Víno doporučují i lékaři
Druhy vín Bílá vína – se získávají ze světlých hroznů, mívají vyšší obsah kyselinky a nižší obsah alkoholu. Většinaz nich se pije jako mladá vína a chutnají svěže po ovoci.Červená vína – jsou z červených hroznů, obsahují třísloviny a zrají v dřevěných sudech
Druhy vín
Bílá vína – se získávají ze světlých hroznů, mívají vyšší obsah kyselinky a nižší obsah alkoholu. Většina
z nich se pije jako mladá vína a chutnají svěže po ovoci.
Červená vína – jsou z červených hroznů, obsahují třísloviny a zrají v dřevěných sudech. Mívají ovocné nebo kořeněné aroma.
Růžová vína – se vyrábějí z červených hroznů. Slupky obsahující barvivo se po několika hodinách oddělují a díky tomu získá víno světlou růžovou barvu.
Perlivá vína – vína sycená kyselinou uhličitou (například známé Prosecco)
Šumivá vína – sekty a šampaňské
Ušlechtilá sladká vína – vyrábějí se ze scvrklých, zmrzlých nebo ušlechtilou plísní napadených hroznů. Jsou to ledová vína, slámová vína, Tokaj
Likérová vína – obsahují více než 15 % alkoholu, například portské, sherry, madeira
Skladování
Láhve s vínem bychom měli skladovat ve vodorovné poloze, aby korková zátka zůstala vlhká. Jednoduchá vína určená k rychlé konzumaci pokládat nemusíte, zátka během několika málo měsíců jistě nevyschne a nevyžadují ani jiné zvláštní zacházení. Ovšem ušlechtilá vína, výjimečná svou vůní, chutí a celkovou harmonií, která se téměř nefiltrují a velmi málo síří, vyžadují zvláštní zacházení. Vínu škodí světlo (červená vína blednou, bílá žloutnou), pachy (víno je přejímá), hluk a vibrace. Víno se cítí nejlépe v chladném, vlhkém a tmavém prostředí, tedy například ve sklepě. V běžném bytě ovšem místo s takovými podmínkami najdeme jen stěží a ukládat zde vína na delší dobu nelze. Řešením je klimatizační box na víno (vinotéka), který je oproti chladničce uzpůsoben na dlouhodobé uchovávání vína. Láhve jsou tu uloženy v různých klimatických zónách – v nejvyšší polici červená vína při 18 °C a v nejnižší šampaňské při 6 °C.
Otevíráme láhev
Vršek láhve bývá opatřen záklopkou, kterou odstraníme nejlépe speciálním ořezávačem. Ten se nasadí na konec hrdla a pak se jím otočí. Ostří umístěné v oblouku nástroje záklopku čistě odřízne. Pokud ořezávač nemáme, pomůžeme si nožíkem nebo zkusíme hledat na boku hrdla proužek s perforací. Postup, při němž se záklopka vůbec neodstraní, ale propíchne vývrtkou a při vytahování zátky utrhne, je nekultivovaný. Tomu se raději vyhněte. Dobrá vývrtka zaručí hladké, snadné, elegantní a čisté vytažení zátky z hrdla láhve. Pravidelný konzument vína si asi nevystačí s nejjednodušším typem, který má pouze rukojeť a vřeteno. Ten vyžaduje dostatek zručnosti a zejména síly, abychom zátku zdárně vytáhli. Navíc při prudkém vytažení dochází k náhlému vyrovnání tlaku v láhvi s okolním tlakem a to může vínu uškodit. Vřeteno vývrtky nasaďte kolmo na zátku, aby se zavrtávalo do jejího středu (při šikmém zavrtání se korek obvykle drolí) a zátku vytahujte nikoliv prudce, ale pozvolna, aby z hrdla „vyklouzla“.
Ochutnáváme
Při nalévání uchopíme láhev tam, kde má těžiště (u plné láhve je to uprostřed její široké části) – pak budeme mít manipulaci s ní plně pod kontrolou. Přední etiketa by měla při nalévání směřovat nahoru. Víno naléváme pouze do třetiny obsahu sklenice, výjimkou jsou pouze šumivá vína, kterými můžeme naplnit takřka celou sklenku. Bílá vína musí být dokonale čirá, zatímco červená mohou nést stopy usazenin. K vínu nejprve přivoníme. Veškeré chuťové vlastnosti (ale také chyby) se promítají do jeho vůně. Vnímání vůně si usnadníte, pokud nápojem ve sklenici krátce zakroužíte, neboť provzdušněním buket zesílí. Až se napijete, doušek hned nepolykejte, ale poválejte ho zvolna po jazyku. Chuťové buňky jsou totiž umístěny nejen na jazyku, ale také na patře nebo v hltanu. Každá odrůda vína má svou typickou vůni a chuť. Některá vína voní po melounech, lipových květech nebo mandlích, v jiných cítíme švestky, čokoládu nebo dokonce fialky. Ovšem rozeznat podle vůně a chuti konkrétní odrůdu (nebo dokonce oblast a ročník) dokážou jen opravdoví znalci a milovníci vína.
Více tipů, rad a zajímavostí naleznete na portálu Vše o vaření
Dekantace
Dekantace je (podle slovníku) slévání, při němž oddělujeme tekutinu od pevných hmot. Milovníci vína tak říkají opatrnému přelévání vína do karafy. Molekuly nesoucí důležité chuťové prvky se tak mohou rychle spojit s kyslíkem a chuť a vůně nápoje se dobře rozvine. Není nutné takto zacházet se všemi víny. Prospívá zejména mladým červeným vínům bohatým na třísloviny a starším vínům s usazeninami (vysráženými tříslovinami a barvivem). Vína s usazeninami musí být 24 hodin předem postavena do svislé polohy, aby sediment klesl ke dnu láhve. Při přelévání sledujte, kdy se začne tvořit tenký proužek z usazenin. Ty může zachytit dekantační trychtýř s jemným sítkem. Mladá vína se doporučuje dekantovat půl až dvě hodiny před naléváním, robustní vina až 12 hodin předem.
Kombinace s jídlem
Vinařský slovníček
-
Barrique – víno zrálo v dubovém sudu
-
Buket – vůně vína
-
Brut – suché
-
Cuvée – směska více odrůd vinné révy
-
D. O. a D .O.C. – kontrolované označení původu
-
D.O.C.G. – nejvyšší stupeň italského značení kvality
-
Reserva – víno s prodlouženou dobou skladovatelnosti
-
SO2 – oxid siřičitý se přidává do vína jako stabilizátor a antiseptikum
-
Stolní víno – nejnižší kategorie vín
-
Tanin – tříslovina v červených vínech, konzervuje víno a dodává mu plnost
-
Vintage – ročník nebo víno pocházející ze sběru deklarovaného ročníku
Teplota vína
Abychom nápoj dokonale vychutnali, musíme ho podávat vychlazený na správnou teplotu. Přestože odborníci doporučují pro konkrétní vína různé teploty, obecně lze říct, že šampaňské podáváme vychlazené na 6 ºC, bílé víno na 12 ºC a červené víno na 18 ºC. Aktuální teplotu zjistíte nejsnáze teploměrem – klasickým rtuťovým měříte teplotu přímo ve sklenici, manžetový teploměr se nasadí přímo na láhev (teplota nádoby se ovšem může od teploty obsahu lišit). Víno uchovávané při pokojové teplotě je nutné před podáváním zchladit. Chladit víno můžeme stylově v nádobě naplněné ledem, ve speciální chladicí gelové manžetě nebo v chladničce. Počítejte s tím, že při servisu a následném nalévání do sklenic stoupne teplota cca o 2 °C, a vychlaďte raději nápoj o něco více, než je doporučeno.
Zdroj: www.vseovareni.cz
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)