Oslavte s námi mezinárodní den sushi

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Sushi, které slaví 18.6. svůj mezinárodní den, se těší v České republice velké oblibě. Podle dat restauračního průvodce RESTU jsou japonské restaurace podávající sushi na 5. příčce v oblíbenosti rezervovaných podniků. Tedy v blízkém závěsu za tradiční českou, mezinárodní či italskou kuchyní. Z průzkumu RESTU mimo jiné vyplynulo, že Češi dávají přednost tradičním kombinacím sushi, jako jsou například maki rolky či nigiri. Stále žádanější jsou však také exotičtější fusion rolls a uramaki, tedy rýžové rolky v řase nori, kde náplní může být čerstvá syrová ryba či mořské plody doplněné
o další netradiční ingredience.

Historie „kyselé rýže“

Kořeny tradičního japonského pokrmu sushi, které v doslovném překladu znamená „kyselá rýže“, sahají až do roku 718 n. l. V této době rybáři ukládali ryby do nasolené rýže, kde se ulovené dary moře měly zakonzervovat, rýže však ke konzumaci nesloužila. Později lidé zjistili, že kombinace ryb a rýže, je velmi chutná. Hned poté sushi poprvé spatřilo světlo světa a stalo se japonským oblíbeným pokrmem. Na jeho přípravě však mohli do roku 1999 pracovat jen muži. Podle Japonců prý žena rybu znehodnotí.

Sushi_05

 

 

 

 

 

 

Současné trendy: sushi na talíři v barvách duhy i používání majonéz a sýrů

V průběhu posledních desetiletí prošlo i tradiční japonské sushi proměnou a nevyhýbají se mu ani gastronomické trendy. Japonský šéfkuchař Hiro z restaurace Yoshihashi v Praze však vidí zásadní rozdíl mezi tradičním japonským sushi, které je zaměřené především na chuť a kvalitu a mezi novými trendy
v sushi, u kterého se dbá více na vzhled. Například kalifornské maki, kde na povrchu rolky není řasa, ale rýže se sezamem. Dále je ve světě velkým hitem skládat sushi na talíř v barvách duhy a jako náplň maki – rolek používat různé druhy salátů a zeleniny. Další novinkou je také používání majonéz a sýrů. Celkovým trendem dnešní doby jsou bezpochyby kvalitní a čerstvé potraviny. Tak je tomu i u sushi. Hodně se lpí na prvotřídních, ale také netradičních surovinách. Namísto tradiční syrové ryby, tuňáka či lososa vzniká sushi v kombinaci se spoustou nových ingrediencí, které nejsou pro přípravu tohoto asijského pokrmu až tak typické, jako je například mango, smetanový sýr, avokado či nakládaná ředkev.

Sushi_11 Temaki

 

 

 

 

 

Jaké sushi milují Češi?

Jak ukázal průzkum restauračního průvodce RESTU, japonské restaurace si udržují stabilní oblibu u českých hostů. Představují okolo 8 % rezervací, čímž jim patří 5. příčka za stálicemi jako je česká, mezinárodní nebo italská kuchyně. „Jak v naší mobilní aplikaci, tak na Restu webu, kde si lidé mohou vyhledat podniky nejen podle lokality, nebo hodnocení, ale i typu kuchyně, jsme zaznamenali výrazný nárůst používání filtrů sushi
a japonské restaurace – o více než 40 % oproti roku 2015,”
říká Pavel Suchánek, zakladatel Restu.cz.

Podle japonského šéfkuchaře Hira z restaurace Yoshihashi patří Češi spíše ke konzervativnějším strávníkům. Nejčastěji si dávají rolky – hosomaki, plátky čerstvé ryby na rýži – nigiri. Nejčastěji pak ochutnávají hosomaki a nigiri s tuňákem, lososem a úhořem. Velmi populárním pokrmem je v restauraci Yoshihashi i méně obvyklá forma sushi s luxusními ingrediencemi – foie gras nigiri se sladkou kabayaki omáčku, což jsou grilovaná kachní játra na rýži a dále wagyu nigiri s domácí lanýžovou ponzu omáčkou.

Jeho slova potvrzuje i Jan Hrnčíř z Planet Sushi:  „U našich hostů vedou hlavně maki rolky a nigiri. Z naší nabídky jsou jednoznačně nejoblíbenější California maki s kaviárem, Philadelphia maki se smetanovým sýrem či tradiční Sake maki s lososem.

Sushi_01 Nigiri

 

 

 

 

Jakub Karásek z Kobe restaurant uvádí, že hlavním trendem v rámci sushi v České republice, ale i celé Evropě vidí v důrazu na kvalitu, čerstvost a následovaní zdravého životního stylu. To vše jde ruku v ruce s lehkostí a estetičností. „U našich hostů je velice oblíbené a žádané nové a více exotické „uramaki“,
to znamená rýžové rolky v řase nori, kde může být náplní čerstvá syrová ryba, čerstvé mořské plody doplněné dalšími surovinami jako například avokado, mango, nakládaná ředkev, japonské houby shitake a tak dále,“
dodává Karásek. Velice žádané jsou dle něj také různé omáčky, a to nejen sójové, ale i jiné, které dokáží chuť daného sushi ještě více pozvednout. Poslední dobou se do popředí dostávají také různé druhy fusion rolls, kde je použit rýžový nebo sójový papír, do kterého se motají různé druhy exotického ovoce či jiné suroviny.

 

Více informací také na www.restu.cz

 

 

Reklama

Doporučujeme

Nenávist za monitorem: Proč ženy na internetu čelí větší krutosti než muži

Internet měl být místem svobody. Platformou, kde mohou všichni mluvit beze strachu a bez ohledu na pohlaví. Realita? Úplný opak. Zvlášť pro ženy. Online...

Pozor na falešné policisty. Využívají stres a kradou statisíce

Když vám zazvoní telefon a na displeji svítí číslo Policie ČR, zpozorníte. Přesně na to ale podvodníci čekají. Jejich nový trik, kdy se vydávají...

Zapomeňte na lososa. Ryba, kterou jste přehlíželi, je skutečný poklad

Zatímco losos byl roky hvězdou zdravého jídelníčku, odborníci hlásí změnu na trůnu. Novým králem se stává obyčejná makrela... ryba, která spojuje to, co často...

Vánoční pohoda se Saloos

SOUTĚŽ O 5 BALÍČKŮ DÁRKOVÉ SADY Že neexistuje perfektní vánoční dárek, kterým potěšíte téměř každého napříč generacemi? Saloos vytvořil kouzelnou sadu 100% přírodních esenciálních olejů...

Vyhrajte s pořadem Zakázané zóny praktickou pončo pláštěnku a podzimní déšť vás nepřekvapí!

Podzim je tady a s ním i několik upršených dní. Právě proto by ve vašem šatníku neměla chybět pláštěnka, která vás před deštěm ochrání. Nyní...

Zapomenutá síla z našich polí. Skromná čočka, která zasytí tělo i duši

Zapomeňte na exotické prášky a bobule z druhého konce světa. Ten pravý nutriční poklad, který zasytí, posílí a nezatíží peněženku, bublá v hrnci na...

Nejste líní, jste nemocní. Tichý boj s postelí, který ničí miliony životů

Zvoní budík, ale vy se nemůžete pohnout. Tělo váží tunu, myšlenky jsou jako asfalt a vy víte, že jste zase prohráli. Není to morální...

Krémová polévka z batátů a mrkve: hřejivá, jemná a s kapkou exotiky

Když se venku ochladí, není nic lepšího než miska voňavé polévky, která zahřeje na těle i na duši. Tahle kombinace batátů, mrkve a jemného...

Vlastníte elektromobil nebo to plánujete? Máme pro vás pár tipů!

Silnice je pozvolna plní tichými ekologickými elektromobily. U nás jich jezdí už přes 52 tisíc a meziroční nárůst představuje 41 procent. Zvažujete nebo už...

Kam na výlet se psem? 7 tipů pro dobrodružství v přírodě

Podzimní dny přímo vybízejí k tomu sbalit batoh a vyrazit se svým psím parťákem na výpravu do přírody. Česko nabízí nespočet nádherných míst, kde...

Lékaři doporučují kvašenou zeleninu pro posílení imunity a lepší trávení

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Zapomeňte na výčitky. Obyčejný trik udělá z chleba lepší potravinu

Chléb má pověst nepřítele zdravé výživy, ale co když ho obyčejné zmrazení dokáže proměnit v lepší potravinu? Výzkumy naznačují, že teplota mění jeho strukturu...

Prosté jídlo s noblesou: francouzské škvarky, které si získaly svět

Na první pohled vypadají skromně - pár kousků masa, trochu sádla a pár bylinek. Ale právě v té jednoduchosti se skrývá kouzlo. Francouzské delikatesy...

Jak správně krmit kočku, která je vybíravá a nic jí nechutná?

Kočky jsou známé svou vybíravostí v jídle a někdy dokážou své majitele pěkně potrápit. Na rozdíl od psů, kteří jsou většinou schopni spořádat prakticky...

Zklamání po svatbě. Když papír nestačí na záchranu vztahu

Žili spolu deset let, pak se vzali a po čtyřech měsících přišel rozvod. Proč je první rok manželství paradoxně nejtěžší, i když už partneři...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3