Jaro a zelené superpotraviny

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Období jara je obvykle i obdobím změn. Delší dny a více pohybu nás mohou stát více energie. Po dlouhých zimních měsících navíc bývá náš organismus vyčerpán, chybí mu dostatek slunečního svitu, vitaminů
a považuje se za náchylnější k onemocnění. A tak se snažíme náš organismus více podpořit. Pomoci nám při tom může i odlehčení jídelníčku včetně jeho obohacení o tzv. superpotraviny, které mohou mít mnoho zdravotních benefitů. Které z těchto potravin do jídelníčku zařadit a jaké účinky se u nich pozorují, radí odborná konzultantka lékáren
BENU PharmDr. Ivana Lánová.

 

Na rozdíl od zimních měsíců, kdy spíše volíme energeticky bohaté a tučnější pokrmy, jsou pro jaro přirozené
o něco lehčí a stravitelnější potraviny. Odborníci na výživu a lékaři se shodují, že pravidelná konzumace zeleniny a ovoce je jedním z důležitých předpokladů zachování zdravého organismu. Obecně doporučované množství zeleniny a ovoce pro denní konzumaci je alespoň 400 g. Některé potraviny mohou poskytovat nejen větší zdravotní výhody než ty ostatní, ale také umí pomoci chránit náš organismus před některými nástrahami vnějšího prostředí, jako jsou bakterie nebo viry.

 

SUPER SCHOPNOSTI SUPERPOTRAVIN

Zdravým a chutným zpestřením jídelníčku mohou být tzv. Superpotraviny. „Pojem superpotravina nemá žádnou přesnou definici a neexistuje tedy ani žádný oficiální seznam superpotravin. Superpotravina je vlastně označení, které se začalo užívat hlavně u potravin s vysokým obsahem živin a látek, které považujeme za zdraví prospěšné. Upozorňovalo na vysoký obsah látek důležitých pro náš organismus, mezi které řadíme např. vitaminy, minerály, nenasycené mastné kyseliny, flavonoidy, polysacharidy a fytosteroly. Jsou to látky, kterým se obecně přisuzuje pozitivní vliv na naše zdraví, duševní i tělesnou pohodu. Název superpotravina ale postupně “zlidověl” a jeho použití se rozšířilo i na nejrůznější domácí potraviny, které se mohou pyšnit obsahem nutričně hodnotných látek,“ vysvětluje Ivana Lánová a dodává: „Etikety potravin a doplňků v dnešní době zaplavily spousty certifikovaných značek. Na první pohled díky nim poznáte bio produkty, bezlepkové potraviny, bezlaktózové výrobky nebo třeba přípravky pro vegany. Je tedy skoro zarážející, že “Superpotravina” mezi nimi chybí.“

Zelenou superpotravinou, kterou si lze doma vypěstovat na jaře i po zbytek roku, jsou tzv. microgreens. Je to nezralá zelenina, která se sklízí ve fázi děložních lístků nebo ve chvíli, kdy se objevují listy pravé. První „mladá zelenina“ byla produkována v jižní Kalifornii v roce 1990[1]. Zařazení těchto mladých rostlin do jídelníčku může mít řadu nutričních i zdravotních benefitů. „Microgreens jsou nejen nutričně bohaté, ale oproti svým zralým protějškům obsahují vysoké množství vitaminů a minerálních látek, včetně mědi, zinku a selenu. Díky fytochemikáliím a antioxidantům, se o nich soudí, že napomáhají i k lepšímu hojení ran a syntéze kolagenu,“ radí Lánová a doplňuje: „Navíc skvěle chutnají a díky jejich svěží barvě vypadá jídlo daleko lákavěji.“ Druhů, které lze pěstovat nebo zakoupit, je celá řada. Nejznámější jsou ředkev, brokolice, červená řepa, hořčice, čočka, oves, hrách, jetel nebo řeřicha. Používají se do polévek, salátů, pomazánek, omelet či nádivek.

Mezi další zelené superpotraviny patří řasy spirulina a chlorella. „Ty obsahují vysoké množství esenciálních aminokyselin, které si naše tělo nedokáže samo vytvořit, ale musí ho přijmout z potravy. Jsou zdrojem bílkovin pro náš organismus. Zároveň jsou zdrojem antioxidantů, které pomáhají chránit buňky před oxidačním poškozením a volnými radikály,“ říká Lánová. Bylo zjištěno, že chlorella obsahuje vysoké množství vitamínu C, který přispívá k normálním funkcím imunitního systému a přirozené tvorbě kolagenu, o který naše tělo se zvyšujícím věkem přichází[2].

 

Také zelený čaj bývá často vyzdvihován pro své pozitivní účinky na naše zdraví. Obsahuje katechiny
a napomáhá tak ke kontrole tělesné hmotnosti[3]. Díky polyfenolickým sloučeninám a antioxidantům bývá spojován s protizánětlivými účinky. Stejné látky jsou obsaženy i v koření kurkumě a zázvoru, o kterých se proto soudí, že mohou být účinnou prevencí takových chronických nemocí, jako jsou kardiovaskulární choroby či cukrovka[4].

 

Pro „nezelené“ zdroje těchto biologicky aktivních látek nemusíme chodit za hranice. Nachází se také v kysaném zelí, jablkách, česneku nebo bobulovitém ovoci, jako jsou borůvky, brusinky, jahody, ostružiny nebo maliny. Bobuloviny, kromě vysoké dávky antioxidantů, obsahují flavonoidy, kterým bývá přisuzováno, že snižují rizika výskytu kardiovaskulárních chorob. Zelí díky probiotikům doplňuje přirozený střevní mikrobiom. „Ten můžeme ovlivnit i konzumací drcených lněných semínek, které navíc obsahují omega-3 mastné kyseliny,“ doplňuje Lánová. Mezi superpotraviny můžeme zařadit také kustovnici čínskou, ale i běžné potraviny, jako jsou ryby, vejce, ořechy nebo semínka. Některé superpotraviny konzumujeme přímo, z některých se připravují nejrůznější extrakty.

 

 

          

Více informací naleznete na www.benu.cz.

 

 

 

 

 

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772566921000057

[2] https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-chlorella

[3] https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea#section1

[4] https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric

 

 

Reklama

Doporučujeme

Máte problémy s osteoporózou? Vyzkoušejte lněné semínka! Mají mnohem více vápníku než mléčné výrobky

Všichni víme, že kosti potřebují pro svůj vývoj dostatek vápníku. Jehož zdroj je hlavně v mléčných výrobcích. Ovšem ne každý si ho může dopřát....

Nechte mrkev vyniknout! Připravte si z ní třeba tyto tři nevšední pokrmy

Mrkev máme často zařazenou jako zeleninu do polévky či na přípravu omáček včetně národního pokladu svíčkové. Tato zelenina si však zaslouží víc prostoru, a...

Objevte krásy portugalského vinařství

Portugalské vinařství se ve světě těší velmi dobré reputaci a tato jihozápadní země Evropy je opravdovým rájem pro milovníky tohoto lahodného moku. Díky různorodým...

10 vteřin stačí: cvik, který uleví celému tělu

“Během chvilky si protáhneme celou páteř, uvolníme ramena a neskutečně dobře uděláme
i zkráceným svalům na zadní straně stehen. Doporučuji nastavit si na mobilu budík a tento cvik opakovat každou hodinu. Naše tělo pak nebude mít šanci ztuhnout a začít bolet,” říká pohybová specialistka Zuzana Rybářová, která pořádá celodenní kurzy Restart těla, pro vás vybrala cvik, který můžete dělat i v práci – stačí se jen zvednout ze židle…

Třešně zrají jako o život. Zkuste si z nich připravit tři netradiční recepty

Milovníci třešní si v těchto dnech přichází na své. Šťavnaté a sladké ovoce momentálně zraje jako o život a majitelé stromů s těmito plody...

Jíte málo kiwi? Děláte chybu! Má víc vitaminu C než pomeranč a podpoří tvorbu kolagenu

Vitamin C patří mezi prospěšné látky, které prospívají našemu imunitnímu systému a podpoří i rychlejší uzdravení při nachlazení. Věděli jste však, že tento vitamin...

Bezinkový sirup má blahodárné účinky. Pomůže i s nachlazením a jeho výroba je snadná

Bezinky začínají kvést už v květnu. Poznáme je snadno podle jejich bílých květů a na podzim už mají černé plody. Bezinky se těší velké...

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...

Čtyři flašky ve skříni, tři v botníku. Manžel s pitím přestat nedokázal, bohužel

Kdo se v životě potýkal s nějakou závislostí, tak ví, že je to běh na dlouhou trať. Týká-li se problém přímo někoho z vaší rodiny, situace bývá o to bolestnější. Někdo vyhraje, někdo to vzdá. Můj manžel bohužel přestat pít nedokázal.

Trápí vás neustálý boj s černými tečkami? Zkuste domácí masky, výsledky vás překvapí

Černé tečky nás dokážou potrápit v každém věku bez ohledu na typ pleti. Jestliže i vy se s nimi potýkáte, určitě víte, že je...
Reklama
Reklama