Prohřejte se kvalitním čajem, který pohladí na duši i na jazyku

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Věděli jste, že čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě? Pije se totiž odjakživa, a to nejen díky svým praktickým, ale i rituálním účelům. Ne nadarmo je například tolik oblíbený v Číně nebo Anglii, kde je součástí snad nejznámějšího rituálu známého jako „čaj o páté“. Dopřejte si svůj každodenní ceremoniál během podzimu také vy. Přinášíme přehled základních druhů, ať víte, z čeho vybírat.

Klasika, která neomrzí

Zelený čaj má více než 5000 let starou historii a je oblíbený především na Východě. Obsahuje kofein i spoustu antioxidantů. Rozhodně bychom neměli podcenit jeho přípravu. Základem je nezalévat vroucí vodou, ale naopak ji nechat chvíli odstát, a to přibližně na teplotu 80 stupňů. Pokud by se zalil horkou vodou, do nálevu by se vyloučily i třísloviny a čaj by zhořkl. Z jedné dávky zeleného čaje je možné připravit dva až tři nálevy.

Černý čaj patří k naprosté klasice a je specifický svou silnější vůní. Také ho můžeme řadit mezi životabudiče, neboť je v něm obsažený kofein. Podle tradiční metody se po několikahodinovém sušení lístky svinou, třídí, nechají se ve vlhkém prostředí oxidovat a následně se dosuší. Černý čaj by se měl louhovat dvě až tři minuty. Záleží na druhu a chuti čaje, které chceme docílit. Z jedné dávky čaje se připravuje pouze jeden nálev.

Čaje, které pohladí

Ovocné druhy narozdíl od předchozích můžeme pít také za studena. Navíc tělo nedehydratují, a tak je můžeme pít i namísto vody. Měli bychom ale dbát hlavně na kvalitu a obsah ovoce. Nejlepší je vždycky takový, který obsahuje ovoce vypěstované dle zásad ekologického zemědělství. To totiž neobsahuje žádná rezidua pesticidů či dalších nežádoucích látek, které v čaji rozhodně nechcete.

Stejně bychom měli postupovat i při výběru bylinkových čajů. Také v tomto případě je potřeba dbát na to, z jakých bylinek se připravuje, neboť každá má na náš organismus individuální vliv. Sušené bylinky nebo jejich směsi se dají koupit sypané nebo porcované. Ty nejkvalitnější najdete u ekofarmářů, kteří pro výrobu využívají ty nejkvalitnější suroviny, jež byly navíc vypěstovány v souladu s přírodou. Více informací o biopotravinách nabídnou stránky myjsmebio.cz. Seznam farem, které čaje v bio kvalitě nabízí, najdete na kamprobio.cz nebo lovime.bio. V případě, že se vydáte do supermarketu, dbejte na to, aby vždy nesly označení logem biolistu nebo biozebry.

NÁT TIP: Květomluva

Přes 100 let stará valašská sušírna na ovoce, bělokarpatské louky a kamenitá, na kopci rozesetá políčka pro byliny a jedlé květy. To je Květomluva – bylinná farma v prostředí malebné krajiny Bílých Karpat. Kromě bylinkových čajů v bio kvalitě nabízejí také další výrobky, jako jsou jedlé květy, bylinné koupele a oleje nebo sušené ovoce. Za svou práci také získali cenu ČESKÁ BIOPOTRAVINA 2020 v kategorii Bio výrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky! Více informací na www.kvetybyliny.cz.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané
a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

 

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení
Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země,
ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Vlna žádostí skončila, předčasné důchody ztratily na atraktivitě

V roce 2024 požádalo o předčasný důchod jen něco přes čtyři a půl tisíce lidí. Česká správa sociálního zabezpečení hlásí nejnižší čísla za poslední...

Jak pečovat o vlněné svetry, aby vám vydržely roky? Zde jsou nejčastější chyby, kvůli kterým se sráží a ničí

Vlněný svetr je kousek, který v zimě zahřeje jako nic jiného. Navíc bývá hebký a elegantní, zkrátka je to ideální parťák do chladných dnů....

Soutěž o tělovou kosmetiku Onclé, která Vám zpevní postavu

Zapojte se do naší soutěže. Čeká na Vás Dámská řada Onclé obsahující 3 výjimečné tělové produkty pro tvarování postavy a potlačení celulitidy, strií i...

Hubnutí po 35 letech není nemožné, jen vyžaduje jiný přístup

Říká se, že po třicítce je hubnutí těžší než kdy dřív. Vědecké studie ale ukazují, že metabolismus za to nemůže, hlavní roli hraje náš...

Sedm jídel z dětství, která dokazují vynalézavost českých maminek

Vzpomínáte si na tu vůni? Na kuchyni s linoleem, kde maminka z pár surovin dokázala vykouzlit večeři pro celou rodinu. Nebyl to luxus, ale...

Ricotta jako spasitel pro seniory: posílí kosti, chrání před chudokrevností a dodá tělu bílkoviny

Stárnutí s sebou přináší spoustu drobných nepříjemností, jako například bolavé klouby, pomalejší metabolismus nebo zažívání, které si občas dělá, co chce. Naštěstí to ale...

Politické strany chtějí více pracujících důchodců, rozdíly jsou jen v detailech

Motivace k práci v důchodovém věku se stala jedním z hlavních volebních témat. Většina stran plánuje rozšíření podpory pro seniory, kteří se rozhodnou zůstat...

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Astratex slaví čtvrtstoletí

25 let krásy, pohodlí a sebevědomí žen Astratex, přední český specialista na spodní prádlo a plavky, letos slaví své 25. narozeniny. Společnost, která začínala v...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3