Smlsněte si: Ryze letní dobroty

Smlsněte si: Ryze letní dobroty

Hřejivá náruč slunce, prázdniny, nicnedělání, období kratších i delších dovolených a přemíra sezónních plodin, které je potřeba využít v kuchyni a zaplnit s nimi bříška. Na léto čekáme, jak je rok dlouhý, tak se pro jednou vykašlete na dietu a trochu si zahřešte. V


Hřejivá náruč slunce, prázdniny, nicnedělání, období kratších i delších dovolených a přemíra sezónních plodin, které je potřeba využít v kuchyni a zaplnit s nimi bříška. Na léto čekáme, jak je rok dlouhý, tak se pro jednou vykašlete na dietu a trochu si zahřešte. Vždyť tyto dobroty jsou pro nás všechny báječnými symboly léta. Smlsněte po vzoru našich tipů, dokud je dostatek letního ovoce a zeleniny. Kilo stojí konečně pár kaček a vy s nimi můžete kouzlit na nespočet způsobů. Připravte si z toho vodního vynikající studenou polévku dozdobenou mátou, kousky napichujte střídavě na špejle s báječným sýrem feta či cantaloupe doplňte třeba grilovaným kouskem lososa. Pořádáte dětskou party? Vodní meloun dětem servíruje s nápadem. Za pomoci vykrajovátek na cukroví. Budou nadšení! A vy taky, o lahodný kousek měsíčku či hvězdičky se budou doslova přetahovat. Na gril nemusí příjit pouze a jenom maso, ale i sýry, zelenina, meloun, ananas či dokonce banány. Pokud tyto sladké varianty navíc doplníte o vanilkovou zmrzlinu a přidáte ovocný dip ze sezónních plodů spolu s čepicí šlehačky, báječně si pochutnáte. Víme, že smažené je nezdravé. Avšak teď je ideální čas si dopřát k obědu smažený květák či cuketu ze zahrádky s vařenými, novými bramborami. Zkrátka a dobře mňam. Rajské jablíčka se konečně červenají. Však si to přiznejme.  Jak dlouho vlastně čekáte na domácí rajčatový salát s najemno nakrájenou cibulkou?   Máte nadbytek cuket? Báječně chutnají nejenom v trojobalu, ale také v bábovce, ze které vykouzlí vláčný dezert, naplňte ji sekanou, hoďte ji na gril, nebo místo bramboráků rodině podávejte „cukeťáky“. Mají vážně něco do sebe. Najdete na stromě ještě poslední meruňky? Šup s nimi do kynutých knedlíků, které posypete tvarohem, cukrem a zalejete troškou másla. Nevšední je také opečená strouhanka, nebo nastrouhaný perník. Z malin, trochu medu a řeckého jogurtu připravte dětem domácí zmrzlinu. Ovoce jako ostružiny, meruňky, broskve, pozdní třešně, rybíz, nebo švestky ukryjte do kynutého koláče s křupavou drobenkou. Vyrazte se do lesa přesvědčit, jestli již rostou a pak si bedle, praváky a další upravte podle svého zmlsaného jazýčku.