Oslavte s námi mezinárodní den sushi

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Sushi, které slaví 18.6. svůj mezinárodní den, se těší v České republice velké oblibě. Podle dat restauračního průvodce RESTU jsou japonské restaurace podávající sushi na 5. příčce v oblíbenosti rezervovaných podniků. Tedy v blízkém závěsu za tradiční českou, mezinárodní či italskou kuchyní. Z průzkumu RESTU mimo jiné vyplynulo, že Češi dávají přednost tradičním kombinacím sushi, jako jsou například maki rolky či nigiri. Stále žádanější jsou však také exotičtější fusion rolls a uramaki, tedy rýžové rolky v řase nori, kde náplní může být čerstvá syrová ryba či mořské plody doplněné
o další netradiční ingredience.

Historie „kyselé rýže“

Kořeny tradičního japonského pokrmu sushi, které v doslovném překladu znamená „kyselá rýže“, sahají až do roku 718 n. l. V této době rybáři ukládali ryby do nasolené rýže, kde se ulovené dary moře měly zakonzervovat, rýže však ke konzumaci nesloužila. Později lidé zjistili, že kombinace ryb a rýže, je velmi chutná. Hned poté sushi poprvé spatřilo světlo světa a stalo se japonským oblíbeným pokrmem. Na jeho přípravě však mohli do roku 1999 pracovat jen muži. Podle Japonců prý žena rybu znehodnotí.

Sushi_05

 

 

 

 

 

 

Současné trendy: sushi na talíři v barvách duhy i používání majonéz a sýrů

V průběhu posledních desetiletí prošlo i tradiční japonské sushi proměnou a nevyhýbají se mu ani gastronomické trendy. Japonský šéfkuchař Hiro z restaurace Yoshihashi v Praze však vidí zásadní rozdíl mezi tradičním japonským sushi, které je zaměřené především na chuť a kvalitu a mezi novými trendy
v sushi, u kterého se dbá více na vzhled. Například kalifornské maki, kde na povrchu rolky není řasa, ale rýže se sezamem. Dále je ve světě velkým hitem skládat sushi na talíř v barvách duhy a jako náplň maki – rolek používat různé druhy salátů a zeleniny. Další novinkou je také používání majonéz a sýrů. Celkovým trendem dnešní doby jsou bezpochyby kvalitní a čerstvé potraviny. Tak je tomu i u sushi. Hodně se lpí na prvotřídních, ale také netradičních surovinách. Namísto tradiční syrové ryby, tuňáka či lososa vzniká sushi v kombinaci se spoustou nových ingrediencí, které nejsou pro přípravu tohoto asijského pokrmu až tak typické, jako je například mango, smetanový sýr, avokado či nakládaná ředkev.

Sushi_11 Temaki

 

 

 

 

 

Jaké sushi milují Češi?

Jak ukázal průzkum restauračního průvodce RESTU, japonské restaurace si udržují stabilní oblibu u českých hostů. Představují okolo 8 % rezervací, čímž jim patří 5. příčka za stálicemi jako je česká, mezinárodní nebo italská kuchyně. „Jak v naší mobilní aplikaci, tak na Restu webu, kde si lidé mohou vyhledat podniky nejen podle lokality, nebo hodnocení, ale i typu kuchyně, jsme zaznamenali výrazný nárůst používání filtrů sushi
a japonské restaurace – o více než 40 % oproti roku 2015,”
říká Pavel Suchánek, zakladatel Restu.cz.

Podle japonského šéfkuchaře Hira z restaurace Yoshihashi patří Češi spíše ke konzervativnějším strávníkům. Nejčastěji si dávají rolky – hosomaki, plátky čerstvé ryby na rýži – nigiri. Nejčastěji pak ochutnávají hosomaki a nigiri s tuňákem, lososem a úhořem. Velmi populárním pokrmem je v restauraci Yoshihashi i méně obvyklá forma sushi s luxusními ingrediencemi – foie gras nigiri se sladkou kabayaki omáčku, což jsou grilovaná kachní játra na rýži a dále wagyu nigiri s domácí lanýžovou ponzu omáčkou.

Jeho slova potvrzuje i Jan Hrnčíř z Planet Sushi:  „U našich hostů vedou hlavně maki rolky a nigiri. Z naší nabídky jsou jednoznačně nejoblíbenější California maki s kaviárem, Philadelphia maki se smetanovým sýrem či tradiční Sake maki s lososem.

Sushi_01 Nigiri

 

 

 

 

Jakub Karásek z Kobe restaurant uvádí, že hlavním trendem v rámci sushi v České republice, ale i celé Evropě vidí v důrazu na kvalitu, čerstvost a následovaní zdravého životního stylu. To vše jde ruku v ruce s lehkostí a estetičností. „U našich hostů je velice oblíbené a žádané nové a více exotické „uramaki“,
to znamená rýžové rolky v řase nori, kde může být náplní čerstvá syrová ryba, čerstvé mořské plody doplněné dalšími surovinami jako například avokado, mango, nakládaná ředkev, japonské houby shitake a tak dále,“
dodává Karásek. Velice žádané jsou dle něj také různé omáčky, a to nejen sójové, ale i jiné, které dokáží chuť daného sushi ještě více pozvednout. Poslední dobou se do popředí dostávají také různé druhy fusion rolls, kde je použit rýžový nebo sójový papír, do kterého se motají různé druhy exotického ovoce či jiné suroviny.

 

Více informací také na www.restu.cz

 

 

Reklama

Doporučujeme

Dcera Michaela Jacksona žaluje správce jeho pozůstalosti, rodina je prý v šoku

Dcera krále popu Paris Jacksonová zaútočila na správce otcovy pozůstalosti, obvinila je z plýtvání a označila je za „Čaroděje ze země Oz“. Rodinní zasvěcenci...

Co vám muži s depresí nikdy neřeknou a proč?

Deprese dokáže být tichým a krutým nepřítelem. Nejenže bere energii a radost, ale často i schopnost o tom mluvit. Mnoho lidí se bojí, že...

Past jménem „Veřejná Wi-Fi“. Jak se nenechat okrást při nákupech na internetu

Představte si, že v klidu domova nakupujete a pár kliknutí myší vás místo radosti z nového zboží připraví o tisíce korun. Online nákupy jsou...

Meteorologové varují před možnou „zimou století“ v Evropě, klíčem je polární vír

Když se Arktida „otevře“, její ledový dech se vydá na jih. Meteorologové s rostoucím znepokojením sledují chování polárního víru, jehož případný kolaps by podle...

Krmení ptáků v zimě: proč staré pečivo víc škodí než pomáhá

Jakmile udeří první mrazy, spoustu z nás sáhne po starém pečivu a s dobrým pocitem vyráží k rybníku nakrmit labutě a kachny. Jenže i...

Odborníci varují seniory před podvodnými firmami, které nabízejí levné rekonstrukce

Začíná to lákavou nabídkou na „výhodnou a bezpečnou koupelnu pro seniory“, končit to však může katastrofou a ztrátou desítek tisíc. Podvodné či nepoctivé firmy...

Sladké Vánoce bez výčitek: Vyhrajte balíček produktů 4SLIM a oslaďte si sváteční chvíle zdravě

Vánoce se pomalu blíží a spolu s nimi i období, kdy se naše kuchyně mění v malé voňavé cukrárny. Podle aktuálního průzkumu značky 4SLIM...

„Nejsem na tom vůbec dobře.“ Aaron Goodwin a jeho zpověď o pekle, jež prožil

„Nejsem na tom vůbec dobře a každý den je to horší,“ svěřil se fanouškům Aaron Goodwin, hvězda populárního pořadu Ghost Adventures. Nejnovější epizoda pořadu...

Tři znamení zvěrokruhu, kterým podzim přinese štěstí a novou energii

Zatímco se mnozí halí do dek a bojují s neodbytným podzimním splínem, pro tři znamení zvěrokruhu je toto období naopak požehnáním. Jak informuje server...

Husa plněná uzeným kolenem: recept, který překvapí i zkušené kuchaře

Na první pohled to může znít trochu bláznivě – dát do husy uzené koleno? Jenže jakmile tenhle recept vyzkoušíte, už se k tradiční přípravě...

Jak bojovat s podzimní únavou: Tři jednoduché rituály, které nahradí kávu a zlepší náladu

Chladnější rána, dny se krátí a vy máte neodolatelnou chuť zalézt pod deku s něčím sladkým. Podzimní útlum není lenost, nýbrž přirozená reakce těla...

Jak si vytvořit systém pro trvalý pořádek a zbavit se chaosu

Když uklízíme svůj domov, často si ani neuvědomujeme, že si zároveň třídíme i vlastní myšlenky. Každá věc, kterou pustíme z ruky, otevírá prostor pro...

Strašidelné sušenky s marmeládou: Halloweenská dobrota, kterou zvládne každý

Chcete letos přivítat Halloween trochu jinak než obvyklou dýní na okně? Zkuste upéct tyhle strašidelné sušenky s marmeládou, které jsou jednoduché, ale vypadají, jako...

„Mladí lidé dělají chyby.“ Jennifer Lawrenceová a její překvapivý verdikt nad slavnou nevěrou

„Samozřejmě, že jsem se ho na to zeptala!“ přiznala se smíchem Jennifer Lawrenceová. Při natáčení nového filmu se prý svého kolegy Roberta Pattinsona bez...

NeoVitalia, regenerační krém noční

Vrací pleti zdraví a vitalitu Připravte pleť na zimu a dopřejte ji možnost noční regenerace. Dokáže více, než si myslíte, a proto jsou regenerační přípravky...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3