Ze stromu přímo na talíř
Právě teď dozrává mnoho druhů ovoce, které láká náš mlsný jazýček. Navíc díky lokálním zdrojům se k nám dostane ovoce čerstvé a plně vyzrálé. Žně pak musejí mít ti, kteří si pěstují ovoce na vlastních zahrádkách nebo mají milé sousedy, kteří se s nimi rozdělí. Letní recepty v článku mají společné dvě věci – místní surovinu a mák, který se nyní také sklízí.
Meruňkovo–makový džem
Sklizeň meruněk a broskví je v plném proudu. Ze sladkého ovoce upečete výborné koláče, můžete je zamrazit, destilovat, usušit nebo připravit džem. S vrchovatou lžící máku pak bude tahle džemová dobrota chutnat ještě lépe. Vyzkoušejte a posuďte sami.
Recept: 5 skleniček / 45 minut
1,5 kg vypeckovaných meruněk
500 g želírovacího cukru 3:1
1 rovná lžíce celého máku nebo dle chuti
Očištěné a vypeckované meruňky pokrájejte, vložte do hrnce, přidejte želírovací cukr a pomalu přiveďte k varu. Lehce vařte asi pět minut a přitom sbírejte bílou pěnu. Po pěti minutách pomalého varu stáhněte hrnec z ohně, přidejte celý mák a opatrně vmíchejte. Hotovou marmeládu naplňte do sterilizovaných, suchých sklenic, zavíčkujte a otočte na deset minut dnem vzhůru. Skladujte v lednici a do jednoho měsíce snězte. Meruňkovo-maková marmeláda je ale tak dobrá, že vám stejně tak dlouho v ledničce nevydrží.
Tip: Na džem vždy používejte dokonalé zralé, ale nenahnilé ovoce. Místo modrého máku můžete vyzkoušet
i bílý, který má oříškovou chuť. Mák se hodí i do švestkové marmelády.
Makové palačinky s tvarohem a višněmi
Višně jsou lehce kyselejší, než klasické třešně, ale se sladkým tvarohem a makovými palačinkami bude chuť dokonalé vyvážená a vy ochutnáte svěží letní dezert.
Recept: 4 osoby / 30 minut
2 vejce
500 ml mléka
100 g mletého máku
špetka soli
200 g hladké mouky
250 g tučného tvarohu
100 ml mléka
3-4 lžíce moučkového cukru
400g višní
Z celých vajec, mléka, máku, mouky a soli umíchejte řídké těsto a dejte odpočívat asi na 15 minut do lednice. Poté těsto nabírejte naběračkou a smažte na rozpáleném oleji z obou stran. Makové palačinky ozdobte tvarohem, který jste si smíchali s mlékem a moučkovým cukrem. Vše nakonec dozdobte vypeckovanými višněmi a moučkovým cukrem.
Tip: Palačinky můžete lehce posypat sušenou levandulí nebo hoblinkami čokolády.
Matcha zmrzlina s ostružinami a mákem
Při přípravě domácí zmrzliny se rozhodně nevyplatí šetřit na ingrediencích. Zmrzlina se zeleným čajem, banánem, ostružinami a mákem je plná osvěžení a energie. Připravte si takovou „zmrzlinovou bombu“ i doma.
Recept: 6 osob / 15 minut + 6 hodin na zmražení
3 banány
150 ml smetany ke šlehání
1 lžíce cukru moučka
8-12 g matcha čaje
100 g přes noc namočeného máku v celku
hrst ostružin
Veškeré ingredience kromě máku a ostružin smíchejte ve výkonném robotu. Směs vlijte do formiček na nanuky (nechte od okraje alespoň 4 cm) a do každé formičky sem tam zamáčkněte pár ostružin. Hotové nanuky vložte do mrazáku a nechejte zhruba hodinu tuhnout. Po hodině nanuky vyjměte a dosypejte formičky makovými semínky, uhlaďte a vložte zpět do mrazáku. Po pár hodinách v mrazáku můžete podávat.
Tip: Místo ostružin můžete použít i jiné sezónní ovoce.
Pro makové recepty používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)