Co sezónního si dopřát na jaře?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Má to hned několik výhod. Tou zásadní je fakt, že lokální potraviny, nabízené v patřičné sezóně, bývají zdravější, protože jsou čerstvé a nezatížené náročnou přepravou. Všude kolem je jich spousta, takže jejich cena zpravidla klesá. A hlavně – stravovat se sezónně je pro tělo přirozené. Aktuálně máme před sebou jaro a léto, a to jsou období, která toho nabízejí opravdu hodně.

Jaro je obdobím růstu, slunce a zeleně. „Tělo potřebuje po náročné zimě doplnit vitaminy a minerální látky. K tomu se skvěle hodí sezónní zelenina,“ vysvětluje Mgr. Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE 


Ředkvičky

Ředkvičky obsahují mnoho tělu prospěšných látek, jsou bohaté na bílkoviny, potřebné lipidy, sacharidy a také vlákninu. Jsou plné vitaminu B a C, díky čemuž jsou schopné chránit tělo proti virovým onemocněním. Mimo to díky kyselině listové umí podporovat krvetvorbu, draslík se stará o zdraví srdečního svalu, vápník o tvorbu kostí a chrupavek, karoten je zase úžasný pro udržení zdravých očí. „Ředkvičky není těžké si vypěstovat na vlastní zahradě a vzhledem ke své nízké kalorické hodnotě si najdou své místo v jarním dietním jídelníčku,“ doplňuje Mgr. Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE 

Salát

Další vitaminovou bombou jarních zahrádek je salát. Pyšnit se může bohatým zastoupením vitaminů C a E. Také jeho kalorická hodnota je velmi nízká. Jeho výhodou je, že jej můžete připravit snad na tisíc způsobů v kombinacích s další zeleninou.

Chřest

Chřest je zelenina bohatá na vlákninu a minerály. Obsahuje také spoustu vitaminů jako K, B1, B2, C a E. Díky tomu dokáže například čistit cévy přirozenou cestou. Snižuje krevní tlak a brání vzniku krevních sraženin. Z chřestu si můžete například připravit polévku či salát. „Výborně chutná vařený, zakápnutý lžičkou olivového oleje a posypaný nastrouhaným sýrem,“ radí Alena Přídová.

Mrkev

Nejznámější složkou mrkve je beta-karoten, který je významným antioxidantem. Dále je mrkev plná vitaminu B, C, D, E a K. Pokud si mrkev dáte syrovou, dopřejete si také sacharid zvaný falkarinol, který má protirakovinné účinky.

Zelí

Ani hlávkové zelí nezůstalo o vitaminy ochuzeno. Najít v něm můžete například vitaminy C, K a E. Nechybí draslík a hořčík. Obsahuje také velké množství kyseliny listové a je bohaté na vlákninu. Hlávkové zelí umí stimulovat nervy a mozek a působit proti depresím. Navíc snižuje krevní tlak a posiluje imunitní systém. Důležité látky vám dodá hlavně v syrové podobě, ale čas od času si jej můžete dopřát vařené nebo kysané.

Špenát

Díky pohádkám už i malé děti vědí, že špenát dodá sílu. A v tomto případě se pohádky nemýlí. Ve špenátu se nachází velké množství železa a také vápníku, hořčíku, zinku a selenu. Špenátové listy v sobě skrývají mnoho vitamínů, jejich konzumace podporuje ochranu před karcinogenními chorobami.

„Na jaře si s chutí dopřejte také různé bylinky. Na chleba si nasypejte čerstvou pažitku, polévku ochuťte voňavou petrželkou, hlavní jídlo oživte několika lístky bazalky a zakuste aromatickou chuť medvědího česneku,“ dodává Alena Přídová.

A co v létě?

Na léto je ještě čas, ale určitě neuškodí vybavit se pořádným mixérem. Léto je totiž obdobím ovoce a v horkých teplotách nic neosvěží tak, jako čerstvě přichystané ovocné smoothie. Už teď si můžete zapsat, že skvělou kombinací jsou například jahody s mátou, rybízem a angreštem.

 

Recepty pro jarní inspiraci

POSILUJÍCÍ KOKTEJL Z ČERVENÉ ŘEPY

Ingredience:
1 červená řepa, 2 jablka, 4 mrkve, asi 1 cm zázvoru, celerová nať na ozdobu
Postup:
Ovoce a zeleninu očistěte, dejte do odšťavňovače a prolisujte. Ozdobte celerovou natí. Podávejte.

 

ZELENINOVÉ ŠŤÁVY NA PODPORU FUNKCE JATER

A/ Karotková

B/ Karotka, červená řepa a okurka (300 g karotky, 100 g červené řepy, 100 g okurky)

C/ Karotka a špenát (300 g karotky, 200 g špenátu)

Tip: Tyto zeleninové šťávy je možné zakápnout kvalitním olejem, díky čemuž tělo dokáže lépe využít vitamíny rozpustné v tucích.

 

Fenyklová polévka

Suroviny: 1 fenykl, 350 g hrášku, 1 cibule, česnek, olej, libeček a petrželka

Postup: Na cibulce a česneku orestujte mražený hrášek a pokrájený fenykl, podlijte vodou a pak rozmixujte. Dochuťte libečkem a petrželkou.

 

PAMPELIŠKOVÝ SALÁT S FENYKLEM A OSTROPESTŘCEM

Ingredience:

1 šálek pampeliškových listů umytých a jemně pokrájených, 1 oloupané a pokrájené zelené jablko,
1 jemně pokrájená bulva středně velkého fenyklu, 3 polévkové lžíce citronové šťávy, 1–2 lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce kvalitního medu, sůl a pepř na dochucení, 1 polévková lžíce semínek ostropestřce mírně opražených nebo opražená lněná semínka

Postup:

Ve velké míse smíchejte pampelišku, jablko a fenykl. Přidejte citronovou šťávu, olivový olej a med. Dochuťte solí a pepřem podle chuti. Na silnostěnné pánvi 3–5 minut při střední teplotě grilujte semínka ostropestřce nebo lněná semínka a salát jimi posypte. Tuto verzi salátu můžete dále obměňovat i s jinými druhy zeleniny, například s chřestem a řapíkatým celerem. Vždy je vynikající.

 

ŠPENÁT Z KOPŘIV SE ZTRACENÝM VEJCEM

Ingredience:

800 g výhonků a listů mladých kopřiv, olivový olej nebo ghí, 1 cibule, 2 stroužky česneku, muškátový oříšek,

ocet, 4 ks vajec, sůl a pepř

Postup:

Kopřivy navršte do cedníku a prolijte je horkou vodou. Přestanou pálit a budete je moci snadno nasekat.
Na pánvi rozpusťte máslo nebo olivový olej a osmahněte na něm drobně nakrájenou cibuli a česnek dorůžova. Přidejte posekané kopřivy a trošku vody. Vařte a míchejte přibližně 10 minut, než kopřivy změknou. Hlubší pánev vymažte olejem a nalijte do ní vodu, přibližně 8 cm na výšku. Vodu osolte, přilijte do ní lžíci octa
a přiveďte k varu. Vařte ji na mírném plameni, aby jen zlehka bublala. Do vody opatrně rozklepněte vejce. Použít můžete i naběračku nebo talířek, ze kterého necháte rozklepnuté vejce do vody opatrně sklouznout. Vařte, dokud bílek neztuhne, asi 2–3 minuty. Potom děravou naběračkou vejce vylovte. Na talíř naservírujte horký kopřivový špenát a na něj vejce. V rychlejší variantě můžete vejce připravit třeba jako volské oko.

 

ŘEŘICHOVÝ SALÁT S VAJÍČKY A ŘEDKVIČKAMI

Ingredience na 2 porce:

4 vařená vejce, 2 svazky ředkviček, balení řeřichy, piniové oříšky, olej olivový nebo ořechový, sůl, pepř, případně lžička medu nebo javorového sirupu, 1 lžíce jablečného octa

Postup:

Natvrdo uvařená vejce oloupejte a nakrájejte na větší kusy. Očištěnou ředkvičku nakrájejte na plátky a připravte si omytou řeřichu. Na pánvi dejte lžíci oleje a na něm orestujte piniové oříšky. Nechte ochladit. Připravte si zálivku ze zchladlého oleje z pražení oříšků, přidejte sůl, pepř, a ocet. Zálivku nalijte na salát, ozdobte praženými piniovými oříšky.

 

 

 

zdroj: www.naturhouse-cz.cz

 

 

Reklama

Doporučujeme

Manželství s.r.o. aneb když se doma chováte jako vojáci v zákopu

Mnoho párů žije v režimu studené války, v níž se komunikace omezuje na provozní nutnosti a jádro problému zůstává skryté pod nánosem křivd. Pokud...

Věda potvrzuje léčivé účinky spánku pod širákem. Stačí jediná noc

Možná to zní jako dobrodružství pro skauty, avšak realita je prozaičtější. „Lidé zapomněli, jak vypadá opravdová tma,“ upozorňují odborníci ze Sleep Health, podle nichž...

Body Restore – Proměňte svou sprchu v domácí wellness

V dnešní uspěchané době, kdy se stres stal běžnou součástí života, hledáme způsoby, jak na chvíli zpomalit a dopřát si klid i doma. Aromaterapie...

Jak probíhá návrat ze sekty: Odborníci, kteří vrací rodinám ztracené děti

Zvoní telefon a na druhém konci se ozývá zoufalý rodič, jehož dítě se chystá odevzdat život i celoživotní úspory samozvanému prorokovi kdesi v Austrálii....

Mytí oken bez námahy: S jednoduchým trikem ušetříte čas i peníze

Většina lidí bere mytí oken jako nutné zlo, jež zabere hodiny námahy a stojí spoustu peněz za profesionály. Jenže opak je pravdou. Křišťálově čistého...

Vyhrajte jeden ze tří balíčků Rituals

Dopřejte si okamžiky klidu a harmonie s luxusní péčí od Rituals. Každý produkt značky vznikl s cílem proměnit každodenní rutinu v smysluplný rituál –...

Vánoční inspiraci nabízí BIOBAY – spojení luxusu, přírody a umění

Kolekci od španělské značky MAISON OLER, kde se vůně mění v umění nabízí výhradní distributor BIOBAY. Ručně foukaný difuzér, prémiové esenciální oleje a designové...

Jak udržet banány čerstvé 26 dní? Obyčejná sklenice udělá zázrak

Koupíte krásně žluté banány a než se nadějete, zdobí je hnědé skvrny a měkká dužina končí v koši. Tomuto scénáři se však dá vyhnout....

Brána do pískovcového ráje: Objevte krásu Českého Švýcarska

Stojíme na křižovatce u Hřenska, kde se silnice dělí na směr k německému hraničnímu přechodu Schmilka a do centra obce. Zdejší parkoviště je ideálním...

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3