Víkendové pečení s Pet

Víkendové pečení s Pet


Mrkvový dort

mrkváč jsem vlastně nikdy nejedla a tak mě překvapilo, jakou chuť jsem na něj dostala potom, co si ho objednala kamarádka, ale byla to nevegan verze, takže jsem se mohla jen koukat :D Zde je zveganizovaný mrkvový dort, který je chuťově vyvážený, úžasně vláčný, ale tak akorát, nemám ráda, když dort vypadá jak nedopečený nebo až zdrcnutý. Mrkev jsem nastrouhala najemno, určitě to taky pomůže lepší konzistenci,
tak jděte do toho!

SUROVINY

450 g najemno nastrouhané mrkve
120 g pokrájených vlašských ořechů¨
280 g celozrnné pšeničné mouky
250 g třtinového cukru
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky skořice
50 g javorového sirupu
220 ml oleje
2 lžičky vanilkového extraktu
1 velké rozmixované jablko
2 lžíce chia semínek + 6 lžic horké vody (jablko a chia semínka s vodou jsou náhradou za 4 vejce)
špetka soli


Poleva

1/3 hrnku rostlinného másla
šťáva z 1,5 citronu
3,5 hrnku moučkového cukru

Předehřejeme troubu na 175 stupňů a připravíme si dortovou formu, kterou vymažeme a vysypeme pokud nemáme tu s nepřilnavým povrchem. Můžeme použít i tu s menším průměrem 20 cm, pak budeme mít dva korpusy na vyšší dort. Rozmixujeme si jablko i se slupkou a smícháme ho s chia semínky a vodou, přidáme nastrouhanou mrkev, olej, javorový sirup, vanilkový extrakt, promícháme a pak přidáme všechny sypké ingredience. Těsto nalijeme do formy a pečeme cca hodinu – na špejli.

Necháme ho zcela vychladnout a pomažeme polevou, kterou si připravíme prvotním vyšleháním másla v pokojové teplotě a přidáním šťávy a cukru, který přimícháme nejprve ručně, jinak poleva bude po celé kuchyni ????

 

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet