Obložené vegan smaženky

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Poslední dobou se mi stává, že zahlídnu někoho na ulici, jak se cpe chlebíčkem, obloženou houskou nebo smaženkou a okamžitě na to dostanu chuť ???? Některé věci jdou snadno přetransformovat na vegan verzi a jde to i u smaženek, a ten pocit, když se zakousnete do toho, na co Vám někdo udělal nevědomky chuť,
je k nezaplacení ???? Tak jestli milujete smaženky a zrovna nemůžete jíst nebo nechcete jíst vejce, tady je řešení:

 

SUROVINY

4 krajíce Šumavy – je vegan. Chce to čerstvý chléb anebo pro větší junkfood použijte klidně ten, co máte nějaký den doma a připravte si ho bez česneku jako topinku
4 opravdu vrchovaté velké lžíce cizrnové mouky
80 ml vlažné vody
1 lžička himalajské soli – ta dodá jídlu vaječnou chuť
špetka kurkumy na barvu
polovina nálevu z cizrny v plechovce
olej na smažení
cibule nakrájená na měsíčky, hořčice a nakládaná okurka na dochucení

 

Nejprve si připravíme těstíčko z cizrnové mouky, nějak se mi osvědčilo, když se nechá alespoň 10 minut odležet. Do mísy dáme cizrnovou mouku, sůl, špetku kurkumy a přilejeme 80 ml vlažné vody a připravíme těstíčko, které je o něco hustší než na lívance – nezapomeňte, že ještě povolí nálevem z cizrny. Těstíčko necháme odpočívat a připravíme si druhou důležitou část receptu a to tzv. aquafabu. Je to nálev z cizrny, který se dá vyšlehat jako sníh z bílků – je to poměrně nedávno objevený zázrak pro veganské recepty ????

Nálev je taková zakalená tekutina, která po chvilce šlehání zbělá, a během pár minut se dá našlehat do věrohodné podoby vaječného bílku! Navíc se nedá přešlehat. Důležitou zásadou je mít naprosto čistou nádobu a mixér – nesmí na nich být – stejně jako při šlehání bílků – žádná mastnota, jinak je prostě nevyšleháte! Do odleželého těstíčka OPATRNĚ a POMALU vmícháme čtyři opravdu velké a vrchovaté lžíce aquafaby, vznikne nám nadýchané těstíčko, které lžící naklademe do vrstvy rozpáleného řepkového oleje a usmažíme 4 smaženky. Ty pak dáme na chleba, potřeme hořčicí, posypeme cibulí a dozdobíme okurkami. Je to opravdu věrohodné, věřte mi! 

 

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet 🙂 

 

Reklama

Doporučujeme

Vlna žádostí skončila, předčasné důchody ztratily na atraktivitě

V roce 2024 požádalo o předčasný důchod jen něco přes čtyři a půl tisíce lidí. Česká správa sociálního zabezpečení hlásí nejnižší čísla za poslední...

Jak pečovat o vlněné svetry, aby vám vydržely roky? Zde jsou nejčastější chyby, kvůli kterým se sráží a ničí

Vlněný svetr je kousek, který v zimě zahřeje jako nic jiného. Navíc bývá hebký a elegantní, zkrátka je to ideální parťák do chladných dnů....

Soutěž o tělovou kosmetiku Onclé, která Vám zpevní postavu

Zapojte se do naší soutěže. Čeká na Vás Dámská řada Onclé obsahující 3 výjimečné tělové produkty pro tvarování postavy a potlačení celulitidy, strií i...

Hubnutí po 35 letech není nemožné, jen vyžaduje jiný přístup

Říká se, že po třicítce je hubnutí těžší než kdy dřív. Vědecké studie ale ukazují, že metabolismus za to nemůže, hlavní roli hraje náš...

Sedm jídel z dětství, která dokazují vynalézavost českých maminek

Vzpomínáte si na tu vůni? Na kuchyni s linoleem, kde maminka z pár surovin dokázala vykouzlit večeři pro celou rodinu. Nebyl to luxus, ale...

Ricotta jako spasitel pro seniory: posílí kosti, chrání před chudokrevností a dodá tělu bílkoviny

Stárnutí s sebou přináší spoustu drobných nepříjemností, jako například bolavé klouby, pomalejší metabolismus nebo zažívání, které si občas dělá, co chce. Naštěstí to ale...

Politické strany chtějí více pracujících důchodců, rozdíly jsou jen v detailech

Motivace k práci v důchodovém věku se stala jedním z hlavních volebních témat. Většina stran plánuje rozšíření podpory pro seniory, kteří se rozhodnou zůstat...

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Astratex slaví čtvrtstoletí

25 let krásy, pohodlí a sebevědomí žen Astratex, přední český specialista na spodní prádlo a plavky, letos slaví své 25. narozeniny. Společnost, která začínala v...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3