Už staří Číňané jedli podle barev

Už celá tisíciletí se Číňané stravují velmi pestře. Podle jejich učení je jednobarevná strava nezdravá, a tak si barvičky jídla míchají rovnou na talíři. Pokrmy na talíři bychom podle čínských lékařů měli skládat stejně jako barvy na malířskou paletu. Jedině


Zelená
Posiluje játra a žlučník. Podle tradiční čínské medicíny navíc játra rozvádějí energii do celého našeho těla a ovlivňují i myšlenky a naše přání. Číňané proto dokonce nazývají játra generálové, řídí jim zkrátka život. Aby byla játra v rovnováze a my nebyli podráždění nebo agresivní, je nutné jíst zelené potraviny. K nim patří špenát, avokádo, brokolice zelený salát nebo bílé hroznové víno.Červená
Ovlivňuje srdce a imunitní systém. Zejména na podzim a v zimě bychom měli zvýšit přísun červených potravin, abychom předešli nachlazení a nemocem. A kde červenou hledat? V ředkvičkách, jahodách, čekance, červené řepě. Oranžovou najdeme v mrkvi, rajčatech a paprice. Červené a oranžové potraviny nám pomáhají udržet nadšení, otevřenost a dobrý pocit ze života.
Žlutá
Je spojena se slezinou a žaludkem, v podstatě vyživuje všechny naše orgány. Je li element narušen, člověk bývá často bez soucitu, nebo je zavalen starostmi. Žlutou najdete v obilovinách, citronu, žlutém pepři, melounu, ananasu, banánech, kukuřici nebo paprice. Má vysoký obsah vitaminu C, který chrání naše buňky.
Černá
Zásadně působí na ledviny, které mají pro náš život velký význam. Černé potraviny pomáhají proti úzkostem, neklidu a sklíčenosti. Kromě černých vajec se doporučují jíst černé houby, vlašské ořechy, sumýši, černý sezam, švestky, křížaly, mořské chaluhy, kaštany, tmavé hrozny a černá divoká rýže.
Bílá
Barva očištění, která chrání plíce a tlusté střevo. Potraviny bílé barvy často chrání tělo před rakovinou, posilují imunitu a starají se o pěknou pleť. Patří mezi ně květák, cibule, česnek, žampiony, bílá ředkev.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)