Milujete sýry? Pozor na obsah soli!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

sýry2Já osobně jsem milovnicí sýrů. Je to lahůdka, kterou bych mohla jíst od rána do večera. Nepřeberné množství druhů sýru a jejich chutí mi přináší často větší uspokojení než flákota masa. Ale když se na sýry podíváme přísnějším pohledem, tedy pod lupou, zjistíme, že dlouhodobé užívání nadměrného množství soli způsobuje nejednu zdravotní patálii.

Zdravotní komplikace důsledkem přílišného množství soli

Srdečně-cévní onemocnění, tedy laicky řečeno infarkt myokardu či mozková příhoda jsou riziky, které vás v důsledku stoupajícího krevního tlaku a poškození cév mohou provést až k rakovině žaludku. Výčet ohrožení zdraví je však mnohem větší. Poničené ledviny, větší ztráty vápníku z kostí, otoky na různých místech vašeho těla, obezita či migrény. Ani to není kompletní seznam zdravotních rizik při užívání příliš velkého množství soli. Dál vás ale nebudeme děsit, řekneme si raději, čemu se vyhnout a jak se přebytečnému solení vyvarovat.

Omezit solení nestačí

Určitě vás napadne, že přestat solit, nebo solení alespoň omezit bude plně postačovat, bohužel to tak není. Se vším co sníte či vypijete, přijímáte určité množství soli, bez které tělo sice nemůže být, avšak všeho s mírou. A zde se dostáváme ke kameni úrazu. 80% soli, které každý den přijmete, je v průmyslově upravenýh potravinách.

sýry

 

Sůl jako skvělý doplněk a pomocník v potravinovém průmyslu

Sůl je pro výrobce těchto potravin velkým pomocníkem, váže na sebe vodu a dokáže leccos na pohled i konzistenci vylepšit, stejně tak prodlužuje trvanlivost potravin. Jistě pro nikoho nebude překvapením, že ohromné množství soli najdeme v šunkách, párcích, uzeném mase, slanině, v sýrech, pečivu, konzervách jakéhokoliv typu, v instantních polévkách, omáčkách, polotovarech, hotových a zmrazených jídlech, v dochucovadlech, jakými jsou sojová omáčka i kečup a v neposlední řadě v pochutinách. Tedy pozor byste si měli dávat i na chipsy, oříšky či olivy. Sůl u těchto zpracovaných a upravených potravin není jedinou složkou v ohromném množství, které prakticky zaručeně negativně ovlivní vaše zdraví. Dnes ale zůstaneme právě u ní.

Které sýry jsou pro konzumaci vhodné?

Sýry jsou i přes velký obsah soli skvělým zdrojem bílkovin a vápníku, měli byste si však vybírat, které budete kupovat. Mezi ty, které mají v rámci možností zelenou, spadají eidam a ementál. Ideálně ty nízkotučné. Přiměřené množství vám tak doplní potřebné dávky vápníku i bílkovin. Ale nepřehánějte to, pořád je tam soli nadbytek. Sýry, které byste měli omezit na minimum, nebo vyloučit z jídelníčku úplně jsou tavené sýry, které paradoxně z těla odvádí vápník z kostí. Balkánský sýr je sice na obsah tuků vhodnou potravinou, ale co se týče soli, není to žádná hitparáda, a tak jej taky nejezte denně. Nakonec si nechávám pochutinky jako jsou hermelín, niva či brie. Osobně je mám moc ráda, ale zjištění, že obsah soli je zde tak vysoký, že bychom je nejlépe neměli jíst vůbec, maximálně velice zřídka, není nijak radostný. A tak již necháme na vás , jak s množstvím sýrů ve svém životě naložíte. My je rozhodně razantně omezíme.

 

Reklama

Doporučujeme

Sleva, o které vám neřeknou. Jak získat chodítka či ortézy za zlomek ceny

Nákup chodítek, ortéz či jiných zdravotních pomůcek nemusí nutně znamenat velký zásah do rodinného rozpočtu. Ačkoli se to může zdát nemožné, existují cesty, jak...

Podzim přeje pohodlí, stylu a eleganci – svrchníky, které vás zahřejí i okouzlí

Kvalitní maxi kabát s perfektním střihem, nadčasový křivák s beránkem i bez nebo dlouhá prošívaná, v ideálním případě nepromokavá, bunda s kapucí, která spolehlivě zahřeje...

Zní jako rajská hudba. Vědci odhalili, jaké jméno je nejpříjemnější pro lidské ucho

Existuje objektivně nejkrásnější lidské jméno? Podle lingvistů z Birminghamské univerzity ano. Po rozsáhlé analýze stovek jmen dospěli k závěru, že nejlibozvučněji pro lidské ucho...

Pepř v kávě? Nečekaný trik, který může nastartovat hubnutí dřív, než dopijete hrnek

Ranní káva je pro mnoho lidí malý rituál, bez kterého se nerozběhne den. Většinou ji pijeme ze zvyku – trochu mléka, možná cukr, někteří...

Ornella Koktová: Hubnout se dá i s čokoládou!

Trojnásobná maminka a úspěšná podnikatelka Ornella Koktová je v jednom kole. Je tváří značky Boobie Tapes a kromě toho má i veleúspěšný podcast. Letos na...

Utajený bonus pro vaše zdraví. Jak získat tisíce korun na prevenci, o kterých netušíte

Věděli jste, že vaše zdravotní pojišťovna vám může přispět tisíci korun na nadstandardní preventivní vyšetření rakoviny? Mnoho seniorů o této možnosti netuší, a přichází...

Sladké halloweenské strašení

Halloween je tady a s ním i naše sladká soutěž o strašidelné bonbónky Haribo. Odpovězte na soutěžní otázku a pětici z vás pošleme pořádnou podzimní nálož...

Past na přátelství. Jak vás může nevinná prosba o „lajk“ připravit o přátele i peníze

Začíná to nevinnou prosbou od přítele či člena rodiny, končit to však může ztrátou tisíců korun. Českým prostředím komunikačních aplikací se šíří nový, zákeřný...

Nehty, které nechcete ukazovat? Plísně umí potrápit, ale existují způsoby, jak je dostat pod kontrolu

Možná to znáte - venku je krásně, ale místo volné obuvi sáhnete raději po teniskách. Ne proto, že by vám byla zima, ale protože...

Tohle je nejlepší keř pro rychlý živý plot. A péče o něj je neuvěřitelně snadná

Toužíte po rychle rostoucím živém plotě, jenž vaši zahradu nejen ohradí, ale i ozdobí? Tavolník van Houtteův je elegantní keř, který na jaře a...

Domov jako hřejivé útočiště. Jak si vytvořit útulnou podzimní atmosféru

Pryč jsou doby křiklavých barev a plastových listů. Podzimní interiérové trendy pro rok 2025 se nesou ve znamení návratu k autenticitě, zemitým tónům a...

Dýňová přesnídávka, která chutná jako od babičky. Jednoduchý recept zvládne úplně každý

Koupit si přesnídávku v obchodě je sice rychlé, ale kdo jednou ochutná tu domácí, pochopí, že tohle se prostě nedá srovnávat. A co teprve,...

Barevný podzim ve vaší kuchyni s výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí

Podzim je obdobím plným barev, babího léta, procházek v lese, sběru hub a zpracování plodů z našich zahrádek a zahrad. Toto roční období nabízí...

Proč je vejce superpotravinou: Vědci vyvrací mýty a šéfkuchaři odhalují triky

V nenápadné skořápce se skrývá dokonalý nutriční koktejl i nekonečný kulinářský potenciál. Obyčejné vejce je vправdě malým géniem, jehož hodnotu potvrzuje moderní věda a...

Kouzlo kaki v kuchyni: recepty, které rozzáří podzimní stůl

Podzim je ideální čas zpomalit, zabalit se do huňaté deky a dopřát si dobroty, které hřejí v žaludku i potěší oko. Do popředí teď...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3