Úterní pečení v podobě lahodných jidášů. Vyzkoušejte.

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Dnes mě už od rána honila mlsná, ale ne taková ta klasická buchtová mlsná a tak jsem usedla mezi kuchařky a hledala něco, co by ukojilo mé potřeby. Našla jsem to! Recept v podobě lahodných jidášů nejen že uspokojil mé chutě, ale ještě předčil má očekávání. Vyzkoušejte také.

DSC07459_s
foto: pradobroty.cz

Suroviny:

Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí (1/2 kostky)
  • 70 g másla
  • 70 g cukru
  • 5 g soli
  • 1 žloutek
  • 175 g mléka
  • 1 vejce na pomašlování před pečením

Na potření:

  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžíce rumu

 

Příprava:

Těsto zaděláme: v míse smícháme hladkou a polohrubou mouku, udělám důlek a do něj vlijeme 2/3 lehce ohřátého mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku až vznikne těstíčko husté asi jako na lívance (část mouky zbyde, nezamícháme ji do těstíčka ani zdaleka všechnu). Povrch lehce posypeme vrstvičkou hladké mouky a necháme na teplém místě asi 30 minut vzejít.

Přidáme všechny ostatní suroviny (cukr, změklé máslo, prošlehaný žloutek a sůl), dolijeme zbylé méko a vypracujeme nelepivé těsto. Bude to trvat poměrně dlouho, těsto je dost hutné, nevzdávejte to příliš brzy, i robotu to trvá cca 10 minut. Těsto necháme v teplém místě 30 minut odpočinout.

Těsto rozdělíme do 10 kousků (každý o cca 80g, nejlepší je si kousky navážit) a každý vyválíme do hada cca 30 cm dlouhého a na prst tlustého. Hady stočíme do spirály (neutahujeme) a konec schováme pod těsto, aby se jidáše nerozmotaly.  Dáme je na plech, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme ještě asi 45 minut kynout.

Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct na 20 minut do trouby rozpálené na 160°C.

Mezi tím si připravíme směs na potírání – med, citronovou šťávu a rum vložíme do misky a rozmícháme.

Upečené a ještě horké jidáše pomocí mašlovačky potřeme medovou směsí.

 

Vyzkoušeli jste? Jak vám chutnalo?

 

Markét

 

 

 

 

Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.

Reklama

Doporučujeme

Sleva, o které jste možná nevěděli. Jak ušetřit tisíce za brýle a lupy

Věděli jste, že na nové brýle, lupu či jiné zrakové pomůcky můžete získat výraznou slevu nebo příspěvek od státu? Mnoho seniorů o těchto možnostech...

Jennifer Anistonová vysvětlila, proč nikdy neadoptovala děti navzdory problémům s plodností

„Nechci adoptovat, chci svou vlastní DNA v malém človíčku,“ vysvětlila v jednom z upřímných rozhovorů herečka Jennifer Anistonová. Hvězda seriálu Přátelé po letech spekulací...

Vanilkový cheesecake, který se vždycky povede: jemný, voňavý a s křehkým základem

Je jen málo dezertů, které chutnají tak skvěle jako vanilkový cheesecake. Je krémový, vláčný a voní po másle a vanilce tak, že se vám...

Seznamte se s obnovenou řadou péče o pleťageLOC Tru Face od Nu Skin

Péče o pleť pro zralou pleť, která je navržena speciálně k řešení viditelných známek stárnutí. Nu Skin, globální lídr v oblasti krásy a wellness,...

Lékař varuje před třemi největšími zabijáky, kouření je podle něj absolutně nejhorší

„Je to bezpochyby jediná nejhorší věc, kterou můžete pro své tělo udělat,“ varuje lékař Jeremy London. Ve svém videu na platformě YouTube označil kouření...

Útěk před depresí a stárnutím. Skutečné důvody nevěry jsou hlubší, než si myslíte

Není to jen o sexu. Podle londýnské psychoanalytičky Juliet Rosenfeldové jsou skutečné důvody, proč muži podvádějí, mnohem hlubší a komplexnější. Kořeny nevěry prý často...

Brambory hotové raz dva: jednoduchý trik, který vám ušetří čas i energii

Brambory patří k jídlům, bez kterých si českou kuchyni snad ani neumíme představit. K obědu, večeři, v salátu i jako příloha - prostě je...

Nádech s vůní JUSTu: Oblíbené bylinné výrobky v jednom balíčku

Tradiční švýcarská kosmetika JUST, proslulá originálními bylinnými výrobky, představuje exkluzivní limitovanou kolekci Nádech s vůní JUSTu. Ta spojuje nejprodávanější produkty – Eucasol, Alpský bylinný...

Ochrana, kterou máte v lednici. Jak pár lžic kvašeného zelí denně nakopne vaši imunitu

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Dřív panenka, teď duch. Fanoušci se bojí o Arianu Grande, hubenost prý přehnala

„Vypadá mladě, ale je téměř průhledná, jako duch,“ napsal jeden z fanoušků v reakci na nové fotografie zpěvačky Ariany Grande. Zákulisní snímky z natáčení...

INTIMITY FESTIVAL otevírá dveře do světa naplněné intimity

Grand hotel International v Praze ve dnech 14. a 15. listopadu 2025 přivítá ve svých zdech již 2. ročník Intimity festivalu – barvité přehlídky...

Nevyhazujte staré marmelády! Využijte je chytře a stylově

Zavařovací sezona je už za námi, možná jste ale během ní zjistili, že máte doma ještě sklenice z minulého léta či dokonce starší. Barva...

Zdravé a chutné mlsání na Mikuláše: Vyhrajte balíček plný dobrot od značky Hamánek

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Citlivá pleť a sychravé počasí: Jak ji chránit a podpořit její přirozenou obranyschopnost

Podzim a začátek zimy jsou krásné, ale pro naši pokožku představují náročné období. Chlad, vítr, vlhkost a přechody z tepla do zimy mohou citlivou...

12 receptů, jak zpracovat přebytek cuket: Od guláše přes pizzu až po chipsy

Zahrada vám opět nadělila úrodu cuket, jež se zdá být nekonečná, a vám dochází nápady? Nezoufejte. Tato nenápadná zelenina je ve skutečnosti kulinářským chameleónem,...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3