Užijte si letošní vinobraní naplno a vsaďte na bio víno!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Měsíc září je už odedávna úzce spojen s vinobraním. A i když se toto období nese pro většinu z nás v duchu nejrůznějších akcí a slavností, pro vinaře zase znamená zejména zadostiučinění v podobě sklízení úspěchů své celoroční práce. A výjimkou nejsou ani ti, kteří o své vinice pečují dle zásad ekologického zemědělství. Jak bio víno poznat a proč v obchodech sáhnout zrovna po něm? To vše se dozvíte v našem článku!

Slavnosti spojené s vinobraním na počest úrody a plodnosti se pravděpodobně konaly už ve starověkém Řecku. Bujaré oslavy, které dle řeckých báj í pořádal bůh vína Dionýsos, byly po celé Evropě proslulé. A i přesto, že od dob antiky už uplynulo několik tisíc let, tyto tradice se zachovaly dodnes. Patříte i vy mezi ty, kteří si rádi dopřejí skleničku lahodného vína z těch nejlepších hroznů? Pokud ano, pak byste se rozhodně měli zajímat o jejich původ. 

Dopřejte si kvalitní víno

Bio víno vzniká na vinicích, kde se hospodaří v souladu s principy ekologického zemědělství. Zaměřte se proto v obchodech na etikety lahví a hledejte loga biolistu a biozebry. Kromě těchto označení by měla sklenice obsahovat také kód jedné ze čtyř kontrolních organizací, jimiž jsou KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont, jež bio původ hroznů, soulad s legislativou i rozsáhlý proces výroby certifikují.

Na vinicích, kde se pěstuje bio víno, se důsledně dbá na životní prostředí a šetrný způsob produkce. Vinaři zde hospodaří bez zbytečné chemie a používají výhradně takové přípravky na ochranu rostlin, které jsou v ekologickém zemědělství povolené. Víno je ošetřováno nejrůznějšími výluhy z bylin a rostlin nebo mikrobiálními přípravky. S přemnoženými škůdci na vinicích zase pomáhají draví roztoči, slunéčka či například škvoři. Růst révy je podporován kompostem nebo zbytky mechanicky likvidovaného plevelu. Od první bobulky až po výsledný nápoj tak bio vinaři pečují s láskou a maximální péčí stejně jako o půdu, krajinu i biodiverzitu.

Důsledné dodržování přísných kontrol

Ekologičtí vinaři každoročně podstupují přísné kontroly zaměřené na systém produkce i zpracování. Kontroluje se stav půdy, způsob hnojení, přípravky na ochranu rostlin použité ve vinicích i systém jejich obhospodařování. Dále se kontrolní organizace soustředí na látky použité při zpracování hroznů až po lahvování, na sklady
a budovy náležící k pozemkům a zjišťují, zda nedochází ke kontaminaci sklizené úrody a výsledného produktu.

Nejen o bio víně, ale také o dalších produktech ekologického zemědělství se můžete dočíst na stránkách myjsmebio.cz, kde zároveň najdete spoustu inspirace k vaření. Nákupem lokálního bio vína, ale také dalších bioproduktů, podporujete ekologické producenty a zároveň se podílíte na zvýšení kvality života, zaměstnanosti a atraktivity regionu, který je třeba právě vaším domovem.

Tip na závěr:

Rádi byste navštívili některé z vinařství, které nabízí víno z těch nejkvalitnějších hroznů v bio kvalitě? Jejich seznam najdete na kamprobio.cz a lovime.bio. Zavítat můžete třeba do Vinařství Válka, jež pro zákazníky v loňském roce otevřelo vinařský dvůr. Zažijete zde skvělou atmosféru, vychutnáte si výborná vína i lokální speciality. Více informací na vinarstvivalka.cz.

A pokud byste chtěli ochutnat nejlepší biovíno roku 2022 Tramín červený 2019, výběr z hroznů od vinařství Víno Marcinčák z Mikulova, zavítat můžete třeba na Festival Biovín a bio sýrů, který se v Mikulově koná již potřetí 24. září.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané
a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

 

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení
Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení
Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Objevte krásy portugalského vinařství

Portugalské vinařství se ve světě těší velmi dobré reputaci a tato jihozápadní země Evropy je opravdovým rájem pro milovníky tohoto lahodného moku. Díky různorodým...

10 vteřin stačí: cvik, který uleví celému tělu

“Během chvilky si protáhneme celou páteř, uvolníme ramena a neskutečně dobře uděláme
i zkráceným svalům na zadní straně stehen. Doporučuji nastavit si na mobilu budík a tento cvik opakovat každou hodinu. Naše tělo pak nebude mít šanci ztuhnout a začít bolet,” říká pohybová specialistka Zuzana Rybářová, která pořádá celodenní kurzy Restart těla, pro vás vybrala cvik, který můžete dělat i v práci – stačí se jen zvednout ze židle…

Třešně zrají jako o život. Zkuste si z nich připravit tři netradiční recepty

Milovníci třešní si v těchto dnech přichází na své. Šťavnaté a sladké ovoce momentálně zraje jako o život a majitelé stromů s těmito plody...

Jíte málo kiwi? Děláte chybu! Má víc vitaminu C než pomeranč a podpoří tvorbu kolagenu

Vitamin C patří mezi prospěšné látky, které prospívají našemu imunitnímu systému a podpoří i rychlejší uzdravení při nachlazení. Věděli jste však, že tento vitamin...

Bezinkový sirup má blahodárné účinky. Pomůže i s nachlazením a jeho výroba je snadná

Bezinky začínají kvést už v květnu. Poznáme je snadno podle jejich bílých květů a na podzim už mají černé plody. Bezinky se těší velké...

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...

Čtyři flašky ve skříni, tři v botníku. Manžel s pitím přestat nedokázal, bohužel

Kdo se v životě potýkal s nějakou závislostí, tak ví, že je to běh na dlouhou trať. Týká-li se problém přímo někoho z vaší rodiny, situace bývá o to bolestnější. Někdo vyhraje, někdo to vzdá. Můj manžel bohužel přestat pít nedokázal.

Trápí vás neustálý boj s černými tečkami? Zkuste domácí masky, výsledky vás překvapí

Černé tečky nás dokážou potrápit v každém věku bez ohledu na typ pleti. Jestliže i vy se s nimi potýkáte, určitě víte, že je...

Znáte skvělou japonskou vychytávku se zubní pastou? Dejte ji do mrazáku a v domácnosti s ní vyčistíte všechno možné

Zubní pastu potřebujeme všichni pro čištění zubů, to je jasná věc. Využijeme ji taky jako univerzálníčistidlo v domácnosti, které si poradí se špinavými tenisky...

Bezkontaktní platby a duševní klid: Jak platit bezpečně

V dnešním rychle se vyvíjejícím světě technologií se bezkontaktní platby staly běžnou součástí našeho každodenního života. Nabízejí pohodlí, rychlost a v mnoha ohledech i...
Reklama
Reklama