Co sezónního si dopřát na jaře?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Má to hned několik výhod. Tou zásadní je fakt, že lokální potraviny, nabízené v patřičné sezóně, bývají zdravější, protože jsou čerstvé a nezatížené náročnou přepravou. Všude kolem je jich spousta, takže jejich cena zpravidla klesá. A hlavně – stravovat se sezónně je pro tělo přirozené. Aktuálně máme před sebou jaro a léto, a to jsou období, která toho nabízejí opravdu hodně.

Jaro je obdobím růstu, slunce a zeleně. „Tělo potřebuje po náročné zimě doplnit vitaminy a minerální látky. K tomu se skvěle hodí sezónní zelenina,“ vysvětluje Mgr. Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE 


Ředkvičky

Ředkvičky obsahují mnoho tělu prospěšných látek, jsou bohaté na bílkoviny, potřebné lipidy, sacharidy a také vlákninu. Jsou plné vitaminu B a C, díky čemuž jsou schopné chránit tělo proti virovým onemocněním. Mimo to díky kyselině listové umí podporovat krvetvorbu, draslík se stará o zdraví srdečního svalu, vápník o tvorbu kostí a chrupavek, karoten je zase úžasný pro udržení zdravých očí. „Ředkvičky není těžké si vypěstovat na vlastní zahradě a vzhledem ke své nízké kalorické hodnotě si najdou své místo v jarním dietním jídelníčku,“ doplňuje Mgr. Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE 

Salát

Další vitaminovou bombou jarních zahrádek je salát. Pyšnit se může bohatým zastoupením vitaminů C a E. Také jeho kalorická hodnota je velmi nízká. Jeho výhodou je, že jej můžete připravit snad na tisíc způsobů v kombinacích s další zeleninou.

Chřest

Chřest je zelenina bohatá na vlákninu a minerály. Obsahuje také spoustu vitaminů jako K, B1, B2, C a E. Díky tomu dokáže například čistit cévy přirozenou cestou. Snižuje krevní tlak a brání vzniku krevních sraženin. Z chřestu si můžete například připravit polévku či salát. „Výborně chutná vařený, zakápnutý lžičkou olivového oleje a posypaný nastrouhaným sýrem,“ radí Alena Přídová.

Mrkev

Nejznámější složkou mrkve je beta-karoten, který je významným antioxidantem. Dále je mrkev plná vitaminu B, C, D, E a K. Pokud si mrkev dáte syrovou, dopřejete si také sacharid zvaný falkarinol, který má protirakovinné účinky.

Zelí

Ani hlávkové zelí nezůstalo o vitaminy ochuzeno. Najít v něm můžete například vitaminy C, K a E. Nechybí draslík a hořčík. Obsahuje také velké množství kyseliny listové a je bohaté na vlákninu. Hlávkové zelí umí stimulovat nervy a mozek a působit proti depresím. Navíc snižuje krevní tlak a posiluje imunitní systém. Důležité látky vám dodá hlavně v syrové podobě, ale čas od času si jej můžete dopřát vařené nebo kysané.

Špenát

Díky pohádkám už i malé děti vědí, že špenát dodá sílu. A v tomto případě se pohádky nemýlí. Ve špenátu se nachází velké množství železa a také vápníku, hořčíku, zinku a selenu. Špenátové listy v sobě skrývají mnoho vitamínů, jejich konzumace podporuje ochranu před karcinogenními chorobami.

„Na jaře si s chutí dopřejte také různé bylinky. Na chleba si nasypejte čerstvou pažitku, polévku ochuťte voňavou petrželkou, hlavní jídlo oživte několika lístky bazalky a zakuste aromatickou chuť medvědího česneku,“ dodává Alena Přídová.

A co v létě?

Na léto je ještě čas, ale určitě neuškodí vybavit se pořádným mixérem. Léto je totiž obdobím ovoce a v horkých teplotách nic neosvěží tak, jako čerstvě přichystané ovocné smoothie. Už teď si můžete zapsat, že skvělou kombinací jsou například jahody s mátou, rybízem a angreštem.

 

Recepty pro jarní inspiraci

POSILUJÍCÍ KOKTEJL Z ČERVENÉ ŘEPY

Ingredience:
1 červená řepa, 2 jablka, 4 mrkve, asi 1 cm zázvoru, celerová nať na ozdobu
Postup:
Ovoce a zeleninu očistěte, dejte do odšťavňovače a prolisujte. Ozdobte celerovou natí. Podávejte.

 

ZELENINOVÉ ŠŤÁVY NA PODPORU FUNKCE JATER

A/ Karotková

B/ Karotka, červená řepa a okurka (300 g karotky, 100 g červené řepy, 100 g okurky)

C/ Karotka a špenát (300 g karotky, 200 g špenátu)

Tip: Tyto zeleninové šťávy je možné zakápnout kvalitním olejem, díky čemuž tělo dokáže lépe využít vitamíny rozpustné v tucích.

 

Fenyklová polévka

Suroviny: 1 fenykl, 350 g hrášku, 1 cibule, česnek, olej, libeček a petrželka

Postup: Na cibulce a česneku orestujte mražený hrášek a pokrájený fenykl, podlijte vodou a pak rozmixujte. Dochuťte libečkem a petrželkou.

 

PAMPELIŠKOVÝ SALÁT S FENYKLEM A OSTROPESTŘCEM

Ingredience:

1 šálek pampeliškových listů umytých a jemně pokrájených, 1 oloupané a pokrájené zelené jablko,
1 jemně pokrájená bulva středně velkého fenyklu, 3 polévkové lžíce citronové šťávy, 1–2 lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce kvalitního medu, sůl a pepř na dochucení, 1 polévková lžíce semínek ostropestřce mírně opražených nebo opražená lněná semínka

Postup:

Ve velké míse smíchejte pampelišku, jablko a fenykl. Přidejte citronovou šťávu, olivový olej a med. Dochuťte solí a pepřem podle chuti. Na silnostěnné pánvi 3–5 minut při střední teplotě grilujte semínka ostropestřce nebo lněná semínka a salát jimi posypte. Tuto verzi salátu můžete dále obměňovat i s jinými druhy zeleniny, například s chřestem a řapíkatým celerem. Vždy je vynikající.

 

ŠPENÁT Z KOPŘIV SE ZTRACENÝM VEJCEM

Ingredience:

800 g výhonků a listů mladých kopřiv, olivový olej nebo ghí, 1 cibule, 2 stroužky česneku, muškátový oříšek,

ocet, 4 ks vajec, sůl a pepř

Postup:

Kopřivy navršte do cedníku a prolijte je horkou vodou. Přestanou pálit a budete je moci snadno nasekat.
Na pánvi rozpusťte máslo nebo olivový olej a osmahněte na něm drobně nakrájenou cibuli a česnek dorůžova. Přidejte posekané kopřivy a trošku vody. Vařte a míchejte přibližně 10 minut, než kopřivy změknou. Hlubší pánev vymažte olejem a nalijte do ní vodu, přibližně 8 cm na výšku. Vodu osolte, přilijte do ní lžíci octa
a přiveďte k varu. Vařte ji na mírném plameni, aby jen zlehka bublala. Do vody opatrně rozklepněte vejce. Použít můžete i naběračku nebo talířek, ze kterého necháte rozklepnuté vejce do vody opatrně sklouznout. Vařte, dokud bílek neztuhne, asi 2–3 minuty. Potom děravou naběračkou vejce vylovte. Na talíř naservírujte horký kopřivový špenát a na něj vejce. V rychlejší variantě můžete vejce připravit třeba jako volské oko.

 

ŘEŘICHOVÝ SALÁT S VAJÍČKY A ŘEDKVIČKAMI

Ingredience na 2 porce:

4 vařená vejce, 2 svazky ředkviček, balení řeřichy, piniové oříšky, olej olivový nebo ořechový, sůl, pepř, případně lžička medu nebo javorového sirupu, 1 lžíce jablečného octa

Postup:

Natvrdo uvařená vejce oloupejte a nakrájejte na větší kusy. Očištěnou ředkvičku nakrájejte na plátky a připravte si omytou řeřichu. Na pánvi dejte lžíci oleje a na něm orestujte piniové oříšky. Nechte ochladit. Připravte si zálivku ze zchladlého oleje z pražení oříšků, přidejte sůl, pepř, a ocet. Zálivku nalijte na salát, ozdobte praženými piniovými oříšky.

 

 

 

zdroj: www.naturhouse-cz.cz

 

 

Reklama

Doporučujeme

Kam v zimě za teplem: Pět dostupných destinací od Kanárských ostrovů po Thajsko

Ranní škrábání námrazy z auta a brzká tma vám ubírají energii? Nemusíte trpět až do jara. Existují místa, kde se právě teď chodí v...

Češi pečou vánoční klasiku, ale přibývá těch, kteří zkoušejí zdravější recepty

Vanilkové rohlíčky, linecké i perníčky zůstávají neotřesitelným symbolem českých Vánoc. Podle aktuálního průzkumu značky 4SLIM se v drtivé většině českých domácností peče vlastní vánoční...

Když ostatní mrznou, oni kvetou. Tři znamení, pro která je zima požehnáním

Zatímco většina lidí s prvním mrazem teskní po létě, existují tací, kteří právě teď ožívají. Chladné počasí pro ně není trestem, nýbrž palivem pro...

Nepřekonaltený problém? Manželství hvězdného páru ztroskotalo na příliš velkém přirození

Byl to problém, o kterém většina mužů jen sní, pro ni však znamenal konec manželství. Bývalá modelka Haley Kalilová v otevřeném rozhovoru na Twitchi...

Až 250 tisíc od státu. O tuto dotaci na opravu si může říct téměř každý senior

Profukující okna, nebezpečná vana nebo chybějící výtah. To jsou problémy, které trápí mnoho dříve narozených. Náklady na opravy se zdají být nad jejich síly,...

Dárky pod stromeček, které potěší každou ženu

Vánoce se pomalu blíží, ulice se třpytí světýlky, doma to voní po skořici a nás všechny začíná hřát ta známá předvánoční atmosféra. A s...

Zrada v regálech. Jak vás potraviny s nápisem „fitness“ pomalu ničí

Jsou na nich nápisy „fitness“, „bez cukru“ nebo „nízkotučné“, přesto mohou vašemu tělu škodit víc než obyčejný párek v rohlíku. Vědci varují před epidemií...

Zázrak z kuchyně: Jak ocet pomáhá proti skvrnám a zápachu

Obyčejná lahev z kuchyně se mění v malý elixír krásy. Jablečný ocet, známý ze salátů, totiž překvapivě umí zatočit s tmavými skvrnami i nepříjemným...

Půjčka na cokoliv nabízí řešení pro každý den v týdnu

Malý úvěr, který by byl k dispozici ještě dnes? Ovšem, je to snadná záležitost pro všechny, kdo mají na svém kontě základy práce na PC....

Tajemství 10 000 kroků odhaleno. Pro srdce děláte možná málo

Máte na kontě deset tisíc kroků, ale nasbírali jste je jen přecházením mezi kanceláří a kuchyňkou? Nová rozsáhlá studie varuje, že to nestačí. Nezáleží...

Temná, napínavá a svižná

Vražda mladé ženy naznačuje rituální motiv spojený s rodem záhadného aristokrata De Jonga. Roztáčí spirálu podivných událostí, symbolů a tajemství ukrytých na staré tvrzi. Záhadu,...

Xiaomi zahajuje Black Friday se slevami až 8 200 Kč!

Společnost Xiaomi zahajuje slevovou akci Black Friday, která potrvá od 3. do 30. listopadu 2025. Během tohoto období Xiaomi nabídne zákazníkům širokou škálu svých...

Columbia Amaze Puff – dokonalá kolekce bund a kabátů plná peří i stylu

Značka Columbia Sportswear přichází letošní zimu s novinkou - kolekci péřových bund a kabátů Columbia Amaze Puff, které jsou funkční a zároveň dokonale stylové. Trio...

„Jejich objetí je domov.“ 6 důvodů, proč muži zbožňují plné tvary

Krása má stovky podob, ale ta nejpřitažlivější je často ta, která dýchá sebevědomím a opravdovostí. Ženy s plnými tvary totiž často vyzařují něco, čemu...

Ceny potravin vás děsí? Senioři mají nárok na pomoc, o které se moc nemluví

Účty za jídlo vám dělají vrásky na čele? Pro důchodce existuje skvělá cesta, jak získat kvalitní potraviny za zlomek ceny, nebo dokonce úplně zdarma....
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3