sobě spojuje mnohé. Kozí mléko bylo...

Banánová slupka a čaj. Trik za pár korun, který rozsvítí Vánoce

Máte doma zelený keřík, který zarputile odmítá vykvést, zatímco v obchodech vidíte rostliny obalené poupaty? Čas se krátí, ale ještě není vše ztraceno, neboť...

Sukně Reserved: moderní kousky, které reagují na rytmus každodenního života

Sukně od Reserved dnes nejsou jen estetickým doplňkem, ale funkční součástí šatníku, která dokáže pružně reagovat na to, jaký máte den. Jednoduché střihy, výraznější...

Manželství není Disneyovka: 5 krutých pravd, které zjistíte až po svatbě

Vstupujeme do toho s růžovými brýlemi a pocitem, že láska hory přenáší, jenže realita všedních dnů nás často profackuje dřív, než stihneme vybalit svatební...

Pracoval s Pittem i DiCapriem. Martin Hub v pořadu Popojedem odhaluje zákulisí kaskadérského řemesla

Známý český herec a kaskadér, který se představil i ve světových filmech jako Titanic, Gladiátor nebo Troja. To není nikdo jiný než Martin Hub....

Jak využít slupky z brambor a jablek pro zdravější vaření

Automaticky saháme po škrabce a bezmyšlenkovitě házíme kusy zeleniny do koše, aniž bychom tušili, že se zbavujeme toho nejcennějšího pokladu. Slupky totiž nejsou odpadem...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3