Velikonoční beránek bez formy

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Tento velikonoční beránek je pro ty, kdo nemají formu na toho klasického ???? Taky je pro milovníky různých skořicových nebo třeba makových rolek, jako náplň si totiž samozřejmě můžete zvolit to, co Vám chutná nejvíce. A když svou náplní naplníte beránkovi i hlavu, máte jednu plněnou buchtu jako bonus ????

 

Na těsto:

½ balíčku čerstvého droždí
¼ hrnku vlažné vody
¾ hrnku jablečného nebo dýňového pyré – obojí se dá koupit, ale jablečné pyré jednoduše uděláte rozmixováním oloupaných jablek, na dýňové pyré rozmixujete uvařenou dýni s vodou, ve které jste ji vařili na konzistenci dětské přesnídávky
¼ hrnku rostlinného mléka
¼ hrnku rozpuštěného rostlinného másla – např. Alsan Bio
2 lžíce hnědého cukru
1 lžíce oleje
3 a ¼ polohrubé mouky – já použila část celozrnné
kůra z jednoho bio citrónu
1 lžička soli

 

Na makovou náplň:

150 g mletého máku – můžete koupit celý mák, který pak umixujete za chvíli v mlýnku na kávu.
Koupený mletý rychle žlukne

2 dcl rostlinného mléka
25 g vanilkového cukru
25 g hnědého cukru
lžička skořice

 

Postup:

Z droždí, vlažné vody, cukru a trošky mouky si zaděláme kvásek. Až kvásek vyběhne, prosejte k němu mouku
a přidejte všechny ostatní ingredience a zadělejte těsto. Hněťte ho pár minut dokud není hladké a bez prasklin. Musí být vláčné, trošičku lepit i když na vále nemáte už žádnou mouku. Dejte ho do mísy, zakryjte a nechejte ho hodinu kynout. V průběhu je dobré těsto alespoň jednou propracovat, aby se uvolnil vzduch a těsto lépe nakynulo. V mezičase si připravíme náplň, kdy do kastrolu nalejeme mléko, přidáme mák, cukr, skořici
a přivedeme k varu, okamžitě stáhneme plamen a chvilku společně povaříme, až se nám náplň zahustí.
Ve výsledku by měla jít namazat na těsto. Předehřejeme si troubu na 180°C. Z dávky těsta si můžeme udělat cca tři beránky nebo jen jednoho a třeba větší rolky s odlišnou náplní. Podle zvolené alternativy si dáme kousek těsta stranou (na hlavičku a nohy), rozválíme těsto do dlouhého obdélníku, maximálně 20 cm vysokého. Pomažeme ho náplní, horní okraj necháme volný, ať můžeme těsto na konci slepit a náplň nám nevytéká.

Těsto s náplní zarolujeme a nejlépe nití rozkrájíme těsto na cca 1,5  – 2 cm široká kolečka. Ty pak skládáme natěsno k sobě na vymazaný či pečícím papírem vystlaný plech. Do těsta na hlavičku zabalíme také kus náplně, ať není jen o těstě, přidáme ji k tělíčku, doděláme nohy, rohy a případně zapícháme 2 kusy hřebíčku místo očí, těsto necháme ještě tak 15 minut kynout. Pečeme cca 25 – 35 minut dozlatova.

 

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet 🙂

 

 

Reklama

Doporučujeme

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3