Víte, že cereálie dnes slaví 80 let? Jsou součástí i vašich snídaní?
Oslavte 7. března Den cereálií
Nezáleží, jestli toužíte po fit snídani bohaté na vlákninu, či po pokušení s tóny sušeného ovoce
a čokolády. Nabídka müsli je v tomto ohledu pestrá a uspokojí i náročného zákazníka. Možná müsli snídáte pravidelně, možná jste si právě zdravé snídaně dali k novoročnímu předsevzetí.
Ať už je to jakkoliv, můžete svou snídani s müsli začít třeba 7. března, kdy se slaví Den cereálií.
Není tomu tak dávno, kdy se cereálie začaly snídat. Ještě méně času je tomu, kdy se začaly snídat u nás v Čechách. Jak vůbec vznikly, kdy se přišlo na jejich blahodárné účinky a že k nám je de facto poprvé přivezl Zdeněk Jahoda, zakladatel české rodinné společnosti Emco, která se jejich výrobou zabývá už 20 let, to vše se můžete dočíst v následujícím článku.
Proč je vlastně ráno jíme?
Kdybyste na konci 19. století nahlédli Američanům do talířů se snídaní, tak byste se možná podivili. Ranní zdroj energie se v té době sestával primárně z proteinů a celodenní stravování bylo založené na sušeném či čerstvém mase. Od roku 1861 zde zuřila válka Severu proti Jihu, neobdělávané sady a farmy následkem konfliktu chřadly a nasolené hovězí bylo pro vojáky nejjednodušší alternativou k snědku. Jedním z následků tohoto praktického stravování byly ale táhlé zažívací potíže a bolesti, se kterými si mnoho lékařů nevědělo v té době rady. Pokrokový lékař James Caleb Jackson však pro své pacienty potřeboval vyváženější stravu. Jednoho dne ho napadlo z grahamové mouky vyrobit granulované pelety, které přes noc nechával nasát vodou, aby změkly a byly ráno podávány k snídani jeho pacientům. Blahodárný účinek se na jejich zažívání projevil téměř okamžitě a dá se říci, že první ranní cereálie tak byly na světě. Corn flakes, které si dnes vybavíme pod pojmem cereální snídaně, začal jako první vyrábět John Harvey Kellogg na konci 19. století.
Z léčebné kůry chutnou snídaní
Slazená, chutnější a stravitelnější verze tohoto jídla byla představena veřejnosti až v roce 1939 a rychle si získala srdce a chuťové buňky svých zákazníků. Z původně těžko stravitelného léku se stala chutná lehká,
a především na přípravu rychlá snídaně, kterou si mnoho lidí okamžitě zamilovalo. Letos je to tedy již 80 let,
kdy se staly cereálie součástí našich snídaní.
Jak se dostaly k nám do Česka
Do pádu železné opony u nás snídaňové cereálie prakticky nikdo neznal. Po revoluci se však situace začala pomalu měnit, protože s nápadem začít k nám dovážet kvalitní cereálie přišel Zdeněk Jahoda, jenž se do té doby zabýval zahraničním obchodem. „Začátky byly pomalé. Ale pomohlo nám, že tehdy spousta mladých Češek odjela jako au-pair do Anglie. Když se vrátily, cereálie už znaly a začaly kupovat a doporučovat dál,“ říká Zdeněk Jahoda o svých začátcích. V roce 1990 založil svou rodinnou společnost Emco a dodnes nás a dalších 50 zemí světa zásobí pestrou nabídkou chutných snídaňových směsí. „Dnes jsem hrdý na to, že každé druhé müsli, které se u nás prodá, je to naše Emco. Lidé dokáží ocenit kvalitu a na tu jsme v Emcu kladli vždycky velký důraz. S kolegy často vyjíždíme do zahraničí na různé potravinářské výstavy, neustále sledujeme trendy i zahraniční trhy, vozíme si vzorky produktů a hledáme inspiraci, impulsy pro nové výrobky. Současnými trendy ve světe cereálií je například již několik let protein nebo téma cukru. Ani my v Emcu tyto trendy nepřehlížíme a snažíme se s nimi držet krok. Letos máme hned několik novinek, které to dokazují. Ať už to je zeleninové mysli L&K mrkev a jablko, proteinové Super mysli s čokoládou nebo křupavé Super mysli bez cukru,“ dodává.
Česká rodinná firma Emco
Emco je česká rodinná firma, která se specializuje na výrobu a distribuci kvalitních potravinářských výrobků odpovídajících zdravému životnímu stylu (křupavé a sypané müsli, ovesné sušenky, ovocné a oříškové tyčinky, ovesné kaše, dětské cereálie a další). Byla v roce 1990 založena Zdeňkem Jahodou. Dnes zásobuje kromě nás také více než 50 dalších zemí světa. Svou vlastní pobočku má i v Americe a Rusku.
Liší se naše chutě od těch zahraničních?
Nejoblíbenější českou příchutí je čokoládová. Ale stejně jako každý spotřebitel, tak i každá země má svá specifická přání. Zatímco Američani z nabídky Emca sahají v supermarketech spíše po slazených verzích, severské země jako například Dánsko naopak preferují výrobky s nízkým obsahem tuku a cukru. Nabídka se tak vždy uzpůsobuje právě preferencím daného regionu. „Kvalita potravin je pro nás samozřejmá, proto hodně sil věnujeme především vyladění chutí směrem k zákazníkovi,“ upřesňuje Zdeněk Jahoda postup, jak vymýšlí nové příchutě a na co klade důraz.
Tipy na zdravé snídaně z vloček
Ovesná kaše z kokosového mléka s dračím ovocem
Ingredience:
- 200 g jemných ovesných vloček Emco
- 2 ks dračího ovoce
- ½ l kokosového mléka
- cca 3 ČL chia semínek
- vanilkový extrakt
- ostružiny
- červený rybíz
- kokosové lupínky
- hořká čokoláda
Postup:
Vločky a chia semínka namočíme cca na 2 hodiny do kokosového mléka. Poté přidáme trochu vanilkového extraktu, 1 vydlabané dračí ovoce a přivedeme k varu. Vaříme, dokud kaše nezhoustne (kdyby byla moc tuhá, přidáme ještě trochu kokosového mléka) a nalijeme do připravených misek. Necháme vychladnout
a odpočinout přes noc v ledničce. Ráno vyndáme a zdobíme dračím ovocem, ostružinami, rybízem, kokosovými lupínky a nadrcenou hořkou čokoládou.
Ovesná kaše s pečenými hruškami
Ingredience:
- 100 g jemných ovesný vloček EMCO
- 250 ml hrnku mléka nebo vody
- 4 lžíce strouhaného kokosu
- 1 velká hruška
- 5 lžic kokosového cukru
- Vrchovatá hrst loupaných mandlí
Postup:
Hrušku si upečeme den předem. Ideální je upéct dvě, tři najednou a potom je použít do více snídaní. Hrušku rozpůlíme, položíme do pekáčku, podlijeme půl deci vody a posypeme dvěma lžícemi kokosového cukru. Přikryjeme víkem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C, na 40 minut.
Do hrnce nasypeme vločky a kokos. Opražíme nasucho, až kokos začne pěkně vonět. Z opražené směsi si dáme bokem 4 lžíce, na posypání kaše. Zbytek zalijeme mlékem a ochutíme zbylým kokosovým cukrem. Promícháme, vaříme na mírném plameni asi 2 minuty a poté plotnu úplně vypneme. Na suché pánvičce opražíme nasekané mandle.
Hotovou kaši dáme do misky, nahoru hrušku, z které jsme lžící lehce vydlabali jadřinec. Posypeme křupavými vločkami a opraženými mandlemi. Zalijeme sladkou šťávou, která se vypekla z hrušek. Ihned podáváme.
Zapojte se do soutěže a vyhrajte jeden ze tří balíčků (různý mix) Emco. Stačí odpovědět na otázku!
Více informací o produktech na emco.cz
Výherci jsou:
A. Špačková, R. Dreszcin, M. Světlá
Re: Víte, že cereálie dnes slaví 80 let? Jsou součástí i vašich snídaní?
heluska (host) / před 6 lety 10.03.2019 15:55
Mohlo by se konečně na mě usmát štěstí.
Re: Víte, že cereálie dnes slaví 80 let? Jsou součástí i vašich snídaní?
Jana (host) / před 6 lety 14.03.2019 20:22
Emco misli ame velmi radi jahodove a čokoládového tech by je se ujedli.
Re: Víte, že cereálie dnes slaví 80 let? Jsou součástí i vašich snídaní?
Pepule (host) / před 3 lety 30.09.2021 23:48
Tak to jsem opravdu nevěděla, že takové cereálie už jsou takto staré, nicméně jsou neustále dobré a to je dle mého asi to nejhlavnější :) Já si moc ráda pořizuji cereálie z této stránky zde - https://www.potravinyarax.cz/cerealie--musli-a-krupave/ , protože mi to doporučila jedna má známá a ta mi vždycky poradí jen ty dobré a nejlepší věci. Mám ji moc ráda, viď Janičko :)