Víkendové pečení s Pet - Povidlové lokše s mákem
Lokše s povidly a mákem
Lokše neboli bramborové placky bývaly jídlem chudých – vzhledem k cenám brambor už tomu tak moc není :) Ale když je chuť, tak je chuť! Úplně božské jsou jen tak! V originále se potírají sádlem nebo přepuštěným máslem. S přepuštěným vegan máslem mi připomněly dětství úplně stejně… Hodí se ale jako příloha k masu, tofu se zelím anebo se dají dělat na sladko s povidly a mákem, zvolená varianta záleží jen na Vás. Já jsem na sladké, takže krom pár naslano jsem si dopřála právě ty s povidly a mákem.
Suroviny:
1 kg vařených, vychladlých brambor ve slupce
300 g hladké mouky
zarovnaná kávová lžička himalájské soli
rostlinné máslo – Bio Alsan, rozhodně nenahrazujte kokosovým olejem či něčím podobným.
povidla
10 dkg mletého máku, moučkový cukr
Postup:
Brambory si uvaříme ve slupce ideálně den předem. Oloupeme je, a buď je protlačíme sítkem na brambory nebo je nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme k nim mouku a sůl. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto, které nesmí být tuhé a pracovat se s ním dá jedině s pomoučenýma rukama. Vyválíme si z těsta dlouhý knedlík, a rozdělíme na stejně velké kousky, ze kterých válečkem vyválíme placky silné asi 2 až 3 milimetry. Ty opékáme na spíše větší teplotu na suché pánvi. Když se nám nafukují, ničemu to nevadí, po otočení se zase vyfouknou. V průběhu času budeme muset pánev vytřít ubrouskem, abychom ji zbavili připálené mouky. Upečené lokše vrstvíme na sebe a ihned je pomažeme přepuštěným máslem.
Mák si nejlépe umeleme doma čerstvý – ten kupovaný mletý rychle žlukne. Plně postačí mlýnek na kafe. Smícháme s trochou moučkového cukru a směsí plníme povidly potřené lokše.
Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet :-)
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)