Jak na zdravé pití kávy? Výběrová káva a jak ji připravit

Jak na zdravé pití kávy? Výběrová káva a jak ji připravit

Od chvíle, kdy člověk objevil kávovník, se jen dohaduje, zda je její pití zdravé. Existuje jednoznačná odpověď? Máme se kávě vyhýbat nebo je naopak pro naše tělo dobré ji pít? A je káva jako káva?


Záleží na množství a době, kdy pít kávu?

V kávovém zrnku je na tisíce chemických sloučenin. Ani v dnešní době nedokázali vědci rozklíčovat všechny složky kávy a tedy ani všechny její možné vlivy na lidský organismus. Z toho, co lidé už o kávě zjistili, však vyplývá spousta zdravotních výhod pití kávy. Tento lahodný černý nápoj podle proběhlých studií, jejichž výsledky si mimo jiné můžete přečíst na blogu kávových expertů z pražírny Lázeňská káva, funguje:

  • jako antioxidant,
  • prevence proti nádorovým a degenerativním nemocem,
  • u zdravých lidí pomáhá předcházet kardiovaskulárním problémům,
  • upravuje regulaci HPA osy pro správnou produkci kortizolu,
  • může pomoci při depresi či úzkosti.

 

Jenže i u kávy platí: „čeho je moc - toho je příliš“. Proto je důležité, vědět kolik kávy je pro vás tak akorát. Správná míra kávy se především odvíjí od nejvíce ovlivňující složky kávy čili kofeinu. Protože je každý člověk originál, je i originální jeho kofeinová tolerance. Ta je předurčena geny a také zvykem. Vnímáním vlastních reakcí pak odhadněte ideální množství kofeinu přesně pro vás.

A kdy kávu pít? Obecně se doporučuje mezi 9 - 11 dopoledne a 13 - 17 odpoledne. Ráno a v poledních hodinách totiž dochází k přirozené kortizolové vlně. Vyplavení tohoto hormonu pomáhá se probudit, tudíž je pití kávy v tomto období kontraproduktivní pro schopnost kofeinu zahnat únavu.

Už víte kdy a kolik kávy za den vypít. Ale víte, jak kávu vybrat?

Správná doba i množství šálků kávy je jedna věc. Druhá pak kvalita kávy, kterou pijete. Tak schválně, jakou kávu máte teď v kuchyni? Pokud je to pražená výběrová káva, pak máte opravdu kvalitní kávu. Název „výběrová káva“ nesou na svých etiketách taková kávová zrna, která od odborníků získala více než 80 bodů na škále hodnocení kvality kávy.

Kávy s defekty, nevydařené sklizně, kávy obsahující mezi zrnky i cizí předměty jako kamínek. Tyto všechny nemohou dosáhnout vysokého bodového hodnocení. Chcete to nejlepší? Kupujte „specialty coffee“ čili výběrovou kávu přímo z pražírny (případně dobré kavárny). A proč z pražírny? Protože jen taková káva bude správně pražená a čerstvá. Tu v supermarketu těžko najdete.



Jednoduchý a zdravý způsob přípravy kávy

Doba extrakce kávy určuje, za jak dlouho se mletá káva ve vodě vyluhuje. Pokud je mletá káva v kontaktu
s vodou krátkou dobu, nestihne všechny své skvělé chutě vyluhovat. Začne těmi nejrychleji extrahovatelnými - kyselostí, takže krátká doba extrakce vede ke svíravé kyselé chuti. Naopak necháte-li lógr ve vodě dlouho, budou se nadmíru extrahovat až nepříjemně hořké a trpké chutě.

Chutně a zdravě připravená káva je pak ta, která se extrahovala přesně tak, jak měla. Abyste se trefili do správné doby, začněte své umění přípravy kávy trénovat podle doporučených receptů zkušených baristů. Například při použití známé konvičky na kávu French Press, luhujete kávu ve vodě po dobu 5 minut
(dle zvoleného receptu).

Nejlepší cesta ke zdravé kávě

Kde pořídit výběrovou praženou kávu, kvalitní kávovar, pomůcky pro správnou přípravu a stovky kávových rad
a receptů přímo od baristy? Všechno, co ke kávě potřebujete, najdete na webu Lázeňská káva. Tato pražírna výběrové kávy provozuje e-shop s rozsáhlou nabídkou kávovarů, mlýnků na kávu, baristických pomůcek i dárků pro milovníky kávy.