Máte rádi víno? Chcete se o něm dozvědět víc? Vyzkoušejte kurzy v Ola Kala

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Jako malý kluk se často chodil projet na kole a dnes se velice rád podělí o svůj dosavadní život a jeho zem. Someliér Cédric Picot pracoval po boku Alaina Ducasse v restauraci Louis XV, kam chodila pravidelně na oběd monacká knížecí rodina. Dostal doporučení do Elysejského paláce na místo soukromého majordoma pro prezidenta republiky Jacqua Chiraca a jeho choti. Obsluhoval velikány tohoto světa Její Veličenstvo anglickou královnu Alžbětu II., krále Maroka, Jeho Veličenstvo prezidenta Argentiny, prvního ministra Japonska, Indie a zažil tak nezapomenutelné okamžiky, ale hlavně se naučil historii, odbornost a přesnost francouzské gastronomie. Od letošního roku se Cédric Picot spojuje s kulinářským ateliérem Ola Kala v Praze.
Své zkušenosti z prezidentského paláce i hvězdných michelinských restaurací v Monaku i Paříži chce nyní Cédric předávat české veřejnosti.

 

 

 

„Jak vybrat víno? Výběr vína je hlavně otázkou okamžiku. Otázka ročního období, počasí, atmosféry, k jaké příležitosti, s jakými lidmi budeme víno degustovat a k jakému pokrmu,“ uvádí Cédric Picot, someliér a gastronomický ambasador. A jak vybrat francouzské víno? „Vybírat francouzské víno je ideální příležitostí
k cestování, objevení nových druhů vín v regionech, které jsou svázány se svými cépage (odrůdami): Chardonnay, Pinot Noir, Syrah.  Francie disponuje 835 000 ha vinic, zatímco Česká republika má 19 500 ha.
Ve Francii naleznete 16 vinařských oblastí, 385 apelací, a po celé zemi jsou jména zón či vesnic spojených se všemi možnými druhy vín. V současnosti čím dál tím více cépage (odrůd) je označeno na etiketách láhví, je tedy nutné číst co je napsáno na etiketě nebo se zeptat prodavače vín,“ dodává Cédric Picot.

Francie se svými víny, to je jako Česká republika se svými pivy. Víno ve Francii je první alkoholický nápoj s 56 %, ale konzumace piva stoupá. V Čechách víno zaujímá čím dál tím větší místo. Pan Cédric Picot je tu právě proto, aby nám pomohl mu porozumět a vychutnat si ho, najít v něm potěšení. Proto neváhejte a kontaktujte nás,“ uvádí Petr Rýdl, majitel kulinářského ateliéru Ola Kala.Konzumace alkoholu ve Francii klesá, ale stoupá kvalita degustovaných vín. Ve Francii se průměrně vypije 1 láhev vína na 1 obyvatele za týden,“ dodává Petr Rýdl.

 

Jak hodnotit francouzská vína:

Dalo by se toho říci hodně, ale hlavně si zapamatujme: terroir, jemnost nebo síla. Nápovědou může být to,
že vína z jihu Francie Sud jsou silnější než vína ze severu Nord, protože ta jižní mají daleko více sluníčka než ta severní, Bordeaux je chuťově plnější víno než Bourgogne, protože Pinot Noir je delikátnější než Cabernet Sauvignon. Ale nevybírejme jen z těchto vinařských oblasti, protože i všechny ostatní regiony si zasluhují naši pozornost. Vína z Loiry jsou Čechy velice oblíbená, vína z Languedoc jsou zase přístupná cenou se skvělou kvalitou.


 

Soulad chutí pokrmů s víny, jak na to 

Abychom mohli správně sladit souhry chutí, musíme nejdříve vínu porozumět, umět mu naslouchat, znát jeho charakter, a právě to nabízí ve škole Ola Kala. Co se francouzských vín týče, výtečné a jednodušší je sladit vína
s pokrmy, pokud známe minimálně alespoň vinici, odkud víno pochází, ale základní je, pokud regionální pokrmy sladíme s víny ze stejného regionu. Například choucroute z Alsaska s místními víny Riesling. Sýr a víno z Jury (Savagnin) a to samé pro region Savoie, bílý Sancerre z Loiry (sauvignon) s kozím sýrem. Víno Madiran z jihu
s kachními specialitami. Tyto soulady jsou dány terroirem (
místní geologické podloží, složení půdy, vlhkost, srážky, nadmořská výška, tradice a um vinaře, a to, jak se tento komplex vlivů promítne do charakteru určitého vína).

 

Kulinářský ateliér Ola Kala připravuje pro své klienty výjimečné kurzy vaření. Vysokou profesionalitu a originalitu zajišťuje tým odborníků z oblasti gastronomie, kteří nenucenou formou zprostředkovávají své bohaté zkušenosti z mezinárodního i tuzemského prostředí. Kurzové variace jsou vždy vedeny na dané téma
a jsou inspirovány nejrůznějšími směry světové i české kuchyně. Jsou určeny nejen pro jednotlivce, ale i pro menší skupiny. Filozofií těchto kurzů je poskytnou ojedinělý zážitek a pocit, že každý může být šéfkuchařem, cukrářským mágem nebo sushi mistrem. K dokonalosti prožitku napomáhá domácká atmosféra s nádechem francouzské venkovské kuchyně a praktické vybavení ateliéru. Ateliér Ola Kala poskytuje i další nadstavbové služby jako je food styling nebo poradenství v oblasti gastronomie.

 

 

Více informací na:  www.olakala.cz/kurzy-svetoveho-sommeliera  a www.cedricpicotsommelier.eu

 

 

Reklama

Doporučujeme

Hubnutí bez ztráty síly… Průvodce dietními strategiemi pro aktivní ženy

Cíl mnoha žen je jasný... shodit tuk, ale za žádnou cenu neztratit těžce vydřenou svalovou hmotu. Jakou stravovací strategii ale zvolit, aby tělo nepřicházelo...

Vlna žádostí skončila, předčasné důchody ztratily na atraktivitě

V roce 2024 požádalo o předčasný důchod jen něco přes čtyři a půl tisíce lidí. Česká správa sociálního zabezpečení hlásí nejnižší čísla za poslední...

Jak pečovat o vlněné svetry, aby vám vydržely roky? Zde jsou nejčastější chyby, kvůli kterým se sráží a ničí

Vlněný svetr je kousek, který v zimě zahřeje jako nic jiného. Navíc bývá hebký a elegantní, zkrátka je to ideální parťák do chladných dnů....

Soutěž o tělovou kosmetiku Onclé, která Vám zpevní postavu

Zapojte se do naší soutěže. Čeká na Vás Dámská řada Onclé obsahující 3 výjimečné tělové produkty pro tvarování postavy a potlačení celulitidy, strií i...

Hubnutí po 35 letech není nemožné, jen vyžaduje jiný přístup

Říká se, že po třicítce je hubnutí těžší než kdy dřív. Vědecké studie ale ukazují, že metabolismus za to nemůže, hlavní roli hraje náš...

Sedm jídel z dětství, která dokazují vynalézavost českých maminek

Vzpomínáte si na tu vůni? Na kuchyni s linoleem, kde maminka z pár surovin dokázala vykouzlit večeři pro celou rodinu. Nebyl to luxus, ale...

Ricotta jako spasitel pro seniory: posílí kosti, chrání před chudokrevností a dodá tělu bílkoviny

Stárnutí s sebou přináší spoustu drobných nepříjemností, jako například bolavé klouby, pomalejší metabolismus nebo zažívání, které si občas dělá, co chce. Naštěstí to ale...

Politické strany chtějí více pracujících důchodců, rozdíly jsou jen v detailech

Motivace k práci v důchodovém věku se stala jedním z hlavních volebních témat. Většina stran plánuje rozšíření podpory pro seniory, kteří se rozhodnou zůstat...

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Astratex slaví čtvrtstoletí

25 let krásy, pohodlí a sebevědomí žen Astratex, přední český specialista na spodní prádlo a plavky, letos slaví své 25. narozeniny. Společnost, která začínala v...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3