Sledujte signály svého těla

Sledujte signály svého těla


Jídlo jako lék
Zatěžujete-li svá střeva například přepálenými tuky nebo přebytkem cukrů, klesá jejich schopnost obrany proti různým patogenním látkám. Zvyšuje se naopak propustnost střeva, a nežádoucí cizorodé látky tak mohou pronikat do organismu. Tím je umožněn vstup různých infekcí a celkově je oslabován imunitní systém, který je základem pro zachování zdraví.

Pročítání údajů kalorických hodnot a tabulek s nutričními údaji na obalech poživatin, které hodláte přesunout do vlastních žaludků, není sice moc dobrodružná četba, ale bezesporu užitečná. Důležitá je rovněž pestrost
a vyváženost stravy
, důraz je třeba klást i na dostatek vlákniny. Zapamatujete-li si, jaké vitaminy a minerální látky tělo potřebuje, zvyknete si pak vybírat ty, které vám chutnají. Výběr je dnes široký a rozhodně není důvod si na zdravém jídle nepochutnat.

Signály těla
Ve vlastním zájmu věnujte pozornost tomu, co vám tělo signalizuje. Setkáváte-li se pravidelně s určitými nepříznivými příznaky po požití konkrétního jídla, neměl by zůstat takový signál bez povšimnutí. Vždyť právě ve stravování platí, že se vyplatí naslouchat zdravému „selskému“ rozumu a respektovat přirozené potřeby organismu.

Právě důraz na přirozenost zřejmě stojí za stále rostoucí oblibou biopotravin. Jsou produkovány systémem ekologického zemědělství, pěstovány bez použití chemických prostředků, umělých hnojiv či bez geneticky modifikovaných organismů. Nezáleží na tom, zda se jedná o ovoce, zeleninu, mléko či obiloviny. Na biofarmách je zakázané také preventivní podávání antibiotik chovaným zvířatům. Díky biopotravinám tak máte možnost volit mezi potravinami ošetřenými agrochemikáliemi, případně doplněnými chemickými přísadami (éčky),
a potravinami, do kterých nebylo tímto způsobem zasaženo.

 

 

 

 

(miž)