Víte, jak se podává šumivé víno?

Víte, jak se podává šumivé víno?

Pro dokonalý zážitek je potřeba vědět, při jaké teplotě se šumivé víno podává, jak se otevírá láhev a jaké sklenice máte používat. Teprve pak oceníte víno v jeho plné chuti. 


 

Obřad přípravy
Chcete-li podávat kvalitní víno, měla byste vybrat i kvalitní sklo. Šampaňské nebo sekt se nalévá do vysokých štíhlých sklenic zvaných flétny, a to při teplotě mezi 5 až 7 °C. Sklenka se při pití drží za stopku, aby se víno
v prstech neohřívalo. Láhev by se měla podávat v chladicí nádobě s ledem, aby si víno udrželo potřebnou teplotu. Dekantace se nepoužívá.

Obřad otevírání
Láhev sektu zabalte do bílé utěrky, udržujte ji v šikmém úhlu a pomalu uvolňujte drátěný klobouček. Pak jednou rukou přidržte korkovou zátku a lehkým otáčením láhve (ne obráceně!) druhou rukou ji pomalu uvoňujte. Dbejte na to, aby korek nekontrolovaně nevyletěl.

Obřad nalévání
Sekt se nalévá podobně jako pivo: pomalu ho lijte po skle a sklenici při tom držte nakloněnou v úhlu 45 stupňů. Proč? Při prudkém vertikálním nalévání se totiž tvoří maximum bublinek a vůně vína rychle vyšumí. Cílem je uvolňovat bublinky postupně, ne najednou – tak, aby se mohly krásně rozvinout aromatické látky, které se uvolňují při prasknutí bublinek.


Víno se plní do 1/3 nebo maximálně do poloviny číše, aby si uchovalo chlad. Do nedopité sklenice můžete šumivé víno (na rozdíl od bílého) i dolévat.

 

 

 

 

(pic)