Rozpalte grily, sezóna letních grilovaček začíná

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Ať už se jedná o domácí grilovačky na zahradě nebo táboráky v přírodě, grilování má své jedinečné kouzlo. Možnosti toho, co si připravit, jsou široké a tak si přijde na chuť opravdu každý. Kromě tradičních steaků, burgerů a uzenin si můžete pochutnat také na sýrech, zelenině nebo ovoci.

Kde se vzaly první grilovačky

Grilování provází lidstvo téměř od počátku civilizace. Od chvíle, kdy naši předci objevili oheň, experimentovali
s různými způsoby přípravy masa na otevřeném plameni. Dnešní podoba grilování je ale z pohledu historie spíše novinkou. Pojem „barbecue“ zná téměř každý, ale o jeho původu už mnoho lidí neví. Název pochází z 16. století, kdy původní obyvatelé ostrova Haiti používali na úpravu masa na ohni speciální nástroj „barbacoa“, který připomínal mříž. Tento nápad později převzali španělští dobyvatelé a nakonec se rozšířil do zbytku světa. Po druhé světové válce se s grilováním roztrhl pytel a začaly se objevovat první profesionální grily. Ty se dodnes neustále zdokonalují, ale základ zůstává stejný. Od jejich vzniku se zmodernizoval nejen vzhled, ale zlepšili jsme se i my, co se týče přípravy jídla na ohni.

Jak se stát mistrem grilu

Máloco dokáže zvýraznit chuť a vůni jídla jako jeho příprava grilováním. A jelikož od rozmachu domácích grilovaček už uběhl nějaký ten pátek, stihli jsme svůj um pořádně zdokonalit. Podívejte se na naše tipy, jak zazářit na každé grilovací party.

Temperace

Před samotným grilováním by se mělo maso nechat odležet při pokojové teplotě, aby se rovnoměrně propeklo
a nevysušovalo. Doba temperace závisí na typu a velikosti masa. Nižší steaky vyndejte z lednice alespoň půl hodiny předem, větší steaky jako porterhouse potřebují 2 až 3 hodiny.

Marináda

Marinování masa je samostatná kapitola, která by vydala na celý článek. Základní marináda by měla obsahovat olej, koření nebo bylinky a kyselou složku, jako je ocet nebo víno. Je ideální pro méně výrazná masa jako kuřecí maso, žebra, hovězí pupek nebo plátky krkovice. Naopak vepřová panenka, svíčková a vyzrálé steaky jsou chuťově bohaté samy o sobě a marináda by jim mohla spíš uškodit. Ideální je maso naložit den dopředu, aby vstřebalo všechny složky z marinády.

Pozor na suché kořenící směsi, tzv. ruby, které se vtírají do masa. Ke grilování se nehodí, protože se koření přepaluje a hořkne. Více se hodí na pomalé pečení při nízkých teplotách.

Správné nástroje

Vyvarujte se vidličkám a raději obracejte maso na grilu pomocí kleští nebo pinzety. Vyhnete se tak tomu, že maso ztratí šťávu a tuk. Správný „grilař“ by měl mít po ruce také rukavice, lopatku na popel, pohrabák na rozhrábnutí uhlí, štětec na potírání masa a odkládací rošt. 

Opatrně s olejem

S olejem to není třeba přehánět. Většina druhů masa obsahuje dostatek vlastního tuku a olej navíc by se mohl vznítit a způsobit tak hořkou, spálenou chuť. Někteří potírají olejem rošty grilu, ale i to může vést k jeho přepalování, pokud nezvolíte olej s vysokým kouřovým bodem. Zkuste rošty místo toho pomazat kusem špeku nebo bramborem. Omezíte tak připalování a přichytávání masa.

Když nás tlačí čas

Když není čas na domácí přípravu masa, není ostuda sáhnout po kupovaných výrobcích. Dnes jsou obchody plné masových produktů naložených do omáček a připravených rovnou na gril! Některé produkty, jako například klobásy, sýry nebo ovoce a zelenina také nemusíte nijak předem chystat. Kromě toho že ušetří čas, chutnají skvěle a díky nenáročné přípravě budete mít více času na své hosty. Grilování totiž není jen o jídle, ale také
o setkávání a společně strávených chvílích.

Extra tip

Klobása Hermelín od Uzenin Příbram

Pochoutka, která se na grilu dlouho neohřeje, to je Klobása Hermelín od značky Maso PŘÍBRAM. Šťavnatá klobása s autentickou chutí krémového sýru je vyrobena z 85 % vepřového masa a 10 % sýru Sedlčanský hermelín. Během výroby je kladený důraz na tradiční postupy a neustálou kontrolu, dokáže tak uspokojit i ty nejnáročnější strávníky. Staňte se hvězdou grilovaček a dopřejte rodině či přátelům nevšední gurmánský zážitek!

Klobása Hermelín je k dostání v prodejnách Kaufland ve 350 g balení.

 

 

 

 

 

zdroj/foto: Maso PŘÍBRAM

 

 

Reklama

Doporučujeme

Pracoval s Pittem i DiCapriem. Martin Hub v pořadu Popojedem odhaluje zákulisí kaskadérského řemesla

Známý český herec a kaskadér, který se představil i ve světových filmech jako Titanic, Gladiátor nebo Troja. To není nikdo jiný než Martin Hub....

Jak využít slupky z brambor a jablek pro zdravější vaření

Automaticky saháme po škrabce a bezmyšlenkovitě házíme kusy zeleniny do koše, aniž bychom tušili, že se zbavujeme toho nejcennějšího pokladu. Slupky totiž nejsou odpadem...

5 nejčastějších chyb při třídění odpadu: i malé změny vedou k velkým úspěchům

Třídění odpadu se u nás již stalo standardem, podle nejnovějších statistik třídí pravidelně své odpady na 75 % obyvatel ČR. Řadíme se tak mezi...

Ženy o Vánocích touží po klidu, muži po hračkách. Jak se trefit do vkusu úplně každému

Zase stojíš bezradně v obchodě a máš okno, protože vůbec netušíš, čím potěšit své blízké? Neboj, letos to zvládneme bez ponožek z nouze a...

Vánoční soutěž o jedinečnou kosmetiku Onclé

Přejete si k Vánocům něco, co potěší tělo i duši? Připravili jsme pro Vás luxusní balíček přírodní tělové kosmetiky, která podporuje zpevnění, vyhlazení a tvarování...

Darujte o letošních svátcích svým blízkým dárek, který jim přinese smysluplný odpočinek

Vánoční svátky jsou obdobím radosti, setkávání a vytváření trvalých vzpomínek. Jakmile však sváteční období skončí, mnoho dospělých čelí obvyklé výzvě – povánočnímu útlumu. Místo...

Slatiňany: Šlechtické sídlo, kde se psaly dějiny koní

Hledáte-li tip na výlet, kde se snoubí šlechtická elegance s unikátním příběhem koňského světa, vydejte se do Slatiňan. Toto malebné městečko, rozkládající se na...

První město světa nebylo v Egyptě, ale na Ukrajině. V Taliankách žilo 15 000 lidí

Šest tisíc let před naším letopočtem, dávno předtím, než v Egyptě stála jediná pyramida, kypěl na území dnešní Ukrajiny městský život. Vznikala zde sídla...

TIP redakce na zdravé vánoční cukroví

Připravte si zdravé vánoční cukroví. Níže naleznete několik tipů, jak si ho během chvíle vykouzlit. Linecké s chia marmeládou Na cukroví:250 g celozrnné špaldové mouky1 vejce150 g...

Za divokou krásou Šumavy: Naučná stezka Povydří

Pokud hledáte místo, kde se snoubí nespoutaná horská příroda s historií a kde se energie vody stává hlavním průvodcem, vydejte se na Šumavu do...

Vyhazov na hodinu kvůli jediné fotce s přítelem. Nevinný vtip ji stál vysněnou roli v animáku

Představte si situaci, kdy přijdete o kšeft za miliony dolarů jen proto, že chcete pobavit svého kluka k narozeninám. Přesně to se stalo jedné...

Vánoční dárky jsou se Sencorem hračka

Hledáte inspiraci na vánoční dárky, které opravdu potěší? Zapomeňte na univerzální balíčky a darujte něco, co má smysl. Ať už vybíráte pro ni, pro...

Nové Město na Moravě: Perla Vysočiny láká sportovce i milovníky historie

Přemýšlíte, kam vyrazit na nezapomenutelný výlet, který v sobě snoubí bohatou historii, malebnou přírodu a špičkové sportovní vyžití? Pak je pro vás Nové Město...

Láska není raketová věda. Slavná koučka odhalila vzorec, který zachrání každý vztah

Máte pocit, že se v moři vztahových rad topíte? Zapomeňte na složité teorie. Světoznámá koučka Sadia Khan na svém youtube přišla s jednoduchým vzorcem,...

Muž s nejdelším jménem světa si ho po 25 letech stále nepamatuje

Představte si, že se jmenujete Lawrence Alon Alois Aloysius Alphege Alun Alured Alvin Alisander… a to je jen prvních osm jmen z celkových 2253....
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3