Zdravé mlsání, když vám přijde návštěva

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Karbanátky z quinoy

karbanatky-z-quinoy200 g quinoy
100 g čerstvého špenátu
1 malá cibule
2 stroužky česneku
1/2 ledového salátu
pár snítek pažitky
50 g strouhanky

2 lžíce strouhaného parmezánu
2 vejce
čerstvě mletý pepř a sůl
4 lžíce rostlinné alternativy jogurtu Alpro bílé
2 lžíce majonézy
šťáva z 1 limetky

Uvaříme quinou dle návodu a necháme vychladnout. Špenát nakrájíme nahrubo, spaříme a vymačkáme přebytečnou vodu. Nakrájíme česnek, cibuli a pažitku. Smícháme quinou, špenát, rozšlehaná vejce, pažitku, česnek, cibuli, parmezán, strouhanku, sůl a pepř. V případě, že směs je příliš vlhká, můžeme přidat strouhanku. Vytvoříme karbanátky a dáme je na alespoň 15 minut do chladničky. Poté je opékáme dozlatova (6-8 minut z každé strany). Nakonec připravíme dresink: Smícháme rostlinnou alternativu jogurtu Alpro a majonézu a dochutíme solí a pepřem. Karbanátky podáváme se salátem a dresinkem.

 

Lososové hamburgery

lososove-hamburgery450 g čerstvého lososa
200 g uzeného lososa
3 lžíce rostlinné alternativy jogurtu Alpro bílé
2 až 3 lžíce mouky
1 limetka
1 červená cibule
6 snítek kopru
1 malé vejce
1 lžíce sladké pikantní chilli omáčkou

6 lžic sójové alternativy jogurtu Alpro
1 lžíce křenové pěny
1 limetka
2 lžíce nasekaného kopru
1 lžíce kapar
2 červené řepy (uvařené)
1 jablko
listy salátu
čerstvě mletý černý pepř
sůl

Čerstvého lososa nakrájíme na kostičky, uzeného lososa umeleme. Oba druhy mas smícháme v míse společně s trochou mouky a rozšlehaným vejcem. Ochutíme chilli omáčkou, solí, pepřem a trochou limetkové šťávy. Nakonec přidáme nakrájenou cibuli a kopr. Vytvarujeme 12 hamburgerů a dáme je na 30 minut odpočinout do lednice. Pro přípravu dresinku promícháme alternativu jogurtu Alpro s křenovou pěnou, trochou limetkové šťávy, kapary a nasekaným koprem. Osolíme a opepříme. Červenou řepu a jablko nakrájíme na tenké proužky, smícháme je s několika lžícemi dresinku a pokapeme trochou limetkové šťávy. Lososové hamburgery opečeme a podáváme se salátem z červené řepy a jablka a míchaným zeleninovým salátem.

Nachos s avokádovým dipem

nachos-s-avokadovym-dipem2 avokáda
4 snítky koriandru
půlka citronu
200 g rostlinné alternativy jogurtu Alpro bílé
špetka soli

špetka pepře
chilli paprička

6 tortil
10 cherry rajčat
2 jarní cibulky
2 papriky

Nasekáme koriandr a přidáme kůru a šťávu z poloviny citronu. Přidáme rozmačkaná avokáda a alternativu jogurtu Alpro. Ochutíme solí a pepřem. Dip dáme do mističky a ozdobíme nakrájenou chilli papričkou. Tortilly nakrájíme na trojúhelníčky, rozložíme do pekáče, osolíme a opepříme. Pečeme 15 minut při 200 °C (po 8 minutách otočíme). Připravené nachos dáme na talíř s dipem a dozdobíme kousky rajčat, jarní cibulky a paprik.

Pikantní tousty

pikantni-ranni-tousty8 krajíců chleba
2 zralá avokáda
5 lžic rostlinné alternativy jogurtu Alpro bílé
1 lžičky nasekané chilli papričky
3 lžičky citronové šťávy
sůl
pepř

Chleba otoustujeme dozlatova. Dužinu avokáda rozmačkáme, přidáme rostlinnou alternativu jogurtu Alpro a citrónovou šťávu a nasekané chilli podle chuti.  Osolíme a opepříme. Směs namažeme na připravené tousty.

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama