Bašta z Hliněné Bašty

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Každé roční období přináší návštěvníkům průhonické restaurace Hliněná Bašta jinak chuťově zabarvené dobroty. Proto netřeba „smutnit“, že léto tak rychle uteklo, neboť poklidné posezení na romantické terase
u rybníčku má osobitý šarm i na podzim. A jídla zůstávají chuťové podobně barevná jako okolní padající listí.

Kratším slunečním paprskům, které jen tak laskavě šimrají a hladí, pochopitelně odpovídá i sezonně postavený jídelníček. Stále si lze na dohled poklidné hladiny rybníčku vychutnat všechny ty rybí pochoutky, kterými je Hliněná Bašta už dlouhá léta vyhlášená. Ať už se jedná o humry, které si můžete vybrat přímo z akvária, grilovanou chobotnici s batátovým pyré, či o mořského vlka, tedy pražmu královskou. Na jídelním lístku zůstávají také oblíbené a léty osvědčené předkrmy typu ceviche z marinované tresky s mangem a na zázvoru restované krevety s kokosovým mlékem. Provozovatel restaurace, šéfkuchař Hynek Vávra, totiž dobře ví, že co stoprocentně funguje, to by bylo pošetilé měnit.

Stejně jako venku podzim kouzlí s barvami, chystají i kuchyni další pochoutky postavené tentokrát na voňavé zvěřině. Tedy srnčí, daňčí i kančí maso připravené na pánvi, ať už jako steak, či formou ragú zjemněného portským vínem nebo i brusinkami, švestkami, fíky či ostružinami. Tyto pokrmy doprovázejí bramboráčky, krokety i žemlové knedlíky s perníkem, které si zběhlí gurmáni a znalci této restaurace okamžitě spojí i s místní svíčkovou slazenou medem lesních včel. Všechny tyto chutě doplňuje omamná uzená vůně na rožni pečeného vepřového čili italské „porchety“ opepřené černým pepřem a kořeněné oreganem, bazalkou, anýzem, rozmarýnem a semeny divokého fenyklu. Čerstvě narožněné bůčky lze snadno krájet na plátky a podávat
s různými omáčkami a dipy nebo třeba jen s chlebem. Nejste „masožravci“? Pro vegetariány či vegany pak mají
v restauraci připraveny například smetanové ragů z hlívy ústřičné s bramborovými noky, káhirský luštěninový falafel se salátem tabouleh nebo burger s pečenou červenou řepou, rukolou, rajčaty a domácími hranolkami.

Ale byli bychom nespravedliví, kdybychom se nezastavili také u sladkostí, které vymýšlí a připravuje Hynkova manželka Andrea. Jak slyší vaše chuťové pohárky třeba na plátky čerstvého ananasu plněné jahodovým krémem z mascarpone, mrkvový dort, nebo na cheesecake s malinovou omáčkou?

Sám Hynek Vávra a jeho paní jsou s Hliněnou Baštou spojeni už přes čtvrt století a za tu dobu jim dospěly i děti, takže syn Hynek i dcera Lucie dnes už pravidelně v restauraci pomáhají. Představují tak typický rodinný byznys, kdy sice každý zastává vlastní roli, ale učí se i od druhých. A přestože je přítomnost majitele pro každého návštěvníka zárukou kvality jídla i servisu, také sám Hynek Vávra už pochopil, že je nutné přenést odpovědnosti též na druhé. Aby také oni mohli ukázat, co umějí. Což platí stejnou měrou jak na dva kuchaře Jaroslava Schindlera a Marka Peštu v zákulisí, tak na ty obsluhující přímo na place. Covidová doba nepříjemně zahýbala
s gastro průmyslem, který mnoho lidí definitivně opustilo. Příjemný a ochotný personál je tak kromě chutného jídla tím nejlepším signálem, že daný podnik dobře funguje. Ostatně nejlepší bude, když se o tom přesvědčíte sami.


Hynek Vávra

 

Více také na www.hlinenabasta.cz.

 

My jsme si pro vás připravili soutěž a vyhrát můžete voucher na večeři v hodnotě 2 000 Kč.

Odpovězte na otázku:

 

 

 

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Jak si zjednodušit vaření v létě: 5 triků, díky kterým budeš méně u sporáku a víc u vody

Léto si zaslouží jednoduchost. Ať už jsi na dovolené, nebo jen vyčerpaná z vedra, nechceš stát hodiny u plotny. Naštěstí existují chytré triky, jak...

Proč se nám lépe pracuje v noci? Důvody vás překvapí

Znáte to. Za bílého dne řešíte spoustu běžných povinností, ale když přijde večer, najednou jako by do vás vjela ta správná dávka energie. Vaši...

V hlavní roli jahody. Tři tipy jak zužitkovat toto oblíbené ovoce

Jahody jsou šťavnaté a voňavé ovoce, které máme neodmyslitelně spojené s létem. Ať už si je dopřáváte jen tak, nebo z nich kouzlíte v...

SOUTĚŽ: Léto volá: Pozvěte ho k sobě domů

Léto už pomalu klepe na dveře. Každým dnem se více a více příroda probouzí do plné krásy a síly. Vneste jiskru a lehkost letních...

Alobal jako dobrý sluha, ale zlý pán. Omezte jeho nadměrné a nevhodné používání, ohrožujete si tím zdraví

Aluminiovou fólii nebo-li alobal používáme pří přípravě a uchovávaní jídel skoro pořád. Věděli jste však, že některé potraviny by s ním neměly přijít vůbec...

SOUTĚŽ: LETNÍ VÁBENÍ: SOUTĚŽ O ŘADU BIORGANIC OD ČESKÉ ZNAČKY ONCLÉ 

Nechte se unášet létem a pojďte s námi soutěžit o kosmetickou řadu Biorganic od české značky Onclé. Značka Onclé vyrábí produkty pro ženy, které...

Láska za trest. Odpadlík Lorenzo Lamas se pošesté rozvádí 

Herecká hvězda devadesátek, kterou si celý svět pamatuje z kultovního seriálu Odpadlík, opět zůstává sama. Dnes sedmašedesátiletý idol žen Lorenzo Lamas se rozvádí už...

10 rad, jak přestat kouřit

Podle statistik je na tabáku závislá téměř čtvrtina Čechů, a stejně tak čtvrtina z nich se snaží
s tímto zlozvykem skoncovat. „Bohužel jen minimálnímu počtu lidí se to podaří bez pomoci odborníka.

Španělská kuchyně: Tři ikonické recepty, kterým neodoláte

Španělská kuchyně se ve světě těší skvělé reputaci. Kdo někdy trávil v této zemi například dovolenou u moře, dá jistě za pravdu, že je...

Objevte krásy chorvatského vinařství

Chorvatsko je země, kterou většina z nás zná hlavně jako oblíbenou letní destinaci s průzračným mořem. Často se ale zapomíná na jeho skvělou gastronomii...

Letní osvěžení s bublinkami

Sluneční paprsky a stoupající teploty přímo vybízí k osvěžení. S vychlazenými bublinkami navíc dodáte každému okamžiku jiskru. Proč se ale omezovat jen na samotný...

Zastavte šedivění vlasů díky tomuto vitamínu. Najdete ho třeba i ve spíži

Trápí vás šediny ve vlasech? Stárnutí je přirozené a je to naprosto normální jev. Důležitým faktorem je genetika, strava i životní styl. Příčina však...

Máte problémy s osteoporózou? Vyzkoušejte lněné semínka! Mají mnohem více vápníku než mléčné výrobky

Všichni víme, že kosti potřebují pro svůj vývoj dostatek vápníku. Jehož zdroj je hlavně v mléčných výrobcích. Ovšem ne každý si ho může dopřát....

Nechte mrkev vyniknout! Připravte si z ní třeba tyto tři nevšední pokrmy

Mrkev máme často zařazenou jako zeleninu do polévky či na přípravu omáček včetně národního pokladu svíčkové. Tato zelenina si však zaslouží víc prostoru, a...

Objevte krásy portugalského vinařství

Portugalské vinařství se ve světě těší velmi dobré reputaci a tato jihozápadní země Evropy je opravdovým rájem pro milovníky tohoto lahodného moku. Díky různorodým...
Reklama
Reklama