Obložené vegan smaženky

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Poslední dobou se mi stává, že zahlídnu někoho na ulici, jak se cpe chlebíčkem, obloženou houskou nebo smaženkou a okamžitě na to dostanu chuť ???? Některé věci jdou snadno přetransformovat na vegan verzi a jde to i u smaženek, a ten pocit, když se zakousnete do toho, na co Vám někdo udělal nevědomky chuť,
je k nezaplacení ???? Tak jestli milujete smaženky a zrovna nemůžete jíst nebo nechcete jíst vejce, tady je řešení:

 

SUROVINY

4 krajíce Šumavy – je vegan. Chce to čerstvý chléb anebo pro větší junkfood použijte klidně ten, co máte nějaký den doma a připravte si ho bez česneku jako topinku
4 opravdu vrchovaté velké lžíce cizrnové mouky
80 ml vlažné vody
1 lžička himalajské soli – ta dodá jídlu vaječnou chuť
špetka kurkumy na barvu
polovina nálevu z cizrny v plechovce
olej na smažení
cibule nakrájená na měsíčky, hořčice a nakládaná okurka na dochucení

 

Nejprve si připravíme těstíčko z cizrnové mouky, nějak se mi osvědčilo, když se nechá alespoň 10 minut odležet. Do mísy dáme cizrnovou mouku, sůl, špetku kurkumy a přilejeme 80 ml vlažné vody a připravíme těstíčko, které je o něco hustší než na lívance – nezapomeňte, že ještě povolí nálevem z cizrny. Těstíčko necháme odpočívat a připravíme si druhou důležitou část receptu a to tzv. aquafabu. Je to nálev z cizrny, který se dá vyšlehat jako sníh z bílků – je to poměrně nedávno objevený zázrak pro veganské recepty ????

Nálev je taková zakalená tekutina, která po chvilce šlehání zbělá, a během pár minut se dá našlehat do věrohodné podoby vaječného bílku! Navíc se nedá přešlehat. Důležitou zásadou je mít naprosto čistou nádobu a mixér – nesmí na nich být – stejně jako při šlehání bílků – žádná mastnota, jinak je prostě nevyšleháte! Do odleželého těstíčka OPATRNĚ a POMALU vmícháme čtyři opravdu velké a vrchovaté lžíce aquafaby, vznikne nám nadýchané těstíčko, které lžící naklademe do vrstvy rozpáleného řepkového oleje a usmažíme 4 smaženky. Ty pak dáme na chleba, potřeme hořčicí, posypeme cibulí a dozdobíme okurkami. Je to opravdu věrohodné, věřte mi! 

 

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet 🙂 

 

Reklama

Doporučujeme

Máte problémy s osteoporózou? Vyzkoušejte lněné semínka! Mají mnohem více vápníku než mléčné výrobky

Všichni víme, že kosti potřebují pro svůj vývoj dostatek vápníku. Jehož zdroj je hlavně v mléčných výrobcích. Ovšem ne každý si ho může dopřát....

Nechte mrkev vyniknout! Připravte si z ní třeba tyto tři nevšední pokrmy

Mrkev máme často zařazenou jako zeleninu do polévky či na přípravu omáček včetně národního pokladu svíčkové. Tato zelenina si však zaslouží víc prostoru, a...

Objevte krásy portugalského vinařství

Portugalské vinařství se ve světě těší velmi dobré reputaci a tato jihozápadní země Evropy je opravdovým rájem pro milovníky tohoto lahodného moku. Díky různorodým...

10 vteřin stačí: cvik, který uleví celému tělu

“Během chvilky si protáhneme celou páteř, uvolníme ramena a neskutečně dobře uděláme
i zkráceným svalům na zadní straně stehen. Doporučuji nastavit si na mobilu budík a tento cvik opakovat každou hodinu. Naše tělo pak nebude mít šanci ztuhnout a začít bolet,” říká pohybová specialistka Zuzana Rybářová, která pořádá celodenní kurzy Restart těla, pro vás vybrala cvik, který můžete dělat i v práci – stačí se jen zvednout ze židle…

Třešně zrají jako o život. Zkuste si z nich připravit tři netradiční recepty

Milovníci třešní si v těchto dnech přichází na své. Šťavnaté a sladké ovoce momentálně zraje jako o život a majitelé stromů s těmito plody...

Jíte málo kiwi? Děláte chybu! Má víc vitaminu C než pomeranč a podpoří tvorbu kolagenu

Vitamin C patří mezi prospěšné látky, které prospívají našemu imunitnímu systému a podpoří i rychlejší uzdravení při nachlazení. Věděli jste však, že tento vitamin...

Bezinkový sirup má blahodárné účinky. Pomůže i s nachlazením a jeho výroba je snadná

Bezinky začínají kvést už v květnu. Poznáme je snadno podle jejich bílých květů a na podzim už mají černé plody. Bezinky se těší velké...

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...

Čtyři flašky ve skříni, tři v botníku. Manžel s pitím přestat nedokázal, bohužel

Kdo se v životě potýkal s nějakou závislostí, tak ví, že je to běh na dlouhou trať. Týká-li se problém přímo někoho z vaší rodiny, situace bývá o to bolestnější. Někdo vyhraje, někdo to vzdá. Můj manžel bohužel přestat pít nedokázal.

Trápí vás neustálý boj s černými tečkami? Zkuste domácí masky, výsledky vás překvapí

Černé tečky nás dokážou potrápit v každém věku bez ohledu na typ pleti. Jestliže i vy se s nimi potýkáte, určitě víte, že je...
Reklama
Reklama