Jídelníček při detoxikaci

Jídelníček při detoxikaci


Nejvhodnějším obdobím pro detoxikaci je tradičně jaro a podzim. Pokud jsme však ke svému tělu vnímavější, stává se, že i mimo tato období můžeme mít pocit, že je zanešené a ztěžklé. A protože s vnitřní čistotou organismu úzce souvisí strava, zeptali jsme se naší spolupracovnice, výživové poradkyně Evy Goldmannové na to, jak správně sestavit jídelníček, který umožní tělu detoxikovat.

Zásady správné detoxikace – podle odborníka
Jsem velice ráda, že náš rozhovor o detoxikaci, začíná dotazem, co jíst a pít v období, kdy se snažíme dostat se do lepší kondice. Poslední dobou se totiž setkávám spíš s opačným přístupem a sice, jíst co nejméně, nebo nejíst vůbec. Tím své tělo ale pouze trápíme a vysilujeme ho.

Jak to tedy s tím detoxikačním jídelníčkem je. Jarní nebo jakákoliv jiná očista je především o změně. Odlehčující jídelníček je plný vitamínů, minerálů, vlákniny a vody! Převažovat by měly potraviny rostlinného původu, protože právě zelenina a ovoce zmíněné živiny obsahuje. A protože nejde o žádné vegetariánství nebo veganství, musíme zařadit i zdravé sacharidy a bílkoviny. Těžko stravitelná, tučná jídla obsahující někdy
i jednoduché cukry tedy nahradíme lehce stravitelnými, méně tučnými potravinami, vše okořeníme bylinkami
a zapijeme vodou a bylinnými čaji.

Co si tedy dopřát, abychom svému tělu ulevili, zároveň ho vyživili, a ještě u toho zvládli každodenní povinnosti:
Především pravidelné jídlo! To ovšem neznamená ráno se nasnídat, potom dlouho, dlouho nic …a večer si dát vše, co jsme přes den nestihli. Pravidelně znamená minimálně tři hlavní jídla snídaně, oběd a večeře přibližně ve stejném čase.

Převažovat by měly potraviny rostlinného původu. Dávejte přednost tmavě zelené zelenině (kapusta, kadeřávek, špenát, zelené fazolky, rukola, čekanka, brokolice), barevnému ovoci (borůvky, ostružiny, maliny – mimo vegetační dobu tohoto ovoce doporučuji mražené) a chybět by neměly citrusy.

Abyste pomohli zdravému odvodnění organismu zařaďte do svého jídelníčku celer, petržel, červenou řepu a chřest. Nejenom, že si pochutnáte, ale především pročistíte ledviny a ulevíte srdci a cévám.

Různé kořenící směsi vyměňte za čerstvé bylinky a klíčky. Teď na jaře nedám dopustit na neobyčejně obyčejnou pažitku a klíčky řeřichy, rukoly a mungo fazolek. Klíčky jsou ta nejčerstvější zelenina, kterou si můžete doma vypěstovat během krátké doby, minimálně 24 hodin. Bylinky a klíčky přidávejte do všeho, co připravíte! I do pohárů - tvarohových, z jogurtu, nebo třeba do jáhlového pudinku přidejte mladé výhonky máty nebo meduňky a oslaďte ovocem.

Když potřebujete jídlu přece jenom dodat ostřejší chuť, sáhněte po česneku, medvědím česneku nebo zázvoru.

V žádném případě nezapomeňte na fermentované potraviny. Nejznámější určitě je kysané zelí nebo kimči, kefír a jogurt, čerstvé sýry a žitný kvásek. V jídelníčku vám nabídnu fermentovanou ovesnou kaši.

Abyste neměli hlad a chuť na sladkosti, dopřejte si ne zcela běžné obiloviny. Vyzkoušejte třeba jáhly nebo polentu. Připravit je můžete nasladko nebo naslano, příprava vám nezabere mnoho času a zvládnete to i když třeba nejste královnou kuchyně.

No a abychom večer nepadali únavou a zvládli jsme s přehledem všechny denní povinnosti, nesmíme zapomenout na zdroj bílkovin. Pokud se nechceme vzdát masa, volíme pouze bílé lehce stravitelné, tzn. drůbež, králík nebo ryba. Maso ale velice snadno nahradíme vajíčkem, zakysanými mléčnými výrobky a luštěninami. Pro ty, kterým fazole nebo čočka nedělá dobře, doporučím červenou čočku, nejenže je snadná na přípravu, nemusí se totiž předem namáčet, ale je také velice snadno stravitelná.

Dodržujte pravidelný pitný režim, to je základ každé detoxikace. Voda pomáhá odplavovat škodlivé látky z těla ven. Pijte vodu pokojové teploty s citrónovou šťávou, přidat můžete kurkumu nebo bylinky – mátu a meduňku. Vhodný je také zelený čaj a bylinné čaje z kopřivy, zázvoru, pampelišky nebo ostropestřce. Pijte minimálně 2 litry denně, zkuste se na chvíli obejít bez alkoholu a omezte kofeinové nápoje.

Během očistné doby více odpočívejte a relaxujte. Místo náročného cvičení zvolte lehký pohyb na čerstvém vzduchu a uvolňující cviky. Vhodná je také sauna, a masáž lufou nebo tělový peeling. Dopřejte si voňavé koupele, udělejte si různé čistící pleťové masky.

Jednoduše, pečujte o sebe a podpořte jarní očistu všemi smysly.


Detoxikace chutná
Evu známe nejen jako ženu pevných stravovacích zásad ????, ale také jako velkou gurmánku, a proto jsme ji požádali, aby nám ukázala, jak může detoxikační jídelníček vypadat v praxi. Připravila pro nás čtyři jednoduché recepty, které si můžete dopřát během jednoho detoxikačního dne.

CO SI DÁT KE SNÍDANI:
Hrnek fermentovaných ovesných vloček, bílý jogurt a barevné ovoce-borůvky, maliny, ostružiny, granátové jablko. Fermentované vločky připravíte jednoduše tak, že je večer v misce zalijete vodou, těsně nad povrch a necháte do rána při pokojové teplotě. Potom už jen přidáte jogurt a ovoce.

Plátek kváskového chleba, čerstvý sýr lučina nebo ricota, posypat mungo klíčky a bylinkami.

CO SI DÁT K OBĚDU:
Pečená ryba, blanšírovaný kadeřávek nebo kapustičky a krupoto. A jak na krupoto? Uvaříte ječné kroupy a do nich zamícháte syrovátkový sýr ricota a pokud nemusíte mezi lidi, tak přidáte česnek nebo medvědí česnek.

Jídlo ala čína bez masa. Rýžové nudle zalijete vařící vodou a necháte změknout. Mezitím pokrájíte pórek, mrkev a barevné papriky na nudličky, zakápnete kvalitní sojovou omáčkou a orestujete na pánvi. Z vajíčka připravíte vaječnou omeletu, kterou srolujete jako palačinku a pokrájíte na kolečka. Vše promícháte, popřípadě dochutíte, posypete zelenou petrželkou a je hotovo.



CO SI DÁT K VEČEŘI:
Kváskový chleba, čerstvý sýr, hrášková pomazánka. Pomazánku připravíte z mraženého hrášku, který opečete na cibulce a rozmixujete ponorným mixérem. Chleba ozdobíte čerstvými ředkvičkami a pažitkou.

Pečená zelenina s balkánským sýrem a ořechy. Směs červené řepy, mrkve, celeru a dýně hokaido upečete v troubě, posypete hrudkami balkánského sýra a vlašskými ořechy.



Snažte se mezi jednotlivými jídly dodržovat pauzy 5-6 hodin, velice to přivítá vaše slinivka a ulevíte ji. Pokud se bez svačinek skutečně neobejdete, dejte si třeba misku picles s klíčky nebo sklenici kefíru.

Další inspiraci najdete na www.instagram.com/evagoldmannova/


Podpořte detoxikaci doplňkem stravy
I sebelepší detoxikační jídelníček je určitě dobré podpořit doplňkem stravy. Našim zákazníkům, kteří se po detoxikačních kúrách často ptají, doporučujeme rádi Liftea Metabolik, lahodnou šťávu založenou na výtažcích z bylin a ovocných šťávách. Podporuje pročištění organismu, přispívá k normální funkci jater, trávení a střevního traktu. Díky tomu ho oceníte také při redukční dietě.