Bašta z Hliněné Bašty

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Každé roční období přináší návštěvníkům průhonické restaurace Hliněná Bašta jinak chuťově zabarvené dobroty. Proto netřeba „smutnit“, že léto tak rychle uteklo, neboť poklidné posezení na romantické terase
u rybníčku má osobitý šarm i na podzim. A jídla zůstávají chuťové podobně barevná jako okolní padající listí.

Kratším slunečním paprskům, které jen tak laskavě šimrají a hladí, pochopitelně odpovídá i sezonně postavený jídelníček. Stále si lze na dohled poklidné hladiny rybníčku vychutnat všechny ty rybí pochoutky, kterými je Hliněná Bašta už dlouhá léta vyhlášená. Ať už se jedná o humry, které si můžete vybrat přímo z akvária, grilovanou chobotnici s batátovým pyré, či o mořského vlka, tedy pražmu královskou. Na jídelním lístku zůstávají také oblíbené a léty osvědčené předkrmy typu ceviche z marinované tresky s mangem a na zázvoru restované krevety s kokosovým mlékem. Provozovatel restaurace, šéfkuchař Hynek Vávra, totiž dobře ví, že co stoprocentně funguje, to by bylo pošetilé měnit.

Stejně jako venku podzim kouzlí s barvami, chystají i kuchyni další pochoutky postavené tentokrát na voňavé zvěřině. Tedy srnčí, daňčí i kančí maso připravené na pánvi, ať už jako steak, či formou ragú zjemněného portským vínem nebo i brusinkami, švestkami, fíky či ostružinami. Tyto pokrmy doprovázejí bramboráčky, krokety i žemlové knedlíky s perníkem, které si zběhlí gurmáni a znalci této restaurace okamžitě spojí i s místní svíčkovou slazenou medem lesních včel. Všechny tyto chutě doplňuje omamná uzená vůně na rožni pečeného vepřového čili italské „porchety“ opepřené černým pepřem a kořeněné oreganem, bazalkou, anýzem, rozmarýnem a semeny divokého fenyklu. Čerstvě narožněné bůčky lze snadno krájet na plátky a podávat
s různými omáčkami a dipy nebo třeba jen s chlebem. Nejste „masožravci“? Pro vegetariány či vegany pak mají
v restauraci připraveny například smetanové ragů z hlívy ústřičné s bramborovými noky, káhirský luštěninový falafel se salátem tabouleh nebo burger s pečenou červenou řepou, rukolou, rajčaty a domácími hranolkami.

Ale byli bychom nespravedliví, kdybychom se nezastavili také u sladkostí, které vymýšlí a připravuje Hynkova manželka Andrea. Jak slyší vaše chuťové pohárky třeba na plátky čerstvého ananasu plněné jahodovým krémem z mascarpone, mrkvový dort, nebo na cheesecake s malinovou omáčkou?

Sám Hynek Vávra a jeho paní jsou s Hliněnou Baštou spojeni už přes čtvrt století a za tu dobu jim dospěly i děti, takže syn Hynek i dcera Lucie dnes už pravidelně v restauraci pomáhají. Představují tak typický rodinný byznys, kdy sice každý zastává vlastní roli, ale učí se i od druhých. A přestože je přítomnost majitele pro každého návštěvníka zárukou kvality jídla i servisu, také sám Hynek Vávra už pochopil, že je nutné přenést odpovědnosti též na druhé. Aby také oni mohli ukázat, co umějí. Což platí stejnou měrou jak na dva kuchaře Jaroslava Schindlera a Marka Peštu v zákulisí, tak na ty obsluhující přímo na place. Covidová doba nepříjemně zahýbala
s gastro průmyslem, který mnoho lidí definitivně opustilo. Příjemný a ochotný personál je tak kromě chutného jídla tím nejlepším signálem, že daný podnik dobře funguje. Ostatně nejlepší bude, když se o tom přesvědčíte sami.


Hynek Vávra

 

Více také na www.hlinenabasta.cz.

 

My jsme si pro vás připravili soutěž a vyhrát můžete voucher na večeři v hodnotě 2 000 Kč.

Odpovězte na otázku:

 

 

 

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Jak pečovat o vlněné svetry, aby vám vydržely roky? Zde jsou nejčastější chyby, kvůli kterým se sráží a ničí

Vlněný svetr je kousek, který v zimě zahřeje jako nic jiného. Navíc bývá hebký a elegantní, zkrátka je to ideální parťák do chladných dnů....

Soutěž o tělovou kosmetiku Onclé, která Vám zpevní postavu

Zapojte se do naší soutěže. Čeká na Vás Dámská řada Onclé obsahující 3 výjimečné tělové produkty pro tvarování postavy a potlačení celulitidy, strií i...

Hubnutí po 35 letech není nemožné, jen vyžaduje jiný přístup

Říká se, že po třicítce je hubnutí těžší než kdy dřív. Vědecké studie ale ukazují, že metabolismus za to nemůže, hlavní roli hraje náš...

Sedm jídel z dětství, která dokazují vynalézavost českých maminek

Vzpomínáte si na tu vůni? Na kuchyni s linoleem, kde maminka z pár surovin dokázala vykouzlit večeři pro celou rodinu. Nebyl to luxus, ale...

Ricotta jako spasitel pro seniory: posílí kosti, chrání před chudokrevností a dodá tělu bílkoviny

Stárnutí s sebou přináší spoustu drobných nepříjemností, jako například bolavé klouby, pomalejší metabolismus nebo zažívání, které si občas dělá, co chce. Naštěstí to ale...

Politické strany chtějí více pracujících důchodců, rozdíly jsou jen v detailech

Motivace k práci v důchodovém věku se stala jedním z hlavních volebních témat. Většina stran plánuje rozšíření podpory pro seniory, kteří se rozhodnou zůstat...

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Astratex slaví čtvrtstoletí

25 let krásy, pohodlí a sebevědomí žen Astratex, přední český specialista na spodní prádlo a plavky, letos slaví své 25. narozeniny. Společnost, která začínala v...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3