Pondělní pečení v podobě nadýchaných makových švýcarek. Vyzkoušejte!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vítejte u dnešního dílu receptů, tentokráte věnovaných mé oblíbené surovině – máku. Jako malá jsem milovala zaběhnout do pekárny, pro čerstvý a voňavý makovec, nebo jakoukoliv pochoutku, ve které se mák nacházel. Mé nadšení mě neopustilo ani s nadcházejícím věkem, ba naopak. V mé kuchařce přibývá stále víc a víc receptů, které tuto surovinu obsahují. Pojďte vyzkoušet jeden, z mých oblíbených ,,makových receptů“. 

000

Suroviny:

  • 250g polohrubé
  • 250g hrubé
  • 200ml teplého mléka
  • 1 kostka droždí (42g)
  • 100g rozpuštěné Hery (nebo másla)
  • 120g cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli

Maková náplň:

  • vanilkový cukr
  • 2 PL rumu
  • 1 PL cukr moučka
  • 4 ks natlučený hřebíček
  • 2 PL med
  • 200 g mletý mák
  • 250 ml mléko

 

Příprava:

Zpracujeme těsto, které necháme minimálně hodinu vykynout. Po vykynutí jej rozválíme na obdélník (s těstem se výborně pracuje, takže není třeba ani podsypávat moukou), a hodně změklým máslem ho celé důkladně potřeme. Jakmile budeme hotový, bohatě potřeme makovou náplní.

Příprava náplně:

Mletý mák za stálého míchání svaříme s mlékem, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, rumem a medem. Nakonec dochutíme tlučeným hřebíčkem.

Těsto zarolujeme a nakrájíme asi na 6 cm silné dílky. Dáme na plech s pečícím papírem a vařečkou, přesně uprostřed, těsto stlačíme a potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Necháme ještě asi 15 minut odpočinout a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°, dozlatova.

 

Vyzkoušeli jste?

 

Markét ,)

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama