Recepty, které vám pomohou k vysněné postavě

Recepty, které vám pomohou k vysněné postavě

Jestliže jste se rozhodli vykročit na cestu za štíhlou postavou, měli byste si osvojit zásady zdravého životního stylu a stravování. Ale nemusíte hned zoufat, neznamená to, že si už nikdy nedáte své oblíbené jídlo, nebo že nadále budete už jen přepočítávat kalorie. Ukážeme vám, jak na to!


 

Věděli jste, že i jídlem se dá účinně hubnout? Dá! A stačí pouze zvolit ty správné suroviny, jejich množství
a držet se zdravého a pestrého jídelníčku. Jestliže nejste v kuchyni, jako ryba ve vodě, nebo už zkrátka nevíte, co uvařit k večeři, inspirujte se našimi zdravými receptovými tipy z oblíbených surovin.

A než se pustíme do vaření a zdravých receptů, seznamte se s několika zásadami zdravého životního stylu,
se kterými půjde hubnutí ruku v ruce.

 

  • Snídaně je základ dne
    Určitě nikdy nevynechávejte snídani. Je dokázáno, že její absence prokazatelně vede k poklesu výkonnosti organismu a také k nárůstu váhy. Ne nadarmo se říká, že snídaně je základ dne. Dodá tělu potřebnou energii pro nastartování organismu do nového dne.

  • Plnohodnotný spánek
    Velmi důležitou součástí při redukci hmotnosti je také dostatek spánku. Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je totiž základem pro kvalitní regeneraci, pevné zdraví a také pro štíhlou postavu. Dopřejte si tak alespoň 6 hodin, nejlépe 8 hodin spánku denně. Krátce před spaním se doporučuje nesportovat a ani nepracovat.
     
  • Pitný režim
    Dostatečné množství tekutin je pro tělo naprostý základ. Minimum za den je jeden a půl litru tekutin.
    K tomu je potřeba tělu dodat ještě další tekutiny během fyzické aktivity. Mějte na stole vždy sklenici vody, tak, aby byla na očích. Uvidíte, půjde to. Nic se ale nesmí přehánět, i nadměrný příjem tekutin organismus zatěžuje, a to především ledviny. Proto pijte v průběhu celého dne a ne nárazově velké množství najednou.
     
  • Pohyb
    Bez pravidelného pohybu trvalých výsledků nedosáhnete. Doporučovaná pohybová aktivita je minimálně třikrát týdně, jak radí výživoví poradci. Nemusíte se ale zavírat ihned do posilovny, zpočátku postačí, když zařadíte svižnější procházku, třeba při cestě do práce. Dále si ideálně najděte sport, který vás bude bavit a nebudete se do něj nutit.
     
  • Všeho s mírou
    Není nezbytné přímo dodržovat jídelníček na hubnutí. Řiďte se zásadou, že strava by měla být pestrá
    a vyvážená. Občasný prohřešek proti zdravé výživě nevadí, ale v žádném případě by se z toho neměla stát tradice. Zdravé stravování není žádná velká věda. Pokud si osvojíte základní zásady jako například nepřehánět to se sacharidy a omezit nasycené živočišné tuky, uvidíte, že brzy budete sami schopni dobře odhadnout, co je zdravé a co ne a vytvořit si vhodný pestrý jídelníček.

 

Cuketová polévka

Polévky mají obecně velmi mnoho variací, dají se kombinovat s nejrůznější zeleninou a dochucovat různým kořením. Zeleninové polévky navíc dobře zasytí a tekutina v žaludku zamezí přejídání. Díky obsahu zeleniny jsou polévky zdrojem vlákniny a mají vysokou nutriční hodnotu, jelikož vývary jsou plné živin. A v neposlední řadě ještě navíc zlepšují trávení a pomáhají doplnit pitný režim

Ingredience:

  • ½ kg cuket
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 l vývaru nebo vody
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • tymián nebo provensálské koření

Postup:

V hrnci rozpalte máslo, přidejte nasekaný česnek a cibuli a orestujte do sklovata. Poté přidejte omytou a drobně pokrájenou cuketu, chvíli restujte. Přilijte vodu nebo vývar a provařte asi 15 minut a dochuťte kořením. Nakonec celou směs dobře rozmixujte tyčovým mixérem.

Recepty z cukety jsou takřka nevyčerpatelné, jelikož se nabízí ještě mnoho dalších způsobů úpravy. Lze ji plnit masovou směsí, mladé cuketky jsou vnikající na grilování a oblíbenou klasikou jsou smažené cuketové řízečky nebo cuketový nákyp. Velmi populární je také sladký cuketový chlebíček, nebo tradiční francouzský pokrm ratatouille, jehož nezbytnou přísadou jsou právě cukety.

 

Zdravé banánové lívance

Mysleli jste, že hubnutí a lívance nejdou dohromady? Co ale takový recept na rychlé, zdravé, bezlepkové
a hlavně vynikající lívance bez výčitek?

Ingredience:

  • 2 ks vejce
  • 1 ks banán
  • Podle konzistence vločky

Postup:

  1. Banán nakrájíme na kolečka, přidáme rozklepnutá vejce a dobře rozmixujeme. V případě málo husté konzistence, použijte na místo mouky ovesné vločky. V konečném efektu je ani neucítíte.
  2. Těsto rozlijeme na pánev a hotové lívance podáváme dle chuti. Možnou zdravou ozdobou jsou nastrouhaná jablka s chia semínky.

Lívance a palačinky jsou označovány za kalorickou bombu hned z několika důvodů. Používá se klasická mouka, těsto prochází kynutím a především lívanečky se smaží v kvantu oleje. O následném potírání džemy, zdobení šlehačkou nebo v horším případě nuttelou ani nemluvě. To vše se dá naštěstí eliminovat. Důležité je si pamatovat, že smažení do zdravých jídelníčků na hubnutí, rozhodně nepatří. Použijte teflonovou pánev bez oleje či minimální množství tuku. S ostatními problémy vám hravě poradíme a zároveň vás inspiruje dalšími recepty na zdravé lívance.

Avokádové smoothie

Velmi oblíbené mixované koktejly z čerstvého ovoce a zeleniny se dají skvěle využít jako svačina nebo součást zdravé snídaně. Můžete si je připravit na cesty do uzavíratelné láhve a hodí se i jako drink plný vitamínů do redukčních diet či zdravého stravování.

Suroviny:

  • ½ zralého avokáda
  • 2 hrsti borůvek
  • 1 hrst červeného rybízu
  • ½ banánu
  • ½ skleničky vody

Postup:

Z avokáda vydlabejte dužinu a banán oloupejte. Veškeré suroviny vložte do mixéru, zalijte vodou a umixujte dohladka. Pokud se vám směs zdá příliš tuhá, přidejte vodu a znovu rozmixujte. Jak jednoduché.

 

Bulgurové karbanátky

Rádi v kuchyni zkoušíte nové věci? A už jste ochutnali bulgur? Bulgur je v podstatě celozrnná pšenice a svým vzhledem připomíná rýži. Je součástí mnoha zdravých receptů s nádechem orientu a jeho příprava je navíc tak jednoduchá. Vyzkoušejte bulgurové karbanátky nebo bulgurové kuličky. Jsou lehce stravitelné, chutné
a můžete je použít například i místo masa do domácích burgerů.

Suroviny:

  • 100 g bulguru
  • 250 ml vody nebo vývaru
  • 1 vejce
  • 1 menší cibulka
  • 4 lžíce mouky (ideálně cizrnové, rýžové, pohankové nebo alespoň nějaké celozrnné)
  • 1 stroužek česneku
  • hladkolistá petrželová nať nebo pažitka

Postup:

Bulgur nasypte do mísy, zalijte vývarem nebo lehce osolenou vodou a nechte 15 až 30 minut nabobtnat.
Do připraveného bulguru přidejte na jemno pokrájenou cibulku, prolisovaný česnek, vejce a nasekané bylinky. Směs zahustěte několika lžícemi mouky, ochuťte solí a pepřem a vypracujte v kompaktní hmotu, ze které se budou dobře tvarovat karbanátky nebo kuličky. 

 

Co do zdravého jídelníčku nezapomenout pravidelně zařazovat?

  • Zeleninu, a to nejlépe v syrové podobě, případně vařenou na páře či dušenou.
  • Ovoce, ale pozor, i ono obsahuje poměrně dost sacharidů. Proto se hodí jako dopolední zdravá svačinka, ale už ne jako pozdní večeře.
  • Libové maso, především drůbež a ryby.
  • Luštěniny jako zdroj rostlinných bílkovin.
  • Celozrnné pečivo.
  • Bylinkové čaje, čistou neperlivou vodu.