Lahodný žloutkový dezert, který musíte vyzkoušet!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vítejte u dalšího dílu receptů. Osobně nejsem zastáncem zdlouhavých, nebo komplikovaných receptů, ale pro tento mám slabost, takže pár chvil v kuchyni navíc rozhodně obětuji. A co vy? Vyzkoušíte ho také? 

img_1491
foto: pradobroty.cz

Suroviny:

  • 100 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 4 žloutky
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 5 lžic mléka

Pusinka:

  • 4 bílky
  • 200 g cukru krupice
  • 50 g mandlí na plátky

Žloutkový vanilkový krém:

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 2 žloutky
  • 30 g cukru krupice
  • 12 g hladké mouky
  • 12 g kukuřičného škrobu
  • 90 ml smetany ke šlehání (alespoň 31% tuku)

Příprava:

Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Velký plech (o velikosti 40×33 cm) vyložíme pečícím papírem.

Nejprve připravíme sníh na pusinku. Vyklepneme vajíčka a oddělíme bílky od žloutků. Bílky vložíme do mísy a vyšleháme je do polotuha. Pak po lžicích přidáváme cukr až do spotřebování a dál šleháme dokud se nevytvoří velmi pevný sníh (když zastavíme metlu a zvedneme jí, tvoří se tuhé špičky).  Vyšlehaný sníh přendáme do jiné mísy.

Pokračujeme korpusem. Do mísy po sněhu (nemusíme ji mýt, není to nutné) vložíme změklé máslo rozkrájené na kostičky, zasypeme cukrem a vyšleháme do pěny. Šleháme dál a po jednom přidáváme žloutky (před přidáním dalšího počkáme, dokud není předchozí žloutek zcela zapracován).

Smícháme mouku a prášek do pečiva a na střídačku s mlékem přidáváme do žloutkové směsi a stále šleháme do spotřebování surovin a dokud se nevytvoří homogenní těsto bez hrudek (netrvá to dlouho). Hotové žloutkové těsto nalijeme na pečící papír a ve velmi tenké vrstvě rozetřeme po celé ploše plechu.

Pomocí lžíce a stěrky naneseme vyšlehaný sníh na žloutkové těsto, rozetřeme po celé ploše a lžicí vytvoříme vlny. Posypeme plátky mandlí.

Plech vložíme do rozpálené trouby na 30 minut. Pokud začne pusinka moc hnědnout, snížíme teplotu o 10°C, nebo zakryjeme celý plech alobalem.

Po upečení necháme vychladnout v pootevřené troubě a následně zcela zchladnout.

Během pečení začneme s přípravou krému.

Mléko nalijeme do rendlíku, vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože vyškrábneme semínka a i s luskem vložíme do mléka. To postavíme na sporák a přivedeme k varu. Jakmile uvidíme první bublínku varu, mléko odstavíme. Pokud nemáte vanilkový lusk, mléko jen ohřejte a do žloutků nedávejte cukr krupici, ale 30 g domácího vanilkového cukru, nebo 2 vanilkové cukry a zbytek do 30g dosypte cukr krupicí. Nebo do připraveného krému před vařením (viz další odstavec) dejte lžičku vanilkového extraktu.

Mezitím si žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny.  Přišleháme mouku a škrob (s tím opatrně, hodně práší). Poté za stálého šlehání přiléváme tenkým pramínkem horké mléko. Prošleháme do homogenní směsi, vrátíme zpět do rendlíku na sporák (pokud používáte vanilkový extrakt, přidejte ho teď) a za stálého míchání metlou přivedeme k varu a pár minutek provaříme do zhoustnutí.

Krém přelijeme do misky, zakryjeme folií tak, že se folie dotýká i povrchu krému a necháme vychladnout. Poté vložíme do lednice alespoň na dvě hodiny, aby byl krém dobře vychlazený.

Na dodělání krému si vyšleháme vychlazenou smetanu  do tuha. Žloutkový krém vyndáme z lednice, přemístíme do větší mísy, rychle prošleháme v jemný krém a poté do něj přidáme šlehačku a už jen metlou v ruce lehce promícháme, aby se šlehačka a krém spojily. Se šleháním to nepřeháníme, krém by mohl zřídnout.

Kompletace:

Korpus ze všech stran trochu ořízneme, abychom měli rovné strany. Pak ho rozřežeme na sudý počet stejně velkých obdélníků – já nařezala na 16 dílů, ze kterých jsem pak udělala 8 větších zákusků. Lze řezat i menší kousky a mít až 16 dezertů.

Krém přendáme do cukrářského sáčku s kulatou zdobící špičkou  a naneseme na jeden obdélníček korpusu pusinky krému. Na krém položíme druhý obdélníček a jeden kousek dezertu je hotov.

Dezert plníme krémem maximálně dvě hodiny před konzumací, krém totiž rozpouští sněhovou pusinku a po delší době už to prý není ono. Zbylý krém můžeme nechat v lednici přímo v cukrářském sáčku, korpus skladujeme v uzavřené krabici maximálně dva dny.

 

Vyzkoušeno? Jak vám chutnalo?

 

Markét ,)

 

Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.

Reklama

Doporučujeme

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....

Jak na zářivě bílé ponožky? Zkuste trik, který funguje lépe než drahé prostředky

Bílé ponožky jsou krásné jen do chvíle, než je párkrát obujete a hodíte do pračky. Záhy ztratí svou sněhovou barvu, začnou šednout nebo žloutnout...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3