Nadace Výživa pro zdraví objasňuje mýty o tucích

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Tuky jsou podstatnou součástí vyvážené stravy, kterou nelze vynechat

V poslední době se v internetových diskuzích o tucích šíří mylné informace a mýty, které mohou vést k nesprávnému vyhodnocení skutečností a zbytečnému omezení konzumace tuků, které patří mezi základní živiny a mají své nezaměnitelné místo ve vyvážené stravě. Nadace Výživa pro zdraví si klade za cíl objasnit tyto mýty a na svých webových stránkách www.nadacevyziva.cz nejčastější mýty
o tucích vyvrací. Vysvětlení uvádí na pravou míru informace o tom, které tuky jsou vhodné a méně vhodné či jak zapadají tuky do konceptu zdravé výživy.tuky 5

Tuky patří vedle bílkovin a sacharidů mezi základní živiny. Jsou významným zdrojem energie, pomáhají udržovat tělesnou teplotu a fungují jako mechanická ochrana vnitřních orgánů. Jsou důležité pro vstřebávání v tuku rozpustných vitaminů a nositelem ochranných látek. Základní složkou tuků jsou mastné kyseliny, které jsou energetickým substrátem pro příčně pruhované svalstvo, pro svalstvo srdce
a pro játra. Esenciální mastné kyseliny jsou základem pro vznik některých metabolicky nezbytných substancí. Polynenasycené mastné kyseliny jsou součástí buněčných membrán a mají řadu funkcí v obranném, cévním a kognitivním systému organismu.

Protože tuky obsahují více než dvojnásobek energie ve srovnání s bílkovinami a sacharidy, stávají se s narůstajícím trendem výskytu obezity terčem kritiky. Proto se lze často setkat s názorem nutnosti plošně omezovat konzumaci tuků bez hlubšího zamyšlení nad důsledky takto zobecněných doporučení. Je také nutné si uvědomit, že různé tuky jsou vhodné pro různou úpravu a konzumaci. Některé jsou vhodné k přímé spotřebě, jiné se užívají při smažení, jiné tvoří pevnou část potravinářských výrobků a podobně.

Podle výživových doporučení Společnosti pro výživu z roku 2012 by celkový podíl tuku v energetickém příjmu u dospělé populace neměl překročit 30 % optimální energetické hodnoty (tzn. u lehce pracujících dospělých cca 70 g na den), u vyššího energetického výdeje 35 %. U dětí ve školním věku by měl tuk tvořit 30 – 35 % energetického příjmu. Příjem nasycených mastných kyselin by měl být nižší než 10 % (20 g) z celkového příjmu tuků, polyenových 7 – 10 % z celkového energetického příjmu.

Poměr mastných kyselin řady omega 6 : omega 3 maximálně 5:1. Příjem trans-nenasycených mastných kyselin by měl být co nejnižší a neměl by překročit 1 % (cca 2,5 g/den) z celkového energetického příjmu. Denní příjem cholesterolu by měl být maximálně 300 mg za den.

„V naší výživě je obecně více živočišných tuků, které obsahují, s výjimkou rybích tuků více nepříznivě působících nasycených mastných kyselin,“ upozorňuje MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti
pro výživu.

Zvýšená konzumace nasycených a transmastných kyselin je spojována se zvyšováním rizika výskytu kardiovaskulárních onemocnění. U transmastných kyselin se také uvádí souvislost se vznikem diabetu II. typu. Nevhodná volba tuku pro některou tepelnou úpravu potravin může vést k vzniku oxidačních produktů, jejichž konzumace je nežádoucí.

„Vliv tuků na zdraví člověka je různý. K tukům s negativním účinkem patří zejména tuky obsahující transmastné kyseliny. Pozitivně nepůsobí ani tuk kokosový, palmojádrový a palmový nebo, z důvodu vyššího obsahu nasycených mastných kyselin, sádlo a máslo, pokud jsou konzumované ve větších množstvích. Pozitivně působí rybí tuky (oleje) a rostlinné oleje – olej řepkový a olivový a některé méně používané oleje,“ vysvětluje Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. dodává: „Pokud chceme dodržet výživové doporučené dávky pro jednotlivé mastné kyseliny i pro celkový tuk měli bychom konzumovat přednostně výrobky, které obsahují maximálně jednu třetinu nasycených mastných kyselin. Zároveň bychom si měli vybírat ty výrobky a tuky, které jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin, především ze skupiny omega 3.“Tuky2

Výživa a potraviny – mýty a realita je projekt Nadace Výživa pro zdraví, která byla zřízena Společností pro výživu. Cílem projektu je vyvracet mýty o potravinách a cílenou komunikací uvádět dezinformace na správnou míru. Detailní informace o projektu, spolupracujících odbornících i mýtech jsou k dispozici na webových stránkách www.nadacevyziva.cz.

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Tichý zloděj vitality. Proč se cítíte unavení a oteklí? Možná je na vině lymfa

Matná pleť, ranní otoky a neutuchající únava. Tyto problémy nemusí souviset s věkem, nýbrž se zpomaleným „úklidovým systémem“ našeho těla. Stagnace lymfy je tichý...

Odborníci varují seniory před podvody při investicích do půdy

Investice do zemědělské půdy se jeví jako bezpečná a stabilní jako státní dluhopis. Právě této iluze však využívají spekulanti a podvodníci, kteří cílí především...

Noční pocení: kdy je to normální a kdy už raději zbystřit

Probouzíte se ráno s mokrým pyžamem a polštářem, který by se dal skoro vyždímat? Občas se to stane asi každému, ale pokud se noční...

Ztracený pocit jistoty… Pravda o tom, proč nám v dnešní svobodné době chybí minulé časy

Jak je možné, že generace, jež zažila fronty na banány a zavřené hranice, vzpomíná na minulost s nostalgií? Fenomén „dřív bylo líp“ není o...

Policie varuje seniory před podvody na internetových aukcích, zde jsou nejčastější triky

Místo vysněných hodinek dorazí prázdná obálka, nebo nedorazí vůbec nic... Internetové aukce, jež slibují výhodné nákupy, se pro mnoho seniorů stávají pastí, v níž...

Nevyhazujte staré zavařeniny: jednoduché tipy, jak je využít

Zavařování je u nás takřka tradice – plné police sklenic s marmeládami, kompoty i sirupy jsou v mnoha domácnostech samozřejmostí. Jenže co když na...

Chaos vs. harmonie: Boj s nepořádkem není o úklidu, ale o systému

Touha po harmonickém domově není rozmarem, nýbrž přirozenou potřebou naší mysli. Vědecké studie potvrzují, že nepořádek zvyšuje hladinu stresu. Cesta k vizuálnímu klidu přitom...

Čistší prádlo, zdravější kůže: kouzlo dvojího máchání

Když mluvíme o zdravém životním stylu, obvykle si vybavíme vyváženou stravu, pohyb nebo dostatek spánku. Přitom existuje ještě jeden každodenní zvyk, který dokáže ovlivnit...

Brankář Frodl se inspiroval videohrou Ghost of Yōtei. V pátek nastoupí v unikátní masce, kterou po utkání vydraží

Praha, 30. září – Gólman karlovarské Energie bude v pátečním extraligovém zápase proti Pardubicím chytat v originální masce, jejíž design je inspirovaný herní novinkou...

Keto dieta – poznejte účinné řešení od Pomelo!

Zdravý životní styl a uvědomělé stravování jsou dnes nejenom trendem, ale i nutností. V široké nabídce různých metod pro hubnutí nebo zdravou životosprávu si...

Osm návyků, kterými si nevědomky ničíme mozek a schopnost soustředění

Největším nepřítelem naší duševní bystrosti není věk ani genetika, nýbrž drobné, nevědomé návyky, kterými každý den sabotujeme vlastní mysl. Tyto tiché zlozvyky postupně otupují...

Každodenní sprcha: zdravý návyk, nebo zbytečný risk pro pokožku?

V Česku je téměř samozřejmostí dát si sprchu každý večer. Mnozí z nás ale přidávají ještě ranní budíček studenou vodou a v létě po...

Restaurace BRICK’S: Luxusní gastronomie s výhledem na Karlův mostNa břehu Vltavy, v historické budově Hergetovy cihelny z roku 1781, se nachází restaurace BRICK’S Restaurant &...

Místo s výhledem, který nemá konkurenciBRICK’S se nachází jen pár kroků od Karlova mostu a Pražského hradu. Jeho terasa přímo u řeky nabízí nerušený...

Do Jizerek za čerty, draky i motýly

Pár dní, spousta zážitků. Podzimní prázdniny i prodloužené víkendy si naplno vychutnátev Jizerských horách. Na jiné myšlenky tu přijdete v přírodě, ale také ve městech...

Královna podzimu v kuchyni. Jak z obyčejné dýně vykouzlit slanou i sladkou delikates

Je jako malý kousek slunce, jenž se s příchodem podzimu nastěhuje do našich kuchyní. Řeč je o dýni, královně sezónní zeleniny, jejíž sametová dužina...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3