Víkendové pečení s Pet

Víkendové pečení s Pet

Kakaová kokýnka s burákovým máslem


Nevím, jak tenhle výsledek nazvat. Sušenky. Sušenky mají být dle mého křupavé, tyto jsou krásně měkounké. Placičky. Placičky si představím spíš ty z květáku. Cookies. To jsou v předkladu sušenky :D A tak jsem to nazvala „kokýnka“, tak můj dědeček všeobecně nazýval všechny možné sladkosti, které měl pro nás připravené na mlsání :) O to teď se vzpomínkou na něj budou lepší…. Na recept jsem používala opravdu malé hrnky, spíše odměrky, kdy hrnek je 250 ml.

 

Co budete potřebovat?

½ hrnku kakaa
1 hrnek špaldové hladké mouky
¾ hrnku hnědého cukru
¼ lžičky himalájské soli
1 a ¼ lžičky pečícího prášku
½ hrnku rozmixovaného oloupaného jablka se lžící vody
1/3 hrnku rozpuštěného kokosového oleje
2 vrchovaté lžíce křupavého burákového másla
1 čajová lžička vanilkového extraktu
½ hrnku cukru moučka na obalení

 

Postup 

Do mísy si prosejeme společně kakao, mouku, cukr, sůl a pečící prášek. Hnědý cukr nepůjde prosít všechen
i když mu rukou pomůžeme, pak zbytek vhodíme do směsi. K ní přidáme všechny mokré ingredience
a promícháme v tuhé těsto. Které v míse rozprostřeme, aby z něj nebyla hrouda a dáme nejméně na hodinu odpočívat do lednice, kokosový olej zase pěkně ztuhne, proto jej nenahrazujeme žádným tekutým olejem.

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Na plech si dáme pečící silikonovou podložku či papír a tvořítkem na kopečkovou zmrzlinu odebíráme kousky těsta, které vyválíme v ruce do tvaru kuličky a každou z nich kompletně obalíme v misce s moučkovým cukrem. Jak těsto povoluje, začne se nám lepit na ruce, pracujeme tedy s cukrem. Vytvoříme cca 12 kuliček, které dáme dostatečně od sebe a malinkato přimáčkneme, aby se nám neskutálely k sobě a nespekly se (mně se to u některých stalo, vím, o čem mluvím :) Dáme do předehřáté trouby na 15 minut. Zkusíme prstem, jestli nejsou úplně měkké, aby nám nepřipadalo, že opravdu nejsou dopečené. Nechala jsem je potom ještě chvilku ve vypnuté troubě. Kokýnka se při pečení roztečou do kulatého tvaru, popraskají a tvoří se na nich díky cukru bílé mapy. Přes noc jsem je přikryla utěrkou a zůstaly krásné vláčné.

 

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet :-)