MAKOVÝ DORT S JOGURTOVÝM KRÉMEM, MALINAMI A MERUŇKAMI
Všem školákům nastala nejočekávanější roční doba, kdy nemusí ráno vstávat a namísto v lavicích, dovádějí venku. Potěšte svého školáčka během prázdnin nebo oživte letní zahradní posezení s přáteli a naservírujte jim nadýchaný makový dort. Do pater lahodného dezertu schováte ovoce, co zrovna zraje na zahrádce. A hlavu si lámat nemusíte ani s krémem, čerstvé plody totiž dokonale doplní jednoduché spojení mascarpone, vanilkového cukru a bílého jogurtu na zjemnění.
Doba přípravy: 180 minut, Počet porcí: 15
Na dortový korpus budete potřebovat: 500 gramů másla 800 gramů cukru krupice 12 vajec 2 hrnky mléka 1 kilo polohrubé mouky, 2 prášky do pečiva 200 gramů mletého máku Trochu másla a hrubé mouky na vysypání formy
Na krém a náplň budete potřebovat: 950 gramů mascarpone (můžete nahradit jiným čerstvým sýrem) 500 gramů bílého Selského jogurtu Hollandia (pro ještě lehčí variantu použijte Hollandia s 0,01 % laktózy) 1 žloutek 130 gramů moučkového cukru 3 lžíce vanilkového cukru, 200 gramů malin 500 gramů meruněk
Postup: Začíneme těstem na korpus. Máslo, cukr a vaječné žloutky vyšleháme mixérem do pěny. Přidáme mouku, prášek do pečiva a mléko. Následně vypracujeme z bílků sníh a opatrně vmícháme do těsta. Nakonec vsypeme mák. Abychom získali čtyři kusy korpusu na jednotlivá patra, vymažeme a vysypeme dvě dortové formy o průměru 28 centimetrů a rovnoměrně naplníme těstem. Pečeme zhruba 30–40 minut v troubě předehřáté na 180°C. Mezitím si připravíme krém. Do misky vložíme mascarpone, jogurt, žloutek a oba cukry a vyšleháme do hladka. Hotové korpusy necháme vychladnout a oba vodorovně rozřízneme tak, aby nám vznikly čtyři stejné pláty. Ty pak promažeme krémem, plníme ovocem a postupně vrstvíme na sebe, až vznikne dort. Výsledný dezert ozdobíme zbylým mákem a těmi nejhezčími kusy meruněk a malin.
Tip: Meruňky a maliny jednoduše nahradíte jiným ovocem, na které máte zrovna chuť. Makový dort chutná skvěle také s jahodami a nektarinkami. Pro lehčí trávení můžete použít jogurt se sníženým obsahem laktózy, například Hollandia s pouhým 0,01 % laktózy.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)