Letní grilování s moravskými víny!
Teplé letní dny si přímo říkají o posezení s přáteli u dobrého jídla, a ideálně i vína. Právě proto jsme pro vás připravili pár receptů, ke kterým se skvěle hodí moravská anebo česká vína. Na nic nečekejte a vyzkoušejte je!
Grilovaný ananas
Co budeme potřebovat:
- 1 zralý velký ananas
- 1 limetku
- Třtinový cukr
- Skořici
Postup:
Oloupeme ananas a nakrájíme ho na stejně silné plátky. Ty položíme na gril a pokapeme šťávou z limetky. Dle chuti posypeme cukrem a skořicí. Ananas obracíme, dokud cukr lehce nezkaramelizuje a bude opečený dozlatova. „K tomuto pokrmu doporučuji bílé víno se zbytkovým cukrem (víno polosladké a sladké) kvalita výběr z hroznů nebo výběr z bobulí popř. botrytická výběry. odrůdy Rulandské šedé, Ryzlink vlašský nebo Chardonnay,“ komentuje výběr vína Babisz.
Kuřecí špízy s cuketou, žampiony, paprikou a bylinkami
Co budeme potřebovat:
- 500 g kuřecího masa
- 10 ks žampionu
- 2 větší papriky
- Cuketa
- Bílý jogurt
- Čerstvé bylinky podle chuti (bazalka, rozmarýn, kopr, libeček, petržel)
- Strouhaná citrónová kůra
- Olivový olej
- Sůl
- Jehly na špíz
Postup:
Kuřecí maso nakrájíme na cca 3 cm velké kostky a odložíme si je do misky. Očistíme žampiony a přepůlíme je. Cuketu nakrájíme na kolečka anebo kostky a papriku na širší plátky. Na připravené jehly střídavě navlékáme maso a zeleninu, dokud nebude jehla zcela plná. Bylinky nakrájíme nadrobno a vmícháme do bílého jogurtu, přidáme dvě lžíce olivového oleje, nastrouhanou citrónovou kůru a špetku soli. Marinádou pak natřeme připravené špízy, které následně položíme na rozehřátý gril. „Zde můžeme opět volit suché lehce aromatické bílé víno z ročníku 2019 a odrůdy Muller Thurgau nebo Sylvánské zelené. Druhou variantou může být svěží a ovocné růžové víno z loňského ročníku a z odrůd Cabernet Sauvignon nebo Cabernet Moravia,“ doporučuje Marek Babisz sommelier Národního vinařského centra.
Další recepty najdete v naší sekci dokonalazena.cz/recepty.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)