Vyzkoušejte s námi světově známý pokrm Saltimbocca

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Tento světově známý pokrm pochází z Itálie a v překladu znamená „skoč do úst“. Je velice oblíbený a svoji výslednou podobu získal koncem 19. století a z Říma se postupně rozšířil do dalších oblastí. Pravá saltimbocca se připravuje pouze a jen z telecího masa – nikoliv, jak se bohužel můžeme někdy setkat, z kuřecího či vepřového. Dále pak z plátku parmské šunky a šalvěje, díky které získá pokrm nejen výbornou chuť, ale obohatí se i o řadu cenných složek. Šalvěj je totiž malý kouzelník – má protizánětlivé, antibakteriální a také antivirotické účinky. Každopádně, souhra všech složek saltimboccy vytváří dokonalou chuťovou harmonii, tak si nechte chutnat!

Příprava saltimboccy je velice jednoduchá a můžete si ji usnadnit ještě více, pokud si vezmete k ruce šikovného pomocníka, jakým je chytrý BBQ gril se sondou Sage Grill BGR840. Lze ho využít nejen ve formě kontaktního grilu, ale i otevřeného BBQ grilu. Můžete si vybrat mezi 5 možnostmi nastavení – na hovězí, jehněčí, vepřové, kuřecí maso nebo ryby. Další volbu nabízí výběr druhu úpravy od krvavého až po propečený steak. Gril má integrovanou teplotní sondu, která na základě předvolby pozná, kdy je maso připravené právě podle vašich preferencí a také zabrání jeho převaření. Součástí menu teplotní sondy je i funkce „Rest Meat“, která ohlídá správné odpočinutí masa, aby se šťáva a chuť mohly rovnoměrně rozšířit.

 

  • Doba přípravy: 20 min včetně grilování
  • Obtížnost: lehká
  • Počet porcí: 3

 

Ingredience

  • 3 plátky telecího (zkuste sehnat panenku, pokud se nepovede, zvolte zadní nebo kýtu)
  • 80 g prosciutto crudo
  • lístky šalvěje
  • sůl
  • pepř

 

Postup

  1. Telecí maso nakrájejte na tenké plátky a rozklepejte plochou paličkou tak, aby maximální výška byla 0,5 cm.
  2. Tenké maso rozkrájíme na kousky nebo necháme plátek vcelku, záleží na vlastní volbě. Pokud jej nakrájíme na kousky, můžeme saltimboccu servírovat i jako jednohubky.
  3. Dáme rozpálit gril Sage BGR840 na 200 °C.
  4. Na každý kousek masa položíme prosciutto crudo a párátkem připevníme lístek šalvěje.
  5. Jakmile se ozve akustický signál, gril je připraven, můžeme začít grilovat
  6. Saltimboccu naskládáme na gril, pokládejte rovnou na rozpálenou plochu bez přidání dalšího tuku a přiklopíme horní desku. Použili nejnižší polohu – Low.
  7. Masu stačí 2-3 minuty a díky horní desce nemusíme saltimboccu otáčet. Vše jde velmi rychle, plátky masa jsou velmi tenké.
  8. Můžeme podávat jen tak, s kouskem pečiva nebo s brambory či bramborovou kaší a se sklenkou suchého bílého vína.
  9. Gril ještě zatepla setřeme papírovým ubrouskem a je uklizeno

 

 

Přejeme dobrou chuť!

 

Reklama

Doporučujeme

Ochrana, kterou máte v lednici. Jak pár lžic kvašeného zelí denně nakopne vaši imunitu

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Dřív panenka, teď duch. Fanoušci se bojí o Arianu Grande, hubenost prý přehnala

„Vypadá mladě, ale je téměř průhledná, jako duch,“ napsal jeden z fanoušků v reakci na nové fotografie zpěvačky Ariany Grande. Zákulisní snímky z natáčení...

INTIMITY FESTIVAL otevírá dveře do světa naplněné intimity

Grand hotel International v Praze ve dnech 14. a 15. listopadu 2025 přivítá ve svých zdech již 2. ročník Intimity festivalu – barvité přehlídky...

Nevyhazujte staré marmelády! Využijte je chytře a stylově

Zavařovací sezona je už za námi, možná jste ale během ní zjistili, že máte doma ještě sklenice z minulého léta či dokonce starší. Barva...

Zdravé a chutné mlsání na Mikuláše: Vyhrajte balíček plný dobrot od značky Hamánek

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Citlivá pleť a sychravé počasí: Jak ji chránit a podpořit její přirozenou obranyschopnost

Podzim a začátek zimy jsou krásné, ale pro naši pokožku představují náročné období. Chlad, vítr, vlhkost a přechody z tepla do zimy mohou citlivou...

12 receptů, jak zpracovat přebytek cuket: Od guláše přes pizzu až po chipsy

Zahrada vám opět nadělila úrodu cuket, jež se zdá být nekonečná, a vám dochází nápady? Nezoufejte. Tato nenápadná zelenina je ve skutečnosti kulinářským chameleónem,...

Teplo domova bez úspor. Jak získat čtvrt milionu na zateplení, i když nemáte ani korunu

Stát vám dá až čtvrt milionu korun na zateplení, a to ještě dříve, než kopnete do země. Program Nová zelená úsporám Light prošel zásadním...

Lesklá, čistá a bez zápachu: Jak na rychlovarnou konvici, aby vám káva chutnala jako z kavárny

Rychlovarná konvice patří k těm spotřebičům, bez kterých si kuchyň jen těžko představíme. Stačí nalít vodu, stisknout páčku a za pár vteřin už slyšíte...

Jakub Trpiš pokřtil svou knihu DUŠE v den, kdy se duševní zdraví stává celosvětovou prioritou

Večer plný emocí se nesl ve znamení naděje. V symbolický den, na Světový den duševního zdraví v ostravském Klubu Atlantik, křtil spisovatel Jakub Trpiš...

Udržujte paměť ve hře

Častější zapomínání jmen. Potíže se soustředěním. Pomalejší hledání těch správných slov. Snížená schopnost dělat více věcí najednou. To jsou přirozené projevy stárnutí mozku. Cíleným...

Útěk před zimou. Sedm sluncem zalitých destinací, kde zapomenete na sychravé počasí

Sychravé počasí, krátké dny a tma. Podzimní realita v Česku svádí k útěku za sluncem. A právě takový čas je ideální na dovolenou, jelikož...

Jak ušetřit tisíce ročně za elektřinu: Pozor na „energetické upíry“ ve vaší domácnosti

Jsou tiší, nenápadní a pomalu vám vysávají peněženku, i když spíte. Řeč je o takzvaných „energetických upírech“... spotřebičích, jež odebírají elektřinu, i když jsou...

Ovocné mušky v kuchyni? Stačí jeden obyčejný trik a zmizí jako mávnutím ruky

Zdá se, že se berou úplně odnikud - jednoho dne si v klidu připravujete snídani a najednou kolem vás poletuje roj malých otravných mušek....

Halloween na úrovni celebrit, který zvládnete i doma

Dušičky už dávno nejsou jen o sladkostech. Halloween se proměnil v celosvětový fenomén, který na sociálních sítích i v médiích překonává dokonce Valentýn. Je...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3