Ze stromu přímo na talíř

Ze stromu přímo na talíř


Právě teď dozrává mnoho druhů ovoce, které láká náš mlsný jazýček. Navíc díky lokálním zdrojům se k nám dostane ovoce čerstvé a plně vyzrálé. Žně pak musejí mít ti, kteří si pěstují ovoce na vlastních zahrádkách nebo mají milé sousedy, kteří se s nimi rozdělí. Letní recepty v článku mají společné dvě věci – místní surovinu a mák, který se nyní také sklízí.

 

Meruňkovo–makový džem

Sklizeň meruněk a broskví je v plném proudu. Ze sladkého ovoce upečete výborné koláče, můžete je zamrazit, destilovat, usušit nebo připravit džem. S vrchovatou lžící máku pak bude tahle džemová dobrota chutnat ještě lépe. Vyzkoušejte a posuďte sami.

Recept: 5 skleniček  / 45 minut

1,5 kg vypeckovaných meruněk
500 g  želírovacího cukru 3:1
1 rovná lžíce celého máku nebo dle chuti

Očištěné a vypeckované meruňky pokrájejte, vložte do hrnce, přidejte želírovací cukr a pomalu přiveďte k varu. Lehce vařte asi pět minut a přitom sbírejte bílou pěnu. Po pěti minutách pomalého varu stáhněte hrnec z ohně, přidejte celý mák a opatrně vmíchejte. Hotovou marmeládu naplňte do sterilizovaných, suchých sklenic, zavíčkujte a otočte na deset minut dnem vzhůru. Skladujte v lednici a do jednoho měsíce snězte. Meruňkovo-maková marmeláda je ale tak dobrá, že vám stejně tak dlouho v ledničce nevydrží.

Tip: Na džem vždy používejte dokonalé zralé, ale nenahnilé ovoce. Místo modrého máku můžete vyzkoušet
i bílý, který má oříškovou chuť. Mák se hodí i do švestkové marmelády.

 

Makové palačinky s tvarohem a višněmi 

Višně jsou lehce kyselejší, než klasické třešně, ale se sladkým tvarohem a makovými palačinkami bude chuť dokonalé vyvážená a vy ochutnáte svěží letní dezert.

Recept:  4 osoby  / 30 minut

2 vejce
500 ml mléka 
100 g mletého máku
špetka soli
200 g hladké mouky 
250 g tučného tvarohu 
100 ml mléka
3-4 lžíce moučkového cukru 
400g višní

Z celých vajec, mléka, máku, mouky a soli umíchejte řídké těsto a dejte odpočívat asi na 15 minut do lednice. Poté těsto nabírejte naběračkou a smažte na rozpáleném oleji z obou stran. Makové palačinky ozdobte  tvarohem, který jste si smíchali s mlékem a moučkovým cukrem. Vše nakonec dozdobte vypeckovanými višněmi a moučkovým cukrem.

Tip: Palačinky můžete lehce posypat sušenou levandulí nebo hoblinkami čokolády.

 

Matcha zmrzlina s ostružinami a mákem 

Při přípravě domácí zmrzliny se rozhodně nevyplatí šetřit na ingrediencích. Zmrzlina se zeleným čajem, banánem, ostružinami a mákem je plná osvěžení a energie. Připravte si takovou „zmrzlinovou bombu“ i doma.

Recept: 6 osob / 15 minut + 6 hodin na zmražení

3 banány
150 ml smetany ke šlehání 
1 lžíce cukru moučka
8-12 g matcha čaje
100 g přes noc namočeného máku v celku
hrst ostružin

Veškeré ingredience kromě máku a ostružin smíchejte ve výkonném robotu. Směs vlijte do formiček na nanuky (nechte od okraje alespoň 4 cm) a do každé formičky sem tam zamáčkněte pár ostružin. Hotové nanuky vložte do mrazáku a nechejte zhruba hodinu tuhnout. Po hodině nanuky vyjměte a  dosypejte formičky makovými semínky, uhlaďte a vložte zpět do mrazáku.  Po pár hodinách v mrazáku můžete podávat.

Tip: Místo ostružin můžete použít i jiné sezónní ovoce.

 

Pro makové recepty používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.