Jméno nenápadné houby, kterou najdete i v českých lesích, dnes skloňují vědci na celém světě. Tisíce studií už potvrdilo, že může být spolehlivým strážcem lidské imunity.
Hlíva ústřičná, zvaná též Hiratake, se již po staletí užívá v Japonsku a Číně. Zdejš
Jméno nenápadné houby, kterou najdete i v českých lesích, dnes skloňují vědci na celém světě. Tisíce studií už potvrdilo, že může být spolehlivým strážcem lidské imunity.
Hlíva ústřičná, zvaná též Hiratake, se již po staletí užívá v Japonsku a Číně. Zdejší lékaři ji odjakživa považují za vzácný
elixír mládí a
životabudič. Japonští vědci v ní kromě vitaminů, minerálů a stopových prvků navíc objevili jeden z nejúčinnějších imunostimulátorů na světě –
beta glukan, který dokáže aktivizovat různé buňky v obranném mechanismu člověka, a tedy zvyšovat obranyschopnost organismu. Zároveň má
antioxidační účinky, takže pomáhá chránit tělo před volnými radikály, které jsou zodpovědné za stárnutí buněk.
Nadějné zprávy
V praktické medicíně byly účinky glukanu využity po svržení atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki, kdy japonští vědci vyléčili tisíce lidí postižených rakovinou z ozáření. V Číně jsou v současné době používány preparáty k léčbě leukémie a v Japonsku k léčbě rakoviny prsu. Japonští vědci dokonce označili beta-glukan-fosfát za účinnější při léčbě AIDS než běžný lék AZT.
Věčné mládí?
Jednadvacáté století přináší možnost dopřát si hlívu ústřičnou nejen v čerstvé formě, ale i v podobě účinného
doplňku stravy. Všechny výrobky s obsahem beta-glukanu se proto dají bez nadsázky označit za novou generaci dieteticko-podpůrných a léčivých kosmetických přípravků. S určitostí se dá říci, že se stanou i významnou a doposud ničím nenahraditelnou složkou v
boji proti stárnutí. Při jejich výrobě je však velmi důležité, aby v konečné formě byly rozpustné ve vodě, a tudíž dobře vstřebatelné organismem.
Hlíva pod drobnohledem
1. Dostala jméno podle
ústřic, které barvou i tvarem připomíná její klobouk.
2. Je
třetí nejčastěji pěstovanou houbou na světě – ročně se jí vypěstuje přes 2,5 milionu tun.
3. Roste na
odumřelých kmenech listnatých stromů (buk, vrba, bříza, topol atd.).
4. Má nasládlou,
velmi příjemnou chuť a
vůni.
5. Je
nabitá zdraví prospěšnými látkami, jako jsou aminokyseliny, vitaminy skupiny B, minerální látky a stopové prvky (železo, hořčík, zinek, selen, chróm, jód).
Hlíva pomáhá:
• zvyšovat obranyschopnost organismu
• snižovat poruchy metabolismu cukru a tuku
• zmírňovat chronické infekce, záněty a únavu
• regulovat peristaltiku střev
• optimalizovat krevní tlak a cévní systém
• při alergii, stresu a fyzické i psychické zátěži
(jv)
Foto: www.pixmac.cz
[clear]
[gallery ids="10706,10707,10708"]
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)