Potraviny, které hřejí: Tyto si dopřejte
Teploty klesají dolů, mrazivá rána budou čím dál častější, halíme se do kabátů, hřejivých svetrů, soukáme se do kozaček a především se tak rádi choulíme pod dekou s báječným románem.
Rádi byste pro tělo v tomto chladném počasí udělali něco navíc? Neváhejte a zakousněte se do potravin, které naše tělo zahřívají. Jaké to jsou? My víme a vy teď budete taky
Když bychom se podívali na podzimní jídelníček našich babiček, zřejmě bychom v něm mnoho chyb nenašli. Proč? Protože dříve nesezónní potraviny nebyly v obchodech k mání a tak každý musel vyjít s tím, co mu vyrostlo na zahrádce nebo bylo k dispozici na trhu. Neexistovalo si dát na žitný chléb v zimě rajče, nebo si udělat osvěžující salát z okurky, nebo snad rukoly. A možná si říkáte, že to bylo zbytečně omezující období. Jenomže z pohledu čínské medicíny, které potraviny dělí na ochlazující a hřejivé, to bylo jedině dobře. Zrovna tato zelenina totiž primárně organismus ochlazuje, což v chladném období absolutně není potřeba.
Zcela postačí používat selský rozum a vybírat si z toho, co nám naservírovala sama příroda v našich zeměpisných šířkách.
Maso, tedy bílkoviny
Vzhledem k tomu, že se náš organismus musí poprat s tím, že musí udržovat ideální termoregulaci, což také stojí energii. Proto se nebojte jíst tučnější potraviny. Vybírejte si ale ty zdravé. Zcela ideální jsou tučné mořské ryby. Čas od času si teď na podzim můžete dopřát i pečenou husu či kachnu. Avšak pak si určitě naordinuje procházku.
Kouzlete s pikantní chutí
Do pokrmů si neváhejte přidat trochu toho aromatického koření jako je skořice, hřebíček, vanilka, pepř, kajenský pepř, nebo třeba štiplavé chilli. Skořici si vychutnáte v jablečném závinu, nebo v teplé obilné kaši se lžičkou lesního medu, nebo v domácím pudingu. Skvěle chutná i káva vytuněná trochou vanilky, nebo horká čokoláda se špetkou chilli. To pak každý doušek má zcela jiný říz. Zapomenout nemůžeme ani na česnek, kterému se přezdívá přírodní antibiotikum.
Luštěniny jsou TOP
Taková dušená čočka, polévka, nebo hrachová kaše prostě umí vyšperkovat smutný podzimní den. Delikátní jsou také luštěninové pomazánky, hummus z cizrny, nebo třeba fazolový guláš. Jsou levné, uvařené coby dup, nadopované živinami a hlavně chutnají prostě skvěle.
Zelenina a ovoce
Zamilujte se do zelí (klidně i toho kysaného), připravte rodině salát z červené řepy, nebo si ji dopřejte na způsob vegetariánského carppacia. Dále přijděte na chuť dýním, jsou skvělé a vybírat můžete hned z několika druhů. Ukuchtěte si z ní polévku, upečte si zdravou variantu chipsů, nebo vyzkoušejte oblíbený americký dýňový koláč. Dále chutná božsky v kompotu a jako zdravý džus, který na podzim nahradí ten z citrusových plodů.
Do jídelníčku zařaďte cibuli, česnek a také kořenovou zeleninu. Z ovoce jsou ideální jablka, hrušky či švestky. Nevyhýbejte se ale ani sušené variantě či kompotů.
Vybavíte si ještě ten jablečný se hřebíčkem, který tak ráda vařila vaše bábi?
Re: Potraviny, které hřejí: Tyto si dopřejte
Hanka (host) / před 3 lety 21.10.2021 19:11
Jsem velmi ráda, že zmiňujete právě i ty luštěniny. Já je dřív nijak zvlášť nejedla, ale až teď nedávno jsem zjistila jak velká to byla chyba. Nejen, že jsou luštěniny pro tělo prospěšné, ale pokud je člověk umí připravit, tak umí být i velmi chutné. Třeba na takovou cizrnu od https://www.potravinyarax.cz/lusteniny/ nedám dopustit. Dělám si ji minimálně dvakrát týdně.