Vyzkoušejte sušenky z dužiny
Rádi bychom vám představili recept na sušenky z dužiny, který v sobě spojuje několik současných trendů, jež se objevují v gastronomii. Obsahuje ovocnou i zeleninovou složku, tedy suroviny bohaté na vitamíny a vlákninu,
a zároveň se snaží plně zužitkovat všechen jejich potenciál vařením beze zbytků. A to tak, že zpracuje části zbylé po odšťavnění. Tato drť má totiž nejen svou nutriční hodnotu, ale zároveň dodá těstu i vláčnost. Sušenky pak budou zdravější i chutnější ????
Při vaření nám pomohl odšťavňovač Sage The Nutri Juicer Plus BJE520. Nejprve jsme na něm připravili ovocnou a zeleninovou šťávu a díky vysokému výkonu to šlo opravdu hravě. Přístroj zvládá velké množství surovin a má také praktický velký plnicí otvor, kterým projde ovoce vcelku a nemusíte se zdržovat jeho krájením, vložíte i celá jablka. Rychlost je nastavitelná na 5 různých stupňů podle daného typu ovoce či zeleniny. Vysoký výkon spolu se speciální sítkem zajistí maximální vytěžení šťávy, po němž zůstane prakticky suchá zbytková drť. A protože i ta obsahuje cenné látky, ukážeme vám, jak ji můžete zpracovat.
Za 50 minut upečete cca 30 ks sušenek
Suroviny
- 100 g jemných ovesných vloček
- 100 g špaldové celozrnné mouky
- 50 g třtinového cukru
- 80 g kokosového tuku
- 150 ml vody – nebo odšťavněné šťávy
- 300 g dužiny po odšťavnění (kiwi, jablka, pomeranč, okurka, mrkev, hroznové víno...)
- libovolné – drcené oříšky, kousky čokolády, sušené ovoce
Postup přípravy
- Nejprve si veškeré ovoce a zeleninu důkladně umyjte a zbavte stopek nebo tvrdých částí. Po důkladném umytí není potřeba loupat, pouze pomeranč.
- Ovoce a zeleninu odšťavníte v odšťavňovači Sage The Nutri Juicer Plus BJE520. Díky velmi širokému a unikátnímu systému přímého centrálního plnění je odšťavňování velmi snadné a rychlé, pomeranče, jablka, nemusíte půlit.
- Zapněte odšťavňovač přepnutím vypínače do polohy ON a elektronickém otočném ovladači rychlosti nastavte stupeň odšťavňování, který přísluší pro ovoce a zeleninu, kterou chcete odšťavnit. Elektronické ovládání rychlosti vám umožní nastavit optimální rychlost pro daný druh ovoce či zeleniny a získat tak více čerstvé šťávy.
- Dužinu po odšťavnění vyjměte ze zásobníku na dužinu a dejte si jí do mísy. K dužině přidejte jemné ovesné vločky, špaldovou celozrnnou mouku, třtinový cukr, kokosový tuk a vše důkladně promíchejte.
V případě potřeby přidejte trochu odšťavněné šťávy nebo vody. Vznikne vám krásné lepivé těsto.
- Z těsta vypracujte malé sušenky, které pokládejte na pečící papír a pečte 25–30 minut v předem předehřáté troubě na 180 °C.
- Po upečení dejte sušenky vychladnout.
Zero waste tip: Pokud vám dužina z odšťavnění zbude, dejte ji do mrazáku a použijte na další sušenky. Dužinu lze zpracovat i přidáním do polévky, do těsta třeba nějaké buchty, případně do zeleninových omáček na zahuštění.
Určitě ji nevyhazujte. V mrazáku ráda počká na další zpracování.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)