Máte rádi víno? Chcete se o něm dozvědět víc? Vyzkoušejte kurzy v Ola Kala

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Jako malý kluk se často chodil projet na kole a dnes se velice rád podělí o svůj dosavadní život a jeho zem. Someliér Cédric Picot pracoval po boku Alaina Ducasse v restauraci Louis XV, kam chodila pravidelně na oběd monacká knížecí rodina. Dostal doporučení do Elysejského paláce na místo soukromého majordoma pro prezidenta republiky Jacqua Chiraca a jeho choti. Obsluhoval velikány tohoto světa Její Veličenstvo anglickou královnu Alžbětu II., krále Maroka, Jeho Veličenstvo prezidenta Argentiny, prvního ministra Japonska, Indie a zažil tak nezapomenutelné okamžiky, ale hlavně se naučil historii, odbornost a přesnost francouzské gastronomie. Od letošního roku se Cédric Picot spojuje s kulinářským ateliérem Ola Kala v Praze.
Své zkušenosti z prezidentského paláce i hvězdných michelinských restaurací v Monaku i Paříži chce nyní Cédric předávat české veřejnosti.

 

 

 

„Jak vybrat víno? Výběr vína je hlavně otázkou okamžiku. Otázka ročního období, počasí, atmosféry, k jaké příležitosti, s jakými lidmi budeme víno degustovat a k jakému pokrmu,“ uvádí Cédric Picot, someliér a gastronomický ambasador. A jak vybrat francouzské víno? „Vybírat francouzské víno je ideální příležitostí
k cestování, objevení nových druhů vín v regionech, které jsou svázány se svými cépage (odrůdami): Chardonnay, Pinot Noir, Syrah.  Francie disponuje 835 000 ha vinic, zatímco Česká republika má 19 500 ha.
Ve Francii naleznete 16 vinařských oblastí, 385 apelací, a po celé zemi jsou jména zón či vesnic spojených se všemi možnými druhy vín. V současnosti čím dál tím více cépage (odrůd) je označeno na etiketách láhví, je tedy nutné číst co je napsáno na etiketě nebo se zeptat prodavače vín,“ dodává Cédric Picot.

Francie se svými víny, to je jako Česká republika se svými pivy. Víno ve Francii je první alkoholický nápoj s 56 %, ale konzumace piva stoupá. V Čechách víno zaujímá čím dál tím větší místo. Pan Cédric Picot je tu právě proto, aby nám pomohl mu porozumět a vychutnat si ho, najít v něm potěšení. Proto neváhejte a kontaktujte nás,“ uvádí Petr Rýdl, majitel kulinářského ateliéru Ola Kala.Konzumace alkoholu ve Francii klesá, ale stoupá kvalita degustovaných vín. Ve Francii se průměrně vypije 1 láhev vína na 1 obyvatele za týden,“ dodává Petr Rýdl.

 

Jak hodnotit francouzská vína:

Dalo by se toho říci hodně, ale hlavně si zapamatujme: terroir, jemnost nebo síla. Nápovědou může být to,
že vína z jihu Francie Sud jsou silnější než vína ze severu Nord, protože ta jižní mají daleko více sluníčka než ta severní, Bordeaux je chuťově plnější víno než Bourgogne, protože Pinot Noir je delikátnější než Cabernet Sauvignon. Ale nevybírejme jen z těchto vinařských oblasti, protože i všechny ostatní regiony si zasluhují naši pozornost. Vína z Loiry jsou Čechy velice oblíbená, vína z Languedoc jsou zase přístupná cenou se skvělou kvalitou.


 

Soulad chutí pokrmů s víny, jak na to 

Abychom mohli správně sladit souhry chutí, musíme nejdříve vínu porozumět, umět mu naslouchat, znát jeho charakter, a právě to nabízí ve škole Ola Kala. Co se francouzských vín týče, výtečné a jednodušší je sladit vína
s pokrmy, pokud známe minimálně alespoň vinici, odkud víno pochází, ale základní je, pokud regionální pokrmy sladíme s víny ze stejného regionu. Například choucroute z Alsaska s místními víny Riesling. Sýr a víno z Jury (Savagnin) a to samé pro region Savoie, bílý Sancerre z Loiry (sauvignon) s kozím sýrem. Víno Madiran z jihu
s kachními specialitami. Tyto soulady jsou dány terroirem (
místní geologické podloží, složení půdy, vlhkost, srážky, nadmořská výška, tradice a um vinaře, a to, jak se tento komplex vlivů promítne do charakteru určitého vína).

 

Kulinářský ateliér Ola Kala připravuje pro své klienty výjimečné kurzy vaření. Vysokou profesionalitu a originalitu zajišťuje tým odborníků z oblasti gastronomie, kteří nenucenou formou zprostředkovávají své bohaté zkušenosti z mezinárodního i tuzemského prostředí. Kurzové variace jsou vždy vedeny na dané téma
a jsou inspirovány nejrůznějšími směry světové i české kuchyně. Jsou určeny nejen pro jednotlivce, ale i pro menší skupiny. Filozofií těchto kurzů je poskytnou ojedinělý zážitek a pocit, že každý může být šéfkuchařem, cukrářským mágem nebo sushi mistrem. K dokonalosti prožitku napomáhá domácká atmosféra s nádechem francouzské venkovské kuchyně a praktické vybavení ateliéru. Ateliér Ola Kala poskytuje i další nadstavbové služby jako je food styling nebo poradenství v oblasti gastronomie.

 

 

Více informací na:  www.olakala.cz/kurzy-svetoveho-sommeliera  a www.cedricpicotsommelier.eu

 

 

Reklama

Doporučujeme

Nové Město na Moravě: Perla Vysočiny láká sportovce i milovníky historie

Přemýšlíte, kam vyrazit na nezapomenutelný výlet, který v sobě snoubí bohatou historii, malebnou přírodu a špičkové sportovní vyžití? Pak je pro vás Nové Město...

Láska není raketová věda. Slavná koučka odhalila vzorec, který zachrání každý vztah

Máte pocit, že se v moři vztahových rad topíte? Zapomeňte na složité teorie. Světoznámá koučka Sadia Khan na svém youtube přišla s jednoduchým vzorcem,...

Muž s nejdelším jménem světa si ho po 25 letech stále nepamatuje

Představte si, že se jmenujete Lawrence Alon Alois Aloysius Alphege Alun Alured Alvin Alisander… a to je jen prvních osm jmen z celkových 2253....

Zapomeňte na túje. Tyhle keře rostou rychleji a sousedé vám je budou závidět

Českými zahradami se jako mor šíří zelené hradby z tújí, které sice spolehlivě cloní, ale často postrádají šmrnc. Ačkoliv jsou tyto jehličnany pro živý...

Vyhrajte poukázku na nákup na e-shopu ČistéDřevo.cz a darujte letos originální dárky!

Vánoce se blíží nezadržitelným tempem, což mimo jiné znamená nejvyšší čas přemýšlet, čím obdarujeme své blízké. Dárky by totiž měly být od srdce, dělat...

Po stopách zakladatele moderní vodoléčby: Naučná stezka Vincenze Priessnitze

Začátek v srdci Lázní Jeseník Naučná stezka nesoucí jméno slavného léčitele Vincenze Priessnitze začíná v areálu Priessnitzových léčebných lázní, které se nacházejí přibližně 2 kilometry...

Zapomeňte na kávu. Obyčejné jablko po ránu dokáže s tělem zázraky

Bereme ho jako samozřejmost, hodíme ho do tašky a sníme, kdy nás zrovna napadne. Jenže naše tělo není popelnice, nýbrž sofistikovaný stroj řízený vnitřními...

Manželství s.r.o. aneb když se doma chováte jako vojáci v zákopu

Mnoho párů žije v režimu studené války, v níž se komunikace omezuje na provozní nutnosti a jádro problému zůstává skryté pod nánosem křivd. Pokud...

Věda potvrzuje léčivé účinky spánku pod širákem. Stačí jediná noc

Možná to zní jako dobrodružství pro skauty, avšak realita je prozaičtější. „Lidé zapomněli, jak vypadá opravdová tma,“ upozorňují odborníci ze Sleep Health, podle nichž...

Body Restore – Proměňte svou sprchu v domácí wellness

V dnešní uspěchané době, kdy se stres stal běžnou součástí života, hledáme způsoby, jak na chvíli zpomalit a dopřát si klid i doma. Aromaterapie...

Jak probíhá návrat ze sekty: Odborníci, kteří vrací rodinám ztracené děti

Zvoní telefon a na druhém konci se ozývá zoufalý rodič, jehož dítě se chystá odevzdat život i celoživotní úspory samozvanému prorokovi kdesi v Austrálii....

Mytí oken bez námahy: S jednoduchým trikem ušetříte čas i peníze

Většina lidí bere mytí oken jako nutné zlo, jež zabere hodiny námahy a stojí spoustu peněz za profesionály. Jenže opak je pravdou. Křišťálově čistého...

Vyhrajte jeden ze tří balíčků Rituals

Dopřejte si okamžiky klidu a harmonie s luxusní péčí od Rituals. Každý produkt značky vznikl s cílem proměnit každodenní rutinu v smysluplný rituál –...

Vánoční inspiraci nabízí BIOBAY – spojení luxusu, přírody a umění

Kolekci od španělské značky MAISON OLER, kde se vůně mění v umění nabízí výhradní distributor BIOBAY. Ručně foukaný difuzér, prémiové esenciální oleje a designové...

Jak udržet banány čerstvé 26 dní? Obyčejná sklenice udělá zázrak

Koupíte krásně žluté banány a než se nadějete, zdobí je hnědé skvrny a měkká dužina končí v koši. Tomuto scénáři se však dá vyhnout....
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3