Velikonoce s nádechem tradic a skleničkou Metropolu

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Pod pojmem Velikonoce si většina z nás vybaví až nejznámější Velikonoční pondělí. Tedy den, kdy koledníci chodí s pomlázkami a doma voní upečený beránek. Neupínejte se letos pouze k jednomu dni a načerpejte trochu více z této sváteční, magické atmosféry. Velikonoce moderní doby nemusí nutně znamenat pouze komerční svátek, ale mohou krásně propojit pradávné tradice i slavnosti příchodu jara v jednom.

Velikonoce mají nejen náboženský význam, ale představují i vítání jara, probouzející se přírody i nového života. Využijte proto letošní oslavy k tomu, abyste se zastavili, načerpali energii a strávili čas s těmi nejbližšími. K tomu mohou perfektně napomoci zvyky, které se s Velikonocemi odjakživa pojí. Nejen, že vás odpoutají od každodenních starostí, ale přinesou oslavám nový šmrnc.

Tradice, které si můžete užít i dnes

Svatý týden se odvozuje od pašijí, což jsou biblická vyprávění o utrpení Ježíše Krista.  A s tímto týdnem se také pojí celá řada pohanských zvyků a lidových obyčejů. Začíná Květnou nedělí, která má význam především pro křesťany. Připomíná totiž Ježíšův příjezd do Jeruzaléma.

Z pohledu tradic a zvyklostí, které můžeme dodržovat i dnes, je však mnohem zajímavější až druhá polovina týdne. Šedivé úterý se odjakživa pojilo s úklidem domácností – vymetaly se pavučiny a prováděl se generální pořádek. Využijte tento čas také. Uvidíte, že vám tato činnost nejen pomůže zbavit se všech nepotřebných věcí a nepořádku, ale nabídne i prostor k odreagování. Po Šedivém úterý následuje Škaredá středa. Ta se vyznačovala přípravou ošklivého jídla, jehož vzhled se záměrně upravoval tak, aby vypadal co nejhůř. Tradičně tak z bramboráků vznikaly třeba trhance. Podle pověry bychom se v tento den neměli mračit, zůstalo by nám to totiž po každou středu celého následujícího roku.

Oprašte řehtačky a upečte si jidáše

Na Zelený čtvrtek pak odlétají zvony do Říma. Papež jim zde požehná a ony se vrací zpět. V tento den se tradičně používaly řehtačky. Ty sloužily především k tomu, aby věřící svolaly na bohoslužbu, když zvony umlkaly. V tento den se údajně odehrála také poslední večeře Ježíše Krista. A jak už název dne napovídá, konzumovat by se měla především zelenina a luštěniny.

Ve čtvrtek se obvykle pekly placky, preclíky i jidáše. Ty podle tvaru nejen připomínají smyčku – tedy připomínku toho, že se zrádce Jidáš oběsil, ale také plodnost a hojnost. Kdo je podle pověsti v tento den sní, bude se těšit pevnému zdraví.

Půst a hledání pokladů

Velký pátek se odjakživa pojí s půstem a konzumovat se mohou pouze ryby. Křesťané si totiž připomínají utrpení Ježíše Krista, jeho ukřižování a pohřeb. Podle tradic se vařily například polévky z brambor, zelí, ovocné knedlíky nebo jídla z luštěnin. Symbolem tohoto dne je voda. Lidé se jí omývali, aby se těšili pevnému zdraví po celý další rok. Na tento den se také otevírají jeskyně, které vydávají své poklady. Určitě však na Velký pátek neperte prádlo. Pověry praví, že byste ho prali v Ježíšově krvi. Nemělo by se ani péct, zametat či hýbat se zemí.

Pečení, vymetání a hodování

Bílá sobota se nesla v duchu čistoty. V tento den se domy vymetaly novými košťaty a někde se dokonce i bílilo. Tradičně se také pekl beránek nebo mazanec a pletla se velikonoční pomlázka. Pokud se do pletení pustíte i vy, nezapomínejte na stuhy! Červená značí lásku a náklonnost, modrá naději, zelená sympatie i oblíbenost a žlutá odmítnutí. Až budete koledníkům uvazovat stuhy na pomlázku, tak si to pořádně rozmyslete!

Božím hodem dříve končil čtyřicetidenní půst a začínaly ty pravé hostiny! Dopřejte si mladé maso, nádivku, klobásky nebo klasického beránka. Po řádném hodování se pak můžete pustit do výroby kraslic. Na Velikonoční pondělí chlapci už od pradávna chodí s pomlázkami a proutěným košíkem a šlehají děvčata, aby neuschla. Recitují velikonoční básně a písně a za to dostávají koledu, ať už sladkou nebo dospělou ve formě skleničky alkoholu – například tradiční Metropol!

NÁŠ TIP: Přivítejte koledníky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi! Výroba Metropolu sahá až do roku 1961 a od této doby patří k nezaměnitelné klasice oslav v průběhu celého roku. Vychutnejte si jeho plnou hořkosladkou chuť a výraznou vůni v jediné sklence. Tradičně se Metropol podává čistý a vychlazený jako aperitiv, ale je také ideální ingrediencí do míchaných nápojů.

Doporučená maloobchodní cena Metropol Bianco je 119 Kčzakoupíte v široké maloobchodní síti.

 

Reklama

Doporučujeme

Jsem nejnenáviděnější muž v Británii! Carr se brání útoku Palomy Faith

Komik Alan Carr se stal hvězdou show Celebrity Traitors, ale jeho první „vražda“ v pořadu vyvolala poprask. Zabil totiž svou kamarádku Palomu Faith, která...

Klára Jerneková: herečka, kterou si diváci zamilovali. Její odchod provází záhady

Klára Jerneková zůstává v paměti diváků jako obraz něžné a přirozené herečky. Její život ale skončil předčasně a za smutnou tečkou zůstaly otazníky. Byla...

Jak zatočit s vystouplým bříškem? 5 způsobů, které fungují a nebolí

Dokonale ploché břicho? To není jen mýtus z obálek časopisů. Skutečná síla je ve funkčních svalech a pocitu lehkosti. Zpevněný střed těla přitom ovlivňuje...

Nenávist za monitorem: Proč ženy na internetu čelí větší krutosti než muži

Internet měl být místem svobody. Platformou, kde mohou všichni mluvit beze strachu a bez ohledu na pohlaví. Realita? Úplný opak. Zvlášť pro ženy. Online...

Pozor na falešné policisty. Využívají stres a kradou statisíce

Když vám zazvoní telefon a na displeji svítí číslo Policie ČR, zpozorníte. Přesně na to ale podvodníci čekají. Jejich nový trik, kdy se vydávají...

Zapomeňte na lososa. Ryba, kterou jste přehlíželi, je skutečný poklad

Zatímco losos byl roky hvězdou zdravého jídelníčku, odborníci hlásí změnu na trůnu. Novým králem se stává obyčejná makrela... ryba, která spojuje to, co často...

Vánoční pohoda se Saloos

SOUTĚŽ O 5 BALÍČKŮ DÁRKOVÉ SADY Že neexistuje perfektní vánoční dárek, kterým potěšíte téměř každého napříč generacemi? Saloos vytvořil kouzelnou sadu 100% přírodních esenciálních olejů...

Vyhrajte s pořadem Zakázané zóny praktickou pončo pláštěnku a podzimní déšť vás nepřekvapí!

Podzim je tady a s ním i několik upršených dní. Právě proto by ve vašem šatníku neměla chybět pláštěnka, která vás před deštěm ochrání. Nyní...

Zapomenutá síla z našich polí. Skromná čočka, která zasytí tělo i duši

Zapomeňte na exotické prášky a bobule z druhého konce světa. Ten pravý nutriční poklad, který zasytí, posílí a nezatíží peněženku, bublá v hrnci na...

Nejste líní, jste nemocní. Tichý boj s postelí, který ničí miliony životů

Zvoní budík, ale vy se nemůžete pohnout. Tělo váží tunu, myšlenky jsou jako asfalt a vy víte, že jste zase prohráli. Není to morální...

Krémová polévka z batátů a mrkve: hřejivá, jemná a s kapkou exotiky

Když se venku ochladí, není nic lepšího než miska voňavé polévky, která zahřeje na těle i na duši. Tahle kombinace batátů, mrkve a jemného...

Vlastníte elektromobil nebo to plánujete? Máme pro vás pár tipů!

Silnice je pozvolna plní tichými ekologickými elektromobily. U nás jich jezdí už přes 52 tisíc a meziroční nárůst představuje 41 procent. Zvažujete nebo už...

Kam na výlet se psem? 7 tipů pro dobrodružství v přírodě

Podzimní dny přímo vybízejí k tomu sbalit batoh a vyrazit se svým psím parťákem na výpravu do přírody. Česko nabízí nespočet nádherných míst, kde...

Lékaři doporučují kvašenou zeleninu pro posílení imunity a lepší trávení

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Zapomeňte na výčitky. Obyčejný trik udělá z chleba lepší potravinu

Chléb má pověst nepřítele zdravé výživy, ale co když ho obyčejné zmrazení dokáže proměnit v lepší potravinu? Výzkumy naznačují, že teplota mění jeho strukturu...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3