Veganské špagety bolognese vás dostanou! Další skvělý recept od Pet

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Tuhle směs miluju, dá se použít na tolik způsobů, proto jí vcelku vařím často, jednou na špagety „boloňéééz“, podruhé jí použiju do lasagní a potřetí – nejlínější způsob – na topinky nebo do toustů. Vlastně nejlínější varianta je jí jíst jen tak a ničím to „neředit“ ????  

Špagety bolognese miluju už od dětství, pamatuju si, jak jsme s mamkou vařily chudou verzi z točeňáku nebo gothaje, pak jsme přesedlaly na maso a já si dnes užívám svou „cruelty verzi“ a protože je sakra dobrá, tak moje mamka, ač jinak masožrout neuvaří tuhle směs na špagety jinak než ze sójového masa, a to se počítá! ????

 

SUROVINY

1 balení sójového granulátu od Bona Vita

zeleninový vývar na uvaření sóji

1 velká cibule

3 lžíce řepkového oleje

2 střední mrkve

3 stonky řapíkatého celeru

1 velký protlak

2 lžíce sladké papriky

1 lžíce sušeného oregana

sůl

černý pepř

sladký a ostrý kečup

 

V zeleninovém vývaru si uvaříme sójový granulát a po jeho vychladnutí z něj vymačkáme přebytečnou tekutinu. Do hluboké pánve nalijeme olej a osmažíme na něm cibuli po dobu cca 3 minut. K cibuli přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer a společně další 3 minuty restujeme. Pokud nám směs nepravidelně tmavne a přichytává se, přilijeme 2 lžíce vody, zelenina získá celistvou barvu. Poté přidáme uvařené sójové maso a zarestujeme. Zasypeme mletou paprikou, přidáme protlak, oregano, černý pepř, osolíme, a nakonec přidáme oba druhy kečupu. Je prostě třeba ten sladký i ostrý 🙂 Směs společně provaříme, dochutíme a je hotovo…

Tip: moje mamka nepoužívá mrkev a řapíkatý celer, ale přidává pokrájenou čerstvou červenou
       a zelenou papriku.

 

 

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet 🙂

Sledujte veganské recepty na našem i Peti instagramu!

 

Více receptů v sekci „vaříme zdravě a vegan“.

 

Reklama

Doporučujeme

Vlna žádostí skončila, předčasné důchody ztratily na atraktivitě

V roce 2024 požádalo o předčasný důchod jen něco přes čtyři a půl tisíce lidí. Česká správa sociálního zabezpečení hlásí nejnižší čísla za poslední...

Jak pečovat o vlněné svetry, aby vám vydržely roky? Zde jsou nejčastější chyby, kvůli kterým se sráží a ničí

Vlněný svetr je kousek, který v zimě zahřeje jako nic jiného. Navíc bývá hebký a elegantní, zkrátka je to ideální parťák do chladných dnů....

Soutěž o tělovou kosmetiku Onclé, která Vám zpevní postavu

Zapojte se do naší soutěže. Čeká na Vás Dámská řada Onclé obsahující 3 výjimečné tělové produkty pro tvarování postavy a potlačení celulitidy, strií i...

Hubnutí po 35 letech není nemožné, jen vyžaduje jiný přístup

Říká se, že po třicítce je hubnutí těžší než kdy dřív. Vědecké studie ale ukazují, že metabolismus za to nemůže, hlavní roli hraje náš...

Sedm jídel z dětství, která dokazují vynalézavost českých maminek

Vzpomínáte si na tu vůni? Na kuchyni s linoleem, kde maminka z pár surovin dokázala vykouzlit večeři pro celou rodinu. Nebyl to luxus, ale...

Ricotta jako spasitel pro seniory: posílí kosti, chrání před chudokrevností a dodá tělu bílkoviny

Stárnutí s sebou přináší spoustu drobných nepříjemností, jako například bolavé klouby, pomalejší metabolismus nebo zažívání, které si občas dělá, co chce. Naštěstí to ale...

Politické strany chtějí více pracujících důchodců, rozdíly jsou jen v detailech

Motivace k práci v důchodovém věku se stala jedním z hlavních volebních témat. Většina stran plánuje rozšíření podpory pro seniory, kteří se rozhodnou zůstat...

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Astratex slaví čtvrtstoletí

25 let krásy, pohodlí a sebevědomí žen Astratex, přední český specialista na spodní prádlo a plavky, letos slaví své 25. narozeniny. Společnost, která začínala v...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3