Pálí vás žáha?

Máte ráda sladká, kořeněná i smažená jídla, a nejlépe všechno dohromady? Běžně si na nich bez problému pochutnáte, ale někdy se stane, že vám nesednou. Výsledek? Pálí vás žáha. Obtíže vznikají proniknutím žaludečního obsahu do jícnu, takzvaným gastroezofageální


Máte ráda sladká, kořeněná i smažená jídla, a nejlépe všechno dohromady? Běžně si na nich bez problému pochutnáte, ale někdy se stane, že vám nesednou. Výsledek? Pálí vás žáha.

Pálí vás žáha

Obtíže vznikají proniknutím žaludečního obsahu do jícnu, takzvaným gastroezofageálním refluxem. Žaludeční obsah je velmi kyselý a poškozuje tkáně, s nimiž přijde do styku. Jestliže vyvolává potíže, mluvíme o refluxní chorobě jícnu, a pokud je už zánět jícnu přítomen, pak o refluxní ezofagitidě.

Co je refluxní choroba jícnu?

Jde o zvláštní druh pálivé bolesti za hrudní kostí šířící se až do krku. Zpočátku se objevuje jen po některých jídlech, jako jsou koblihy, hranolky, káva nebo alkohol. Při pokročilém onemocnění se pálení žáhy dostavuje po každém jídle, nalačno někdy i v noci. Potíže se můžou zhoršovat v předklonu, při zvýšení nitro břišního tlaku během gravidity nebo nošením těžkých věcí. Někdy se projeví chrapotem, nočním kašlem, častými záněty středouší a kazivostí zubů při průniku kyselého obsahu do dýchacích cest a úst. V krajním případě může dojít k zánětlivému zúžení jícnu (stenóze) nebo ke změně vnitřní výstelky jícnu. Fyziologicky dochází k refluxu několikrát denně, ale zdravý člověk ho ani nepostřehne. Existují totiž mechanismy, které kyselý obsah neutralizují a vrátí zpět do žaludku :
  • sliny mají zásaditý charakter, a tedy neutralizují kyselinu
  • sekundární peristaltika, která žaludeční obsah posouvá zpět do žaludku
  • správná pohyblivost jícnu a žaludku
  • dolní jícnový svěrač, který brání průniku obsahu do jícnu.
Při poruše některého z ochranných mechanismů, zejména snížené pohyblivosti žaludku a nesprávného uzávěru jícnového svěrače, má kyselý žaludeční obsah volnou cestu zpět do jícnu i výše.

Jak zabránit refluxu?

  • jezte častěji a menší porce nejpozději 3 hodiny před ulehnutím
  • po jidle si nikdy nelehejte
  • spěte s podloženou hlavou
  • nezvyšujte nitrobřišní tlak (nezvedejte těžká břemena, nepracujte v předklonu)
  • vyhýbejte se jídlům a nápojům, které snižují tonus dolního jícnového svěrače: káva, kola, čokoláda, alkohol, smažená a kořeněná jídla, uzeniny, velmi tučné potraviny, nakládaná zelenina, kapusta, zelí, sycené nápoje, peprmint, džusy z citrusů, potraviny z kynutého těsta, horká nebo naopak velmi studená jídla
  • oddělujte jídlo od pití (pokud máte pocity plnosti po jídle)
  • význam má snížení nadváhy a nekouření
  • některé léky mohou mít vznik refluxu jako nežádoucí účinek

A přece pálí....

Někdy stačí sklenice vody nebo mléka. Mějte po ruce i volně prodejná antacida (neutralizují kyselost žaludečního obsahu). Pokud i přes všechna opatření nebo při výskytu komplikací potíže přetrvávají, je na řadě medikamentózní léčba - léky zvané inhibitory protonové pumpy, které snižují žaludeční sekreci agresívní kyseliny solné, případně doplněné o prokinetika (tedy léky zlepšující pohyblivost jícnu a žaludku). U úporného refluxu s nočními příznaky je na místě chirurgické řešení, které se dnes dá provádět laparoskopicky. (pš) Foto: www.pixmac.cz