Fazolemi ke štíhlejší linii

Je jedno, v jakém stavu budete fazole konzumovat, zda vařené, konzervované atd. Jediné, co je tabu, jsou fazole syrové - obsahují totiž pro trávicí trakt nebezpečné látky, které je třeba tepelnou úpravou zlikvidovat. Ale jinak jsou fazole blahodárné nejen pro linii, ale i pro zdrav


Je jedno, v jakém stavu budete fazole konzumovat, zda vařené, konzervované atd. Jediné, co je tabu, jsou fazole syrové - obsahují totiž pro trávicí trakt nebezpečné látky, které je třeba tepelnou úpravou zlikvidovat.

Ale jinak jsou fazole blahodárné nejen pro linii, ale i pro zdraví. Kromě celé řady vitaminů obsahují obrovské množství draslíku, také železo, mangan a mnoho dalších prospěšných látek. Díky tomu pomáhají při cévních chorobách, regulují trávení a dávají do pořádku celý trávicí trakt, snižují hladinu cholesterolu atd. Dokonce jsou účinnou zbraní proti rakovinotvorným látkám a snižují riziko nádorových onemocnění. A je mimo jiné dobré vědět, že díky důležitým bílkovinám a nukleovým kyselinám, které lidský organismus potřebuje pro celkovou regeneraci a omlazení buněk, jsou fazole takovým malým elixírem mládí.

Uvařit a podávat teplé i studené

Fazolí existuje několik set druhů, na trhu jich je habaděj, klidně si dopřávejte kterékoli. Při vaření s nimi nemusíte šetřit - obsahují jen 1000-1470 kJ na 100g.Tak třeba drobné bílé fazolky jsou skvělé do polévek, rychlou večeři pořídíte s konzervovanými fazolkami v tomatě. Červenými a strakatými fazolemi si můžete zpestřit zeleninový salát nebo je použít jako přílohu k masu. A když chcete rychle zahnat hlad, zamíchejte si uvařené fazole do bílého jogurtu, trochu je osolte, přisypte hrstku čerstvých bylinek a máte postaráno o zasycený žaludek. Do salátů a asijské kuchyně se báječně hodí i fazole mungo se šťavnatými výhonky.

foto : pixmac.cz