Lahodný a jednoduchý savojský tartiflette

Sdílet článek

Reklama
Reklama

websize_tartiflette_foto_nebespan_01Lahodný a jednoduchý savojský tartiflette

“Toto velmi jednoduché, ale přitom lahodné
a výživné jídlo pochází ze Savojských Alp.
Dokonalost pokrmu je daná vyvážeností
a kvalitou základních surovin – brambor,
slaniny, cibule, zakysané smetany, bílého
vína a především tradičního horského sýra
Reblochon.
Nesnažte se ho ničím nahradit,
dá se sehnat a rozhodně nebudete litovat,
říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.

Ingredience pro 4 osoby: 900 g brambor (nejlépe typu A, aby se nerozvařily), 400 g slaniny, 2 velké cibule, 2 velké lžíce creme fraiche (nebo creme fraiche + zakysané smetany) – nemělo by být moc tekuté, spíše pevnější konzistence, 1 roblochon (ve Francii se prodává kulatý menší roblochon o váze cca 500 g, tuto gramáž mají autoři receptu na mysli), suché bílé víno, cca 200 ml

Postup:

– Oloupejte brambory, rozkrojte na poloviny a dejte vařit. Sledujte vaření, neměly by být moc měkké, tak akorát na zapíchnutí nože bez většího odporu. Sceďte vodu a nechte mírně zchladnout, aby byly vlažné,
ne úplně studené.

– Oloupanou cibuli nakrájejte na jemné nudličky a na pánvi nechte mírně zezlátnout (doporučuje se také připravit cibuli na lžíci kachního výpečku). Přidejte slaninu a opečte dalších několik minut. Na závěr zalijte bílým vínem a nechte mírně provařit.

– Vymažte dostatečně zapékací mísu máslem a přejeďte ji několikrát pro vůni rozpůleným stroužkem česneku.

– Roblochon nakrájejte na silnější plátky i s kůrou.

– Nakrájejte brambory na silnější plátky a vyložte první polovinou dno zapékací nádoby, osolte, opepřete.
Na vrstvu rozprostřete polovinu směsi cibule – slanina a zakryjte plátky roblochonu.
Opakujte s druhou polovinou brambor. Na směs cibule a slaniny rozetřete creme fraiche. Navrch rozprostřete roblochon a dejte zapéct do hodně teplé trouby (min. 210 °C) dokud nebude sýr úplně rozteklý a zlatavý.

Tajný tip:  “Toto jídlo je nejlepší podávat velmi teplé, třeba se zeleným trhaným salátem s jednoduchou zálivkou z olivového oleje, bílého vinného octa, soli a pepře, které vyšleháte. Vše by mělo být hodně krémové a určitě ne suché. K jídlu se hodí suché bílé víno,” radí Sabina Kmecová.

websize_sabina_kmecova_nebespan

Nebespán café & apartments v Kašperských Horách je kavárna, kde ochutnáte francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky
a skvělou kávu. Hned naproti je skvěle vybavená herna a můžete se zde
i ubytovat – v levnějších útulných bed and breakfast pokojích či
v komfortních apartmánech.

Text a foto www.nebespan.cz

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Body Restore – Proměňte svou sprchu v domácí wellness

V dnešní uspěchané době, kdy se stres stal běžnou součástí života, hledáme způsoby, jak na chvíli zpomalit a dopřát si klid i doma. Aromaterapie...

Jak probíhá návrat ze sekty: Odborníci, kteří vrací rodinám ztracené děti

Zvoní telefon a na druhém konci se ozývá zoufalý rodič, jehož dítě se chystá odevzdat život i celoživotní úspory samozvanému prorokovi kdesi v Austrálii....

Mytí oken bez námahy: S jednoduchým trikem ušetříte čas i peníze

Většina lidí bere mytí oken jako nutné zlo, jež zabere hodiny námahy a stojí spoustu peněz za profesionály. Jenže opak je pravdou. Křišťálově čistého...

Vyhrajte jeden ze tří balíčků Rituals

Dopřejte si okamžiky klidu a harmonie s luxusní péčí od Rituals. Každý produkt značky vznikl s cílem proměnit každodenní rutinu v smysluplný rituál –...

Vánoční inspiraci nabízí BIOBAY – spojení luxusu, přírody a umění

Kolekci od španělské značky MAISON OLER, kde se vůně mění v umění nabízí výhradní distributor BIOBAY. Ručně foukaný difuzér, prémiové esenciální oleje a designové...

Jak udržet banány čerstvé 26 dní? Obyčejná sklenice udělá zázrak

Koupíte krásně žluté banány a než se nadějete, zdobí je hnědé skvrny a měkká dužina končí v koši. Tomuto scénáři se však dá vyhnout....

Brána do pískovcového ráje: Objevte krásu Českého Švýcarska

Stojíme na křižovatce u Hřenska, kde se silnice dělí na směr k německému hraničnímu přechodu Schmilka a do centra obce. Zdejší parkoviště je ideálním...

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...

Ottie představuje tajemství korejské krásy

Korejská kosmetika se stala celosvětovým fenoménem díky jedinečnému spojení moderní vědy, přírodních ingrediencí a filozofie rovnováhy. Neslibuje zázraky přes noc, ale nabízí dlouhodobě zdravou, hydratovanou...

Pět nevinných frází, které zaručeně promění rozhovor v minové pole

Nejsou to hádky, co ničí vztahy, ale slova, která v nich zazní. Lidský mozek totiž reaguje na slovní útok rychleji než na racionální argument,...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3