Proč byste měli jíst klíčky?
Pokud se alespoň trochu zajímáte o zdravou stravu, určitě vám neunikla metoda klíčení, respektive výhody konzumace klíčků. U milovníků tzv. živé stravy by neměly chybět, protože obsah látek nacházejících se
v čerstvých klíčcích je skutečně obdivuhodný. Velkou výhodu přinášejí také lidem, kterým konzumace zrn, luštěnin a semínek neprospívá z hlediska trávení. Klíčky jsou totiž snadněji stravitelné, přičemž výživové hodnoty jsou ještě lepší než v přirozené podobě. Pojďme se na ten zázrak podívat trochu blíže.
Co jsou to vlastně klíčky?
Ze samotného názvu je patrné, že klíčky jsou malé výhonky, které rostou ze semen vystavených vlhkému prostředí a určité teplotě. Ve skutečnosti se v nich skrývá potenciál celé rostliny. Doba klíčení trvá 2–7 dní, přičemž nejvyšší koncentrace prospěšných látek bývá přirozeně dosaženo poslední den, tj. na konci týdne. Chce-li vytěžit maximum z klíčků, měli byste je konzumovat opláchnuté a čerstvé, protože vaření způsobuje degradaci některých důležitých minerálů, vitamínů apod. Velmi často se s nimi můžete setkat
v asijské kuchyni, ovšem klíčení je tak snadnou metodou, že si našlo své příznivce napříč celým světem. Především v letních měsících slouží coby jedna z hlavních ingrediencí salátů, jelikož vás příjemně zchladí, když venku panují extrémní teploty. Mezi nejčastěji používané plodiny vhodné pro klíčení patří:
- Luštěniny – čočka, fazole, sójové boby, hrášek, cizrna.
- Zelenina – ředkvička, brokolice, řepa, hořčice, řeřicha, vojtěška.
- Zrna – pohanka, oves, quinoa, amarant, pšenice, ječmen, žito.
- Ořechy a semena – mandle, dýně, sezam, slunečnice atd.
Rychlejší metabolismus a zdraví srdce
Každá odrůda je charakteristická určitým množstvím živin, nicméně obecně zde bývají zastoupeny bílkoviny, vitamíny (A, E, C atd.), minerály (zinek, hořčík, železo aj.), vláknina, antioxidanty, esenciální aminokyseliny a enzymy. Díky klíčení jsou navíc živiny lépe stravitelné – některé studie uvádějí, že dokonce až
o 87 %. Zmiňované enzymy mají schopnost stimulovat metabolismus, díky čemuž budete mít větší kontrolu nad vaší tělesnou hmotností. Ostatně klíčky doporučuje i řada dietologů osobám s nadváhou či obezitou. Výzkumy potvrdily, že konzumace klíčků snižuje hladinu „špatného” LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu „dobrého” HDL cholesterolu. Kombinace enzymů a bílkovin tak funguje jako prevence vzniku srdečních chorob, které stále patří k nejčastějším příčinám úmrtí na světě.
Podpora trávení a stimulace imunitního systému
Klíčení vede k několikanásobnému zvýšení množství vlákniny, proto se klíčky tráví lépe než celá zrna nebo semena v surové podobě. V jedné nizozemské studii nechali vědci klíčit semena ječmene a řepky po dobu 5 dnů, poté analyzovali změny v nutričním profilu. U naklíčených semen byl zjištěn nárůst vlákniny
o neuvěřitelných 133 %. Podobných výzkumů byste našli nespočet, koneckonců drtivá většina milovníků naklíčených plodin vám tento fakt potvrdí. Další výhodou je snížení množství lepku, což opět zlepšuje trávení – tuto schopnost ocení zejména lidé citliví na lepek a celiaci. Vitamín C nacházející se ve výhoncích napomáhá bílým krvinkám v boji proti infekcím, ovšem ve spojení s imunitou je zde potřeba zmínit také vitamín A, který má silný protizánětlivý účinek.
Věděli jste, že CBD (kanabidiol) reguluje imunitní funkce, čímž pomáhá pacientům s autoimunitním onemocněním, jako jsou Crohnova nemoc, lupénka, roztroušená skleróza atd.?
Kontrola hladiny cukru v krvi
Ačkoliv přesný mechanismus dodnes nebyl objasněn, u osob konzumujících klíčky byla naměřena snížena hladina cukru v krvi. Velice zajímavá je například studie z roku 2014, v níž vědci pozorovali, jak může zahrnutí klíčků do jídelníčku ovlivnit zdraví pacientů s cukrovkou 2. typu. Skupina konzumující 60 gramů klíčků denně po dobu osmi týdnů vykazovala sníženou hladinu cukru v krvi až o 10 %, na rozdíl od druhé skupiny, která pokračovala v běžné stravě – u těch byla naopak naměřena vyšší hodnota cukru (až o 12 %). Aktuálně bylo provedeno málo studií na toto téma, abychom mohli učinit jasný závěr, ovšem podle dostupných informací by
z klíčků mohli profitovat jak pacienti s cukrovkou, tak osoby s predispozicí k tomuto onemocnění. Měli bychom se však ve spojení s klíčky něčeho obávat, či nikoliv?
Může být konzumace klíčků nebezpečná?
Výše jsme si uvedli několik obdivuhodných vlastností klíčků, ale každá mince má dvě strany. Ke klíčení dochází ve vlhkém a poměrně teplém prostředí, v němž se daří specifickým typům bakterií, jako jsou E. coli a Salmonella. Riziko nakažení je o to větší, protože klíčky bývají často konzumovány syrové, popřípadě jen mírně tepelně upravené. V případě tohoto infekčního nakažení se nejedná o příliš závažný problém – potenciální zdravotní potíže zahrnují průjem, křeče a bolest břicha. Ptáte se, jak minimalizovat toto riziko?
V první řadě by měly být klíčky čisté, bez zjevného poškození či vrstvy slizu na povrchu. Uchovávat byste je měli v lednici při teplotě nižší než 8 °C a pro manipulaci s nimi byste měli mít vždy umyté ruce. Pokud zvládáte metodu klíčení doma, dbejte na pravidelnou výměnu vody.
Udržujte vaše tělesné procesy v rovnováze díky konopné péči Fitcann.
zdroj: https://www.fitcann.cz/blog/proc-byste-meli-jist-klicky/
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)