Oslavte s námi mezinárodní den sushi

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Sushi, které slaví 18.6. svůj mezinárodní den, se těší v České republice velké oblibě. Podle dat restauračního průvodce RESTU jsou japonské restaurace podávající sushi na 5. příčce v oblíbenosti rezervovaných podniků. Tedy v blízkém závěsu za tradiční českou, mezinárodní či italskou kuchyní. Z průzkumu RESTU mimo jiné vyplynulo, že Češi dávají přednost tradičním kombinacím sushi, jako jsou například maki rolky či nigiri. Stále žádanější jsou však také exotičtější fusion rolls a uramaki, tedy rýžové rolky v řase nori, kde náplní může být čerstvá syrová ryba či mořské plody doplněné
o další netradiční ingredience.

Historie „kyselé rýže“

Kořeny tradičního japonského pokrmu sushi, které v doslovném překladu znamená „kyselá rýže“, sahají až do roku 718 n. l. V této době rybáři ukládali ryby do nasolené rýže, kde se ulovené dary moře měly zakonzervovat, rýže však ke konzumaci nesloužila. Později lidé zjistili, že kombinace ryb a rýže, je velmi chutná. Hned poté sushi poprvé spatřilo světlo světa a stalo se japonským oblíbeným pokrmem. Na jeho přípravě však mohli do roku 1999 pracovat jen muži. Podle Japonců prý žena rybu znehodnotí.

Sushi_05

 

 

 

 

 

 

Současné trendy: sushi na talíři v barvách duhy i používání majonéz a sýrů

V průběhu posledních desetiletí prošlo i tradiční japonské sushi proměnou a nevyhýbají se mu ani gastronomické trendy. Japonský šéfkuchař Hiro z restaurace Yoshihashi v Praze však vidí zásadní rozdíl mezi tradičním japonským sushi, které je zaměřené především na chuť a kvalitu a mezi novými trendy
v sushi, u kterého se dbá více na vzhled. Například kalifornské maki, kde na povrchu rolky není řasa, ale rýže se sezamem. Dále je ve světě velkým hitem skládat sushi na talíř v barvách duhy a jako náplň maki – rolek používat různé druhy salátů a zeleniny. Další novinkou je také používání majonéz a sýrů. Celkovým trendem dnešní doby jsou bezpochyby kvalitní a čerstvé potraviny. Tak je tomu i u sushi. Hodně se lpí na prvotřídních, ale také netradičních surovinách. Namísto tradiční syrové ryby, tuňáka či lososa vzniká sushi v kombinaci se spoustou nových ingrediencí, které nejsou pro přípravu tohoto asijského pokrmu až tak typické, jako je například mango, smetanový sýr, avokado či nakládaná ředkev.

Sushi_11 Temaki

 

 

 

 

 

Jaké sushi milují Češi?

Jak ukázal průzkum restauračního průvodce RESTU, japonské restaurace si udržují stabilní oblibu u českých hostů. Představují okolo 8 % rezervací, čímž jim patří 5. příčka za stálicemi jako je česká, mezinárodní nebo italská kuchyně. „Jak v naší mobilní aplikaci, tak na Restu webu, kde si lidé mohou vyhledat podniky nejen podle lokality, nebo hodnocení, ale i typu kuchyně, jsme zaznamenali výrazný nárůst používání filtrů sushi
a japonské restaurace – o více než 40 % oproti roku 2015,”
říká Pavel Suchánek, zakladatel Restu.cz.

Podle japonského šéfkuchaře Hira z restaurace Yoshihashi patří Češi spíše ke konzervativnějším strávníkům. Nejčastěji si dávají rolky – hosomaki, plátky čerstvé ryby na rýži – nigiri. Nejčastěji pak ochutnávají hosomaki a nigiri s tuňákem, lososem a úhořem. Velmi populárním pokrmem je v restauraci Yoshihashi i méně obvyklá forma sushi s luxusními ingrediencemi – foie gras nigiri se sladkou kabayaki omáčku, což jsou grilovaná kachní játra na rýži a dále wagyu nigiri s domácí lanýžovou ponzu omáčkou.

Jeho slova potvrzuje i Jan Hrnčíř z Planet Sushi:  „U našich hostů vedou hlavně maki rolky a nigiri. Z naší nabídky jsou jednoznačně nejoblíbenější California maki s kaviárem, Philadelphia maki se smetanovým sýrem či tradiční Sake maki s lososem.

Sushi_01 Nigiri

 

 

 

 

Jakub Karásek z Kobe restaurant uvádí, že hlavním trendem v rámci sushi v České republice, ale i celé Evropě vidí v důrazu na kvalitu, čerstvost a následovaní zdravého životního stylu. To vše jde ruku v ruce s lehkostí a estetičností. „U našich hostů je velice oblíbené a žádané nové a více exotické „uramaki“,
to znamená rýžové rolky v řase nori, kde může být náplní čerstvá syrová ryba, čerstvé mořské plody doplněné dalšími surovinami jako například avokado, mango, nakládaná ředkev, japonské houby shitake a tak dále,“
dodává Karásek. Velice žádané jsou dle něj také různé omáčky, a to nejen sójové, ale i jiné, které dokáží chuť daného sushi ještě více pozvednout. Poslední dobou se do popředí dostávají také různé druhy fusion rolls, kde je použit rýžový nebo sójový papír, do kterého se motají různé druhy exotického ovoce či jiné suroviny.

 

Více informací také na www.restu.cz

 

 

Reklama

Doporučujeme

„Měl by to přece vědět“: Jak nevyřčená očekávání tiše podrývají blízkost

Ve vztazích často netrpíme nedostatkem lásky, ale nadbytkem nevyřčených očekávání. Doufáme, že druhý pozná, co potřebujeme. A když nepozná, cítíme se zraněně, i když...

Zdravé sladkosti: Letní dezerty, které hýčkají tělo i duši

Když ovoce zpívá na talíři, léto chutná ještě lépe. Jak si dopřát sladké bez výčitek? Objevte recepty, které spojují zdraví s radostí. Ovocné symfonie na...

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Venku léto, uvnitř zima: jak si s touhle kombinací poradit, a přitom být stylová?

Léto nás, co do výběru outfitu, umí pěkně potrápit. Zvlášť, chodíte-li do kanceláře. Ráno po cestě se pečete v halence jako v sauně, a pak vás...
Reklama
Reklama