Velikonoční beránek bez formy

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Tento velikonoční beránek je pro ty, kdo nemají formu na toho klasického ???? Taky je pro milovníky různých skořicových nebo třeba makových rolek, jako náplň si totiž samozřejmě můžete zvolit to, co Vám chutná nejvíce. A když svou náplní naplníte beránkovi i hlavu, máte jednu plněnou buchtu jako bonus ????

 

Na těsto:

½ balíčku čerstvého droždí
¼ hrnku vlažné vody
¾ hrnku jablečného nebo dýňového pyré – obojí se dá koupit, ale jablečné pyré jednoduše uděláte rozmixováním oloupaných jablek, na dýňové pyré rozmixujete uvařenou dýni s vodou, ve které jste ji vařili na konzistenci dětské přesnídávky
¼ hrnku rostlinného mléka
¼ hrnku rozpuštěného rostlinného másla – např. Alsan Bio
2 lžíce hnědého cukru
1 lžíce oleje
3 a ¼ polohrubé mouky – já použila část celozrnné
kůra z jednoho bio citrónu
1 lžička soli

 

Na makovou náplň:

150 g mletého máku – můžete koupit celý mák, který pak umixujete za chvíli v mlýnku na kávu.
Koupený mletý rychle žlukne

2 dcl rostlinného mléka
25 g vanilkového cukru
25 g hnědého cukru
lžička skořice

 

Postup:

Z droždí, vlažné vody, cukru a trošky mouky si zaděláme kvásek. Až kvásek vyběhne, prosejte k němu mouku
a přidejte všechny ostatní ingredience a zadělejte těsto. Hněťte ho pár minut dokud není hladké a bez prasklin. Musí být vláčné, trošičku lepit i když na vále nemáte už žádnou mouku. Dejte ho do mísy, zakryjte a nechejte ho hodinu kynout. V průběhu je dobré těsto alespoň jednou propracovat, aby se uvolnil vzduch a těsto lépe nakynulo. V mezičase si připravíme náplň, kdy do kastrolu nalejeme mléko, přidáme mák, cukr, skořici
a přivedeme k varu, okamžitě stáhneme plamen a chvilku společně povaříme, až se nám náplň zahustí.
Ve výsledku by měla jít namazat na těsto. Předehřejeme si troubu na 180°C. Z dávky těsta si můžeme udělat cca tři beránky nebo jen jednoho a třeba větší rolky s odlišnou náplní. Podle zvolené alternativy si dáme kousek těsta stranou (na hlavičku a nohy), rozválíme těsto do dlouhého obdélníku, maximálně 20 cm vysokého. Pomažeme ho náplní, horní okraj necháme volný, ať můžeme těsto na konci slepit a náplň nám nevytéká.

Těsto s náplní zarolujeme a nejlépe nití rozkrájíme těsto na cca 1,5  – 2 cm široká kolečka. Ty pak skládáme natěsno k sobě na vymazaný či pečícím papírem vystlaný plech. Do těsta na hlavičku zabalíme také kus náplně, ať není jen o těstě, přidáme ji k tělíčku, doděláme nohy, rohy a případně zapícháme 2 kusy hřebíčku místo očí, těsto necháme ještě tak 15 minut kynout. Pečeme cca 25 – 35 minut dozlatova.

 

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet 🙂

 

 

Reklama

Doporučujeme

„Ubrali mi tisíce korun.“ Lidé se diví, jak je snadné podvést seniory

Vráží se vám na prahu s úsměvem, přináší symbolický dárek a žádá „dobrovolný příspěvek“. Málokdo tuší, že za tím stojí promyšlená past, která obírá...

Sex po čtyřicítce: Méně iluzí, více potěšení. Proč to bývá nejlepší období?

Touha se neměří věkem. Mění se jen způsob, jak ji prožíváme. Právě po čtyřicítce se sexualita může stát nejen radostí, ale i prostorem pro...

Tři snadné recepty na ledový čaj, které vás příjemně zchladí

Čaj je jedním z nápojů, který má velkou popularitu jak u dospělých, tak i u dětí. Pít ho ale nemusíme pouze teplý. Pokud je...

Malé věci, velké výsledky: 7 mikronávyků, které zlepší tvůj život bez revolucí

Někdy stačí málo, aby se v tobě něco zlomilo. Ne velké předsevzetí, ale drobný krok, který nebolí. Právě mikronávyky umí proměnit každodennost v něco...

Když už se kamarádky nehledají na pískovišti: Jak si budovat přátelství po třicítce, čtyřicítce i dál

Ve dvaceti jsme kamarádky sbíraly samy. Na kolejích, v kavárnách, v klubech i přes smích na lavičce. Jenže s lety se proměňuje nejen náš...

Jak naši předkové léčili své neduhy? Pomáhaly potraviny, ale i moč či kravince

Dnes sáhnete po ibalginu nebo zajdete k doktorovi. Ale co když vám bylo špatně před sto lety, kdy žádné léky běžně dostupné nebyly? Naši...

Nová limitovaná kolekce Columbia Heritage přináší remakeikonické rybářské vesty z 60. let v barvách a s potisky drsného oregonského pobřeží

Limitované kolekce Columbia Heritage čerpají každou sezonu inspiraci z ikonického historického oděvu vybraného z archivů značky Columbia, který je s novou kolekcí spojen s jedinečným místem nebo...

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu přesouvá na Rožmberk nad Vltavou s Kabátem, Richardem Krajčo, Dymytry či Benem Cristovao

Na putovním festivalu dále vystoupí Divokej Bill, Sofian Medjmedj, Visací zámek, Tomáš Klus a další Na 20. ročníku festivalu Hrady CZ na Rožmberku vystoupí kapela...

Burger King rozkřupal léto. Letní limitka Summer Crunch křupe až za roh

Řetězec Burger King znovu ovládla letní limitovaná nabídka s názvem Summer Crunch, která staví na zážitku z intenzivní křupavosti a přináší sezonní kombinaci ingrediencí,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...
Reklama
Reklama