Kombucha pro život

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Pokud potřebujete podpořit zažívání, posílit imunitní systém, dát si detoxikační kúru, doplnit tělu vitamíny
a minerály, anebo využít její povzbuzující účinky, čtěte dál a dozvíte se víc.

 

Kde se vzala, tu se vzala – kombucha!
 
Exoticky znějící název naznačuje, že rodnou kolébkou kombuchy je Asie, kde byla kombucha oblíbeným doplňkem lidového léčitelství. Již v době před naším letopočtem jí staří Číňané přisuzovali léčivé účinky
a považovali ji za elixír dlouhověkosti. Z Asie se přes Rusko rozšířila do Evropy a později i do Ameriky. V českých zemích se znalost a užívání kombuchy objevilo po první světové válce. V současnosti její obliba roste. Na Novém Zélandu nebo v severní Americe můžete na doušek kombuchy dokonce zaskočit do specializovaných kombucha barů.

 

Vypadá jako houba, ale houba to není …
 
Základem pro fermentovaný kombuchový nápoj je kombucha neboli mateční násada. Je to beztvarý útvar šedavé barvy, měkké, téměř želatinové konzistence, symbiotická kultura bakterií a kvasinek, zdroj probiotik
a vitamínů, zejména skupiny B. Dalšími složkami jsou černý nebo zelený čaj, cukr a voda. Výsledkem fermentačního procesu uvedených surovin (podle receptu, který použijete) je několik litrů jemně perlivého osvěžujícího nápoje jemné, čajové chuti.
 
Fermentace kombuchy probíhá ve dvou fázích
 
V první fázi (tzv. primární kvašení) se připraví zelený nebo černý čaj, který se ochladí a smíchá se s cukrem. (Cukr je přísada nezbytná pro kvašení.) Po té se přidá mateční násada (kombucha) a nechá se kvasit po dobu 7 – 14 dní. V této etapě se tvoří nová mateční násada, kterou lze použít pro další várku kombuchového nápoje. V druhé fázi (sekundární kvašení) se kombucha přelije do uzavíratelných láhví a nechá se kvasit po dobu 2 – 14 dní. Nápoj získává přírodní bublinky a je také možné vyzkoušet dochucování přidáním bylin, ovoce nebo sladidel. Fermentací vznikají v kombuše probiotické bakterie, které podporují funkci imunitního systému.
 
Proč zařadit kombuchu do denní rutiny?
 

  • Prospěšné probiotické bakterie pomáhají zlepšovat zažívání a příznivě ovlivňují složení mikrobiomu (mikrobiální osídlení lidského těla).
  • Kvalitní mikrobiom podporuje imunitní odolnost organismu.
  • Antioxidanty v zeleném čaji, který je součástí kombuchového nápoje, umí zmírnit oxidační stres (zpomalit proces stárnutí) a poskytnout ochranu veškerým buňkám v těle.
  • Pravidelné pití kombuchy optimalizuje i schopnost přirozené detoxikace organizmu.
  • Jestliže chcete omezit kávu, díky povzbuzujícím účinkům kofeinu z obsaženého čaje a téměř kompletnímu spektru vitamínů B a železu, může být kombuchový nápoj zdařilou náhražkou.

 
Doporučená denní dávka kombuchy se definuje poměrně obtížně, protože závisí na věku, zdravotním stavu, celkové kondici. Obecně se dá říct, že pro prevenci a podporu zdraví se hodí přibližně 200 ml denně ráno nalačno, nebo dvě sklenice v průběhu dne. Jestliže máte zdravotní problémy, konzultujte konzumaci kombuchového nápoje s lékařem.

 


Tradiční nápoj pro moderní dobu

 
Nedělají vám dobře bublinky? Nemáte ráno na kombuchu chuť? Zapomínáte ji nosit v láhvi s sebou? Máte rychlý životní styl, nebo často vyběhnete třeba jen s malou kabelkou, do které se už láhev s nápojem nevejde?
A přesto se vám pozitivní vliv kombuchy na zdraví líbí a rádi byste ji zařadili do svého režimu? Liftea Kombucha EnzymAktiv je doplněk stravy, který jde s dobou:
 

  • 60 praktických tobolek v přenosném balení.
  • Probiotika z extraktu fermentované kombuchy a probiotika Limosilactobacillus reuteri.
  • Bromelain – proteolytický (trávicí) enzym ze stonku plodu ananasu.
  • Extrakt z kvalitního černého čaje, konkrétně obsažené polyfenoly, působí jako silný antioxidant.

 
Vyzkoušejte koncentrovanou dávku kombuchy, probiotik, enzymů, vitamínů, antioxidantů, podpořte svoje zdraví a kondici a objevte svůj vlastní kombucha styl.

 

 

 

zdroj: Kombucha pro život | Liftea

 

 

Reklama

Doporučujeme

Objevte krásy portugalského vinařství

Portugalské vinařství se ve světě těší velmi dobré reputaci a tato jihozápadní země Evropy je opravdovým rájem pro milovníky tohoto lahodného moku. Díky různorodým...

10 vteřin stačí: cvik, který uleví celému tělu

“Během chvilky si protáhneme celou páteř, uvolníme ramena a neskutečně dobře uděláme
i zkráceným svalům na zadní straně stehen. Doporučuji nastavit si na mobilu budík a tento cvik opakovat každou hodinu. Naše tělo pak nebude mít šanci ztuhnout a začít bolet,” říká pohybová specialistka Zuzana Rybářová, která pořádá celodenní kurzy Restart těla, pro vás vybrala cvik, který můžete dělat i v práci – stačí se jen zvednout ze židle…

Třešně zrají jako o život. Zkuste si z nich připravit tři netradiční recepty

Milovníci třešní si v těchto dnech přichází na své. Šťavnaté a sladké ovoce momentálně zraje jako o život a majitelé stromů s těmito plody...

Jíte málo kiwi? Děláte chybu! Má víc vitaminu C než pomeranč a podpoří tvorbu kolagenu

Vitamin C patří mezi prospěšné látky, které prospívají našemu imunitnímu systému a podpoří i rychlejší uzdravení při nachlazení. Věděli jste však, že tento vitamin...

Bezinkový sirup má blahodárné účinky. Pomůže i s nachlazením a jeho výroba je snadná

Bezinky začínají kvést už v květnu. Poznáme je snadno podle jejich bílých květů a na podzim už mají černé plody. Bezinky se těší velké...

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...

Čtyři flašky ve skříni, tři v botníku. Manžel s pitím přestat nedokázal, bohužel

Kdo se v životě potýkal s nějakou závislostí, tak ví, že je to běh na dlouhou trať. Týká-li se problém přímo někoho z vaší rodiny, situace bývá o to bolestnější. Někdo vyhraje, někdo to vzdá. Můj manžel bohužel přestat pít nedokázal.

Trápí vás neustálý boj s černými tečkami? Zkuste domácí masky, výsledky vás překvapí

Černé tečky nás dokážou potrápit v každém věku bez ohledu na typ pleti. Jestliže i vy se s nimi potýkáte, určitě víte, že je...

Znáte skvělou japonskou vychytávku se zubní pastou? Dejte ji do mrazáku a v domácnosti s ní vyčistíte všechno možné

Zubní pastu potřebujeme všichni pro čištění zubů, to je jasná věc. Využijeme ji taky jako univerzálníčistidlo v domácnosti, které si poradí se špinavými tenisky...

Bezkontaktní platby a duševní klid: Jak platit bezpečně

V dnešním rychle se vyvíjejícím světě technologií se bezkontaktní platby staly běžnou součástí našeho každodenního života. Nabízejí pohodlí, rychlost a v mnoha ohledech i...
Reklama
Reklama