Pondělní pečení v podobě netradiční bábovky.

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vítejte u dalšího dílu receptů. Dnes přináším jedinečně chutný recept na bábovku, kterou jste určitě ještě nezkoušeli, ale jakmile ji jednou upečete, budete ji chtít znovu a znovu. 

Hummingbird-Cake-3-Best

Suroviny:

Těsto:

  • hladká mouka 260 g
  • banány 270 g
  • pekanové ořechy 80 g
  • ananasový kompot (bez nálevu) 170 g
  • strouhaný kokos 30 g
  • velká vejce 2 ks
  • rostlinný olej 130 ml
  • cukr krystal 130 g
  • jedlá soda 4 g
  • sůl ½ lžičky
  • skořice 1 lžička
  • vanilkový extrakt 2 lžičky
  • + máslo na vymazání formy, polohrubá mouka na vysypání

Krémová náplň:

  • krémový sýr 250 g (Buko, Gervais, Lučina)
  • máslo 50 g
  • cukr krystal 50 g
  • vejce 1 ks
  • hladká mouka 2 lžíce
  • vanilkový extrakt nebo citronová šťáva 1 lžička

Poleva z krémového sýru:

  • krémový sýr 45g
  • máslo 25g
  • moučkový cukr
  • + nasekané pekanové ořechy na posypání

 

Příprava:

Troubu předehřejte na 180 °C, bábovkou formu vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Pekanové ořechy nasypte na plech vyložený pečícím papírem, pečte asi 6 minut – rozvoní se. Po vychladnutí je nasekejte na hrubo.

Připravte si krémovou náplň – změklé máslo vyšlehejte se sýrem a cukrem. Přidejte vejce, mouku a na závěr extrakt nebo šťávu z citronu.

Ananas nasekejte na menší kousky, banány rozmačkejte vidličkou. Ve velké míse smíchejte mouku, kokos, cukr, sodu, sůl a skořici. Přidejte pekanové ořechy a zamíchejte. V jiné míse prošlehejte vejce s olejem, vanilkovým extraktem a přidejte ananas a banány.

Smíchejte suché suroviny s tekutými a těsto nalijte asi do poloviny bábovkové formy. Do formy přidejte krémovou náplň (snažte se, aby se náplň nedotýkala formy) a nakonec přidejte zbylé těsto.

Pečte asi 1 hodinu, propečenost zjistíme špejlí. Po upečení necháme zcela vychladnout.

Na polevu si rozpusťte máslo, přidejte sýr a míchejte dohladka, postupně přidáváme moučkový cukr tak, aby poleva byla krásně tuhá. Nakonec na polevu přidáme nasekané pekanové ořechy. Před servírováním nechte polevu ztuhnout.

 

 

Vyzkoušeli jste? Jak chutnala?

 

Markét ,)

Reklama

Doporučujeme

Na co myslet při tvorbě dětského pokoje? Tipy od designérky Jany Pařízkové

Na konci léta řeší mnoho rodičů úpravu dětského pokoje. Nový školní rok je totiž pro všechny pomyslný zlom. A právě zařizování dětského pokoje je...

Poslouchej vnitřní hlas: Intuice není magie, ale tichá moudrost, kterou jsme se odnaučily slyšet

Někdy stačí jen na chvilku ztichnout, aby ses znovu spojila se sebou. Intuice není žádná ezoterika, ale přirozená moudrost, která v nás vždy byla....

Průzkum: české děti se naučily svačit – devět z deseti svačí každý den

Většina českých školáků pravidelně svačí a sportuje, ukázal aktuální průzkum společnosti Nestlé zaměřený na stravovací návyky žáků základních škol. Dle průzkumu svačí každý den...

Polévka, která obejme: Proč je vývar víc než jídlo a jak ho připravit srdcem

Miska vývaru je víc než kalorie. Je to objetí v lžíci, návrat ke klidu a tiché gesto lásky. Když jsi nemocná, vyčerpaná nebo jen...

Máte rádi ovocné knedlíky? Připravte si tyto tři verze, výsledek vás dostane

Kdo by neměl rád ovocné knedlíky? Ať už použijeme tvarohové, kynuté či bramborové těsto, je to vždy fenomenální záležitost. Navíc tento pokrm zbožňuje většina...

Toxická pozitivita: Když úsměv zakrývá bolest a „všechno je fajn“ přestává platit

Tlak na optimismus se v posledních letech proměnil v novodobý společenský požadavek. Úsměv, lehkost, vděčnost. Věty, které měly léčit, se však stávají maskou. A...

Slovo „ne“ jako akt péče o sebe: Nauč se odmítat bez viny a bez výčitek

Od dětství jsme vedeny k tomu, abychom byly přizpůsobivé, ochotné a vstřícné. Odmítání bývá spojováno s nelaskavostí. Právě v něm ovšem často leží ochrana...

Večeře z jedné pánve: Zapečené gnocchi

Když se vracíš domů hladová, s hlavou plnou práce a s otázkou „Co dnes zase uvařit?“, může být odpovědí právě tohle jídlo. Voňavé, teplé,...

Návrat po flámu do kondice: Co se děje v těle a které recepty nás postaví na nohy?

Každý to někdy zažil – skvělý večírek, spousta zábavy, pár skleniček navíc. A pak přichází střih - ráno, kdy člověk cítí, že hlava i...

Útulný podzim? Tady je návod ve 3 krocích

Podzim je v plném proudu – a s ním přichází ideální čas proměnit domov v hřejivé útočiště. Právě tohle období vybízí ke zpomalení. Je...

Probuzení s láskou: Rituály, které hýčkají duši

Když první paprsky slunce prosvítají oknem, den zve k novému začátku. Jak proměnit ráno v okamžik, který hřeje srdce? Objevte rituály, které změní váš...

Snídaně, která vydrží: Sladká ovesná kaše na milion způsobů

Některá rána jsou divoká, jiná ospalá. V každém případě potřebuješ něco, co ti dá energii a dobrý pocit. Ovesná kaše je přesně taková snídaně...

Dozrávají vám švestky, hrušky nebo třešně? Zkuste si z nich připravit tyto koláče

Konec léta přináší bohatou úrodu ovoce, které rádi používáme do koláčů. Ať už je pečeme jen tak, pro návštěvu nebo jako sladkou tečku po...

Čokoládové kuličky bez výčitek: Dezert, který je sladký, sytý a hotový za 10 minut

Někdy je potřeba cukr na duši. Jen malá dávka radosti, která potěší, nezatíží a dodá klid. Tyhle čokoládové kuličky vzniknou za pár minut, neobsahují...

Domácí aromaterapie: Jak pomocí vůní zklidnit mysl a vytvořit si útočiště

Jedna kapka levandule a najednou se zpomalíš. Hlubší dech, lehčí mysl, pocit bezpečí. Vůně dokážou otevřít okno do ticha i uprostřed rušného dne. Aromaterapie...
Reklama
Reklama