Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Velikonoce nejsou jen křesťanským svátkem, ale i oslavou začátku jara a rovnodennosti. Není proto překvapením, že součástí nádivky jsou čerstvé mladé byliny, které symbolizují příchod jara. Hlavní chuť jí ovšem dává maso. Tradičně se přidávalo maso bílé, na což odkazuje již zmíněný lidový název hlavička, odvozený od toho, že součástí pokrmu bylo maso z telecí hlavy. Dnes se ale chuti meze nekladou, a tak je tu velký prostor pro kreativitu. 

Tradice v moderním kabátu

Nebojte se do velikonoční nádivky dát větší porci masa a celkově přidat více surovin. Tento pokrm by měl být bohatý a vydatný, vždyť to dříve bylo první masité jídlo, které se na Bílou sobotu servírovalo po dlouhém čtyřicetidenním půstu. Zkuste letos obohatit klasickou nádivku o zeleninovou složku. Pokrmu tak dodáte vitamíny a minerální látky, které vaše tělo ocení. Že vám při přípravách na návštěvy blízkých nezbývá čas na další úkony? Nevěste hlavu a zkuste přidat zeleninovou směs Bonduelle Bon menu Na pánev Delicate. Jedno balení obsahuje hrášek, žampiony, mrkev a cibuli sklizené v nejvyšším bodu jejich zralosti, které doplňuje koření a zjemňuje smetana. Vyzkoušejte delikátní nádivku a vychutnejte si společné chvíle s vašimi blízkými.

Nádivka Delicate

Ingredience

  • 2 balení Bonduelle Bon menu Na pánev Delicate (425 ml)
  • 10 rohlíků nakrájených nadrobno
  • 7 vajec
  • 200 ml polotučného mléka
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • 500 g uzeného bůčku
  • 1–2 polévkové lžíce sádla
  • 1–2 hrsti mladých kopřiv, nasekaných a propláchnutých
  • 1 polévkovou lžíci nasekané pažitky
  • 1 polévkovou lžíci nasekané petrželky
  • ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 větší polévková lžíce másla

 

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Rohlíky nasypte do větší mísy.
  3. Vajíčka důkladně našlehejte v mléce, přidejte k nim sůl, pepř a trochu nastrouhaného muškátového oříšku.
  4. Směs nalijte na rohlíky a nechte je ji nasát. Vzniklá hmota by neměla být řídká, ale ani hustá.
  5. Bůček povařte, nechte vychladnout a pak ho nakrájejte na kostky.  
  6. V pánvi rozpalte sádlo a bůček na něm opečte. Znovu nechte vychladnout a pak přidejte k rohlíkům
    a vajíčkům. Promíchejte, přisypte Bonduelle Bon menu Na pánev Delicate, kopřivy, pažitku a petrželku. Ochutnejte a dle chuti dosolte.
  7. Vmíchejte prášek do pečiva.
  8. V plechu, větším pekáčku nebo naopak malých mističkách rozpusťte máslo, rozetřete ho po dně
    i po stěnách a pak rozprostřete nádivku. Pečte dozlatova.

 

Reklama

Doporučujeme

Zapomeňte na drahé svíčky. Tuhle vůni Vánoc si vyrobíte za pár korun

Už vás nebaví věšet na stromeček rok co rok ty samé skleněné koule, které se navíc rády rozbíjejí? Zkuste letos vsadit na přírodu a...

Vyhrajte si svou porci sváteční pohody

Svátky se blíží a s nimi i období dobrého jídla, klidu a drobných radostí, které zpříjemňují zimní dny. Wolt přináší pohodlí, díky kterému máte...

Podzimní kolekce bot Sorel přináší nové horizonty

Legendární původně kanadská značka SOREL čerpá inspiraci ze svých více než šedesátiletých zkušeností s vytvářením univerzální funkční zimní obuvi. Dnes nabízí celoroční řadu obuvi...

Jedna zpráva může zachránit život. Návod, jak přežít samotu o svátcích

Máme to spojené s vůní vanilky a klidem, jenže realita často připomíná spíš závod o to, kdo se dřív zhroutí. Vánoce fungují jako nemilosrdné...

Skříň přiražená ke zdi je past. Proč nábytek nesmí bránit vzduchu?

Možná si myslíš, že ten tmavý stín v rohu pokoje je jen kosmetická vada, kterou stačí přetřít barvou, ale opak je pravdou. Plíseň v...

Tipy, jak na letošní Vánoce lehce a zdravě

Užijte si letos Vánoce naplno a zdravě. Svátky nemusí být spojeny s nadměrnou konzumací cukru a těžkých jídel. Chutně, lehce a funkčně můžete letos...

Čtyři šálky denně jsou v normě. Češi se limitu ani nepřibližují

Dlouhé roky nás strašili, že káva je dálnicí k infarktu a dehydrataci, jenže nejnovější data otáčejí kormidlo o sto osmdesát stupňů. Ukazuje se, že...

Dámské zimní boty – může jeden model ladit s elegantním kabátem i s ležérní bundou?

Zima přináší nejen zasněženou krajinu a sváteční atmosféru, ale často také náročné podmínky, které prověřují kvalitu naší obuvi. Mokré chodníky, rozbředlý sníh, mráz i...

Zapomeňte na Alpy. Světové hlavní město mléka leží v prachu a horku

Zelené pastviny a cinkání zvonů ve Švýcarsku jsou sice romantickou představou, avšak realita globálního mléčného byznysu vypadá diametrálně odlišně. Skutečný vládce trhu se ukrývá...

Přírodní péče k Vánocům? Ano, darujte kosmetiku plnou kozího mléka

Také přemýšlíte, jak udělat radost svým blízkým  dárkem, který má opravdový smysl? Přírodní kosmetika plná kozího mléka v sobě spojuje mnohé. Kozí mléko bylo...

Banánová slupka a čaj. Trik za pár korun, který rozsvítí Vánoce

Máte doma zelený keřík, který zarputile odmítá vykvést, zatímco v obchodech vidíte rostliny obalené poupaty? Čas se krátí, ale ještě není vše ztraceno, neboť...

Sukně Reserved: moderní kousky, které reagují na rytmus každodenního života

Sukně od Reserved dnes nejsou jen estetickým doplňkem, ale funkční součástí šatníku, která dokáže pružně reagovat na to, jaký máte den. Jednoduché střihy, výraznější...

Manželství není Disneyovka: 5 krutých pravd, které zjistíte až po svatbě

Vstupujeme do toho s růžovými brýlemi a pocitem, že láska hory přenáší, jenže realita všedních dnů nás často profackuje dřív, než stihneme vybalit svatební...

Pracoval s Pittem i DiCapriem. Martin Hub v pořadu Popojedem odhaluje zákulisí kaskadérského řemesla

Známý český herec a kaskadér, který se představil i ve světových filmech jako Titanic, Gladiátor nebo Troja. To není nikdo jiný než Martin Hub....

Jak využít slupky z brambor a jablek pro zdravější vaření

Automaticky saháme po škrabce a bezmyšlenkovitě házíme kusy zeleniny do koše, aniž bychom tušili, že se zbavujeme toho nejcennějšího pokladu. Slupky totiž nejsou odpadem...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3