Velikonoční beránek bez formy

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Tento velikonoční beránek je pro ty, kdo nemají formu na toho klasického ???? Taky je pro milovníky různých skořicových nebo třeba makových rolek, jako náplň si totiž samozřejmě můžete zvolit to, co Vám chutná nejvíce. A když svou náplní naplníte beránkovi i hlavu, máte jednu plněnou buchtu jako bonus ????

 

Na těsto:

½ balíčku čerstvého droždí
¼ hrnku vlažné vody
¾ hrnku jablečného nebo dýňového pyré – obojí se dá koupit, ale jablečné pyré jednoduše uděláte rozmixováním oloupaných jablek, na dýňové pyré rozmixujete uvařenou dýni s vodou, ve které jste ji vařili na konzistenci dětské přesnídávky
¼ hrnku rostlinného mléka
¼ hrnku rozpuštěného rostlinného másla – např. Alsan Bio
2 lžíce hnědého cukru
1 lžíce oleje
3 a ¼ polohrubé mouky – já použila část celozrnné
kůra z jednoho bio citrónu
1 lžička soli

 

Na makovou náplň:

150 g mletého máku – můžete koupit celý mák, který pak umixujete za chvíli v mlýnku na kávu.
Koupený mletý rychle žlukne

2 dcl rostlinného mléka
25 g vanilkového cukru
25 g hnědého cukru
lžička skořice

 

Postup:

Z droždí, vlažné vody, cukru a trošky mouky si zaděláme kvásek. Až kvásek vyběhne, prosejte k němu mouku
a přidejte všechny ostatní ingredience a zadělejte těsto. Hněťte ho pár minut dokud není hladké a bez prasklin. Musí být vláčné, trošičku lepit i když na vále nemáte už žádnou mouku. Dejte ho do mísy, zakryjte a nechejte ho hodinu kynout. V průběhu je dobré těsto alespoň jednou propracovat, aby se uvolnil vzduch a těsto lépe nakynulo. V mezičase si připravíme náplň, kdy do kastrolu nalejeme mléko, přidáme mák, cukr, skořici
a přivedeme k varu, okamžitě stáhneme plamen a chvilku společně povaříme, až se nám náplň zahustí.
Ve výsledku by měla jít namazat na těsto. Předehřejeme si troubu na 180°C. Z dávky těsta si můžeme udělat cca tři beránky nebo jen jednoho a třeba větší rolky s odlišnou náplní. Podle zvolené alternativy si dáme kousek těsta stranou (na hlavičku a nohy), rozválíme těsto do dlouhého obdélníku, maximálně 20 cm vysokého. Pomažeme ho náplní, horní okraj necháme volný, ať můžeme těsto na konci slepit a náplň nám nevytéká.

Těsto s náplní zarolujeme a nejlépe nití rozkrájíme těsto na cca 1,5  – 2 cm široká kolečka. Ty pak skládáme natěsno k sobě na vymazaný či pečícím papírem vystlaný plech. Do těsta na hlavičku zabalíme také kus náplně, ať není jen o těstě, přidáme ji k tělíčku, doděláme nohy, rohy a případně zapícháme 2 kusy hřebíčku místo očí, těsto necháme ještě tak 15 minut kynout. Pečeme cca 25 – 35 minut dozlatova.

 

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet 🙂

 

 

Reklama

Doporučujeme

Teplo domova nemusí být luxus. Drobné návyky, které vám ušetří tisíce

Topení patří k největším položkám v rodinném rozpočtu, přesto jím velká část českých domácností nevědomky plýtvá. Nejde přitom o technické poruchy, nýbrž o drobné...

Návrat ke kořenům. Objevte zapomenutou moudrost pro zdraví v chladných dnech

S příchodem chladných dnů saháme po drahých doplňcích stravy, avšak skutečný klíč k pevnému zdraví máme často na dosah a zdarma. Podzim je ideální...

Pavel Nový: Charismatický před kamerou, nekompromisní, když jde o soukromí

Některé dvojice o sobě dávají vědět na každém kroku, jiné si své štěstí schovávají za zavřené dveře. Herec Pavel Nový patří rozhodně do té...

Poklad letošního podzimu: křehký švestkový koláč

Sychravé dny doprovázené chladným počasím? To by jeden nejraději zůstal doma, zachumlaný v peřinách. Proč si ale toto období trochu nezpříjemnit? Listí hraje všemi odstíny...

Policie varuje před podvodnými SMS zprávami jménem České pošty, cílí hlavně na seniory

Vypadá jako oficiální zpráva od České pošty a hrozí, že váš balíček nebude doručen. Ve skutečnosti se však jedná o zákeřný podvod, jehož cílem...

Generace, jež šetří na chlebu, ale kupuje kabelky za tisíce… Co pohání posedlost luxusem?

Na účtu sotva zbývá na nájem, přesto na rameni visí ikonická kabelka za desítky tisíc. Fenomén mladých generací, jež utrácejí za luxus, který si...

Přestaňte se na sebe pořád zlobit. Laskavost k sobě je víc než disciplína

Určitě to znáte. Stačí drobná chyba, zapomenutý e-mail, rozbitý talíř nebo nedokončený úkol – a už se v hlavě spouští ten známý hlas: „No...

Voňavé objetí podzimu: Limitovaná edice DÝNĚ od Manufaktury

Sezóna spadaného listí, ranních mlh a teplého šálku dýňového latté přináší kromě nostalgie a klidu i voňavé rituály péče o tělo a duši. Podzimní...

Privátní vířivka s výhledem na Hrad a kosmetika Codage Paris: M Spa překoná vaše očekávání

Hotel Emblem, nacházející se jen pár kroků od Staroměstského náměstí, otevírá dveře všem milovníkům odpočinku a špičkové péče. Jeho lázeňské centrum M Spa není...

Více než čtvrt milionu řidičských průkazů letos končí, nejvíce se to týká Středočechů a seniorů

Více než čtvrt milionu Čechů letos čeká povinná výměna řidičského průkazu. Největší vlna se týká seniorů a řidičů ve Středočeském kraji. Zjistěte, jak si...

Tron: Ares otevírá novou dimenzi digitálního světa

Večer premiéry filmu Tron: Ares rozsvítil pražské kino IMAX futuristickým pulzem digitálního vesmíru. Premiéra nového sci-fi snímku Tron: Ares nabídla divákům podívanou, která posouvá...

Gynekologové vysvětlují, jak správně používat slipové vložky a kdy mohou být škodlivé

Traduje se o nich, že škodí zdraví a narušují přirozenou mikroflóru. Pravda o slipových vložkách je však mnohem prostší. Podle gynekologů nejsou samy o...

Křen: štiplavý zázrak, který léčí i probouzí

Na první pohled vypadá obyčejně, ale jakmile ho okusíte, dá o sobě okamžitě vědět. Křen je kořenová zelenina s výraznou chutí, která dokáže nejen...

Dopřejte vlasům po létě domácí vlasové wellness

Letní měsíce přináší spoustu radostí, ale pro naše vlasy bývají náročné. Vlasy jsou vysušené, oslabené a chybí jim přirozený lesk. Proto si právě po...

Módní trendy na podzim 2025: Sedm barevných kombinací, které nahradí béžovou

Ačkoli jsou béžová a hnědá nesmrtelnou klasikou, letošní podzimní sezona si žádá větší odvahu a hru s barvami. Nemusíte přitom utratit jmění za nové...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3