Tarte tatin – lahodný omyl francouzské cukrářky

Sdílet článek

Reklama
Reklama

tarte tatin2Je to jeden z nejslavnějších francouzských koláčů, ale paradoxně vznikl jaksi omylem. Jeho tvůrkyně opekla jablka chystaná na zcela jiný recept příliš, a protože nevěděla, co s nimi, zakryla je těstem a vše dala péct v opačném gardu, aby se jablka ještě víc nespálila – a Tarte tatin byl na světě! „Je to francouzská klasika, která se nikdy neomrzí a hlavně ji můžete podávat celoročně,“ říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských horách, která přidává svůj osvědčený recept:

 

Potřebujeme: 8 – 10 jablek, 150 g másla, 150 g krupicového cukru, 200 g listového těsta, skořici a vlašské ořechy (volitelné)

Jak na to: Jablka oloupejte, rozpulte, vyndejte jadřinec a nakrájejte na čtvrtky. Do nádoby (nejlépe větší pánve), kterou můžete následně přemístit do trouby, dejte rozehřát máslo. Jakmile je rozehřáté, vsypte postupně cukr a míchejte, dokud se obě ingredience nespojí. Míchejte a zahřívejte, až se vytvoří karamel. Nenechávejte ho moc zhnědnout, aby nebyl hořký.

„Jakmile má zlatohnědou barvu, odstavte z ohně. Do hotového karamelu můžete vsypat hrst vlašských ořechů nalámaných na malé kousky. Na ně vyskládejte do nádoby jablka – okrajem nahoru, částí blíž k jádřinci dolů a začněte nejprve kruh od okraje a potom do středu,“ doporučuje Sabina Kmecová. Jablka přitlačte a dávejte je těsně vedle sebe, při pečení zmenší objem. Pokud vám nějaká zbydou, nakrájejte je ještě na menší kousky a vytvořte druhou vrstvu. Můžete posypat skořicí. Zahřejte nádobu a nechte bublat 10 minut, dokud se jablka pěkně nespojí s karamelem.

Mezitím rozválejte na pomoučněném vále těsto o tloušťce cca 4 mm. Vykrojte kruh o trošku větší než je průměr nádoby. Opatrně ho vezměte a položte na horká jablka. Okraje přitlačte například pomocí měchačky pod okraj jablek. Pomocí dlaní ještě přitlačte těsto na jablka. Nožem udělejte uprostřed malou dírku, kudy bude při pečení odcházet pára. Vložte do trouby a pečte na 180 – 200 stupňů, podle trouby. Jakmile těsto zezlátne a jablečno-karamelová šťáva začne po okrajích vybublávat, je koláč hotový.

Vyndejte opatrně z trouby, na horní okraj pánve přiložte velký talíř a rychle obraťte. Pozor, šťáva je horká. Nechte mírně zchladnout a podávejte teplý, například s domácí vanilkovou zmrzlinou.

tarte tatin1

 

Lahodná domácí vanilková zmrzlina

Tuhle vynikající zmrzlinu připravíte doma v mrazáku, nepotřebujete žádný stroj, vše je velice jednoduché,“ upozorňuje autorka receptu Sabina Kmecová.

Potřebujeme: 500 ml mléka, 130 g cukru krupice, 6 žloutků, 200 ml smetany ke šlehání (33%), 1 vanilkový lusk (nebo mletou pravou vanilku)

Jak na to: Nejprve si připravte anglický krém. Nejlépe se připravuje ve vodní lázni. Připravte si dva hrnce, jeden větší a jeden menší. Větší naplňte vodou tak, abyste do něj mohli ještě umístit menší hrnec s ingrediencemi na anglický krém.

V menším hrnci zahřejte mléko s vanilkou (vanilkový lusk oškrábejte nožem). V misce vyšlehejte žloutky s cukrem, přilejte teplé mléko a vymíchejte. Vraťte zpátky do hrnce a zahřívejte ve vodní lázni za stálého míchání dřevěnou měchačkou, dokud směs nezačne houstnout. Nesmí začít vřít, nebo se vám žloutky srazí. Jakmile směs začne houstnout, odstavte a nechte vychladnout, občas promíchejte.

Vyšlehejte pevnou smetanu a vmíchejte do anglického krému. Vzniklou hmotu přendejte nejlépe do nerezové misky nebo gastronádoby a dejte do mrazáku (-18 stupňů). Asi po 30ti minutách vyndejte a pomocí vidličky směs „naškrabte“, aby vám nevznikly velké krystaly. Opakujte podle potřeby (asi tak 3x), dokud nebude mít zmrzlina požadovanou konzistenci.tarte tatin 3

Náš tip: Aby se vám anglický krém nesrazil, vmíchejte do něj metličkou před začátkem zahřívání půl lžičky hladké mouky.

Zdroj informací: www.nebespan.cz

 

Reklama

Doporučujeme

Zapomenutá síla z našich polí. Skromná čočka, která zasytí tělo i duši

Zapomeňte na exotické prášky a bobule z druhého konce světa. Ten pravý nutriční poklad, který zasytí, posílí a nezatíží peněženku, bublá v hrnci na...

Nejste líní, jste nemocní. Tichý boj s postelí, který ničí miliony životů

Zvoní budík, ale vy se nemůžete pohnout. Tělo váží tunu, myšlenky jsou jako asfalt a vy víte, že jste zase prohráli. Není to morální...

Krémová polévka z batátů a mrkve: hřejivá, jemná a s kapkou exotiky

Když se venku ochladí, není nic lepšího než miska voňavé polévky, která zahřeje na těle i na duši. Tahle kombinace batátů, mrkve a jemného...

Vlastníte elektromobil nebo to plánujete? Máme pro vás pár tipů!

Silnice je pozvolna plní tichými ekologickými elektromobily. U nás jich jezdí už přes 52 tisíc a meziroční nárůst představuje 41 procent. Zvažujete nebo už...

Kam na výlet se psem? 7 tipů pro dobrodružství v přírodě

Podzimní dny přímo vybízejí k tomu sbalit batoh a vyrazit se svým psím parťákem na výpravu do přírody. Česko nabízí nespočet nádherných míst, kde...

Lékaři doporučují kvašenou zeleninu pro posílení imunity a lepší trávení

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Zapomeňte na výčitky. Obyčejný trik udělá z chleba lepší potravinu

Chléb má pověst nepřítele zdravé výživy, ale co když ho obyčejné zmrazení dokáže proměnit v lepší potravinu? Výzkumy naznačují, že teplota mění jeho strukturu...

Prosté jídlo s noblesou: francouzské škvarky, které si získaly svět

Na první pohled vypadají skromně - pár kousků masa, trochu sádla a pár bylinek. Ale právě v té jednoduchosti se skrývá kouzlo. Francouzské delikatesy...

Jak správně krmit kočku, která je vybíravá a nic jí nechutná?

Kočky jsou známé svou vybíravostí v jídle a někdy dokážou své majitele pěkně potrápit. Na rozdíl od psů, kteří jsou většinou schopni spořádat prakticky...

Zklamání po svatbě. Když papír nestačí na záchranu vztahu

Žili spolu deset let, pak se vzali a po čtyřech měsících přišel rozvod. Proč je první rok manželství paradoxně nejtěžší, i když už partneři...

Každý jsme originál: Podle kterých znaků poznáte, že jste opravdu výjimeční?

Na světě neexistují dva naprosto stejní lidé. Každý z nás má něco, co ho odlišuje od ostatních, ať už je to způsob myšlení, pohled...

Průkopnice OnlyFans Valérie Holáková: Vydělala jsem miliony, chci být psycholožkou

Je průkopnicí OnlyFans v Česku, její matka řídí školu a ona sama chce být psycholožkou. Valérie Holáková známá jako Xholakys v Show Jana Krause...

Hry s vaší myslí. Sedm taktik, kterými vás manipulátor dostane na dno

Nejprve přijde zmatek, pak snaha přizpůsobit se a nakonec beznaděj. Než vůbec získáte podezření, že žijete s manipulátorem, často už jste po uši ponořeni...

Muž pod tlakem: proč se uzavírá a co s tím může udělat partnerka

Na první pohled to možná nevypadá, ale i muži mají svoje těžké chvíle. Společnost od nich čeká sílu, výkonnost, úspěch a dokonalou kontrolu nad...

Kim Kardashianová promluvila o tetování své 12leté dcery: Nikdy jí tu kreativitu nevezmu

Falešné tetování na obličeji, piercing v nose a černé grillz. Dvanáctiletá North Westová svým vzhledem na TikToku vyvolala bouři a její matka Kim Kardashianová...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3