Bez poctivých vývarů se v kuchyni neobejdete

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Bez vývaru těžko uvaříte, tvoří základ mnoha pokrmů a v restauracích by se bez něj neobešli. Co pozitivního nám mohou vývary přinést a na co si dát pozor? Přípravou poctivého vývaru a jeho nejen gurmánskými přínosy nás provede český šéfkuchař Filip Sajler.

Příprava domácího vývaru je časově náročná a dlouhá, i když to vypadá, že to není nic složitého, je tam mnoho kulinářských technik. Začneme opečením kostí, masa a očištěné zeleniny. Opečené suroviny zalijeme vodou
a vaříme. Dále do hrnce přidáme vybrané koření, bylinky a následně nezbývá než čekat a nechat vývar pomalu táhnout, pak ale následuje cezení, práce s odpadem a uchování samotného vývaru“
vysvětluje postup přípravy Filip Sajler, zakladatel Cibule Bistro. Nebudeme si nalhávat, že příprava tradičního vývaru je rychlá nebo úplně jednoduchá věc. Pro většinu časově vytížených lidí je kamenem úrazu právě zdlouhavý proces několikahodinového vaření. Existují ale způsoby, jak si čas a práci ušetřit. Otázkou je, jestli nám toto usnadnění práce přinese vše, co od vývaru očekáváme.

Zatímco tradiční, poctivý a dlouho tažený vývar je chutnou a výživnou potravinou, náhražky v podobě kostek mohou tělu spíš uškodit. Ušetříte spoustu času, ale připravíte jídlo plné chemických látek a ztužených rostlinných tuků. Zpravidla bývají bujónové kostky plné soli, glutamátů a dalších chemikálií, které sice zvyšují jejich trvanlivost, ale zároveň nejsou tělu nijak k užitku. K dostání jsou naštěstí i zdravé a plnohodnotné alternativy, jejich použití je přitom stejně jednoduché jako použití bujónových kostek. „Lidé se při nákupech jednoznačně nemusí spoléhat na nezdravé polotovary a náhražky, každý si může vybrat, z čeho si uvaří. My si vybrali cestu spojení moderních technologií a postupů společně s poctivými recepty francouzského šéfkuchaře a restauratéra Auguste Escoffiera,“ říká k dostupnosti kvalitních alternativ Filip a pokračuje: „Cibule Bistro vývary obsahují jen to, co obsahovat mají. Například hovězí vývar připravujeme z opečených hovězích kostí, masa, čerstvé zeleniny, kvalitního koření, vybraných bylinek a vody. Výsledkem je výživný základ pro vaření plný přírodní chuti. Díky unikátní skandinávské technologii má pak takto připravený vývar trvanlivost 12 měsíců od data výroby a po otevření jej můžete dále uchovávat v lednici až 5 dnů. Vývar tak máte vždy po ruce stejně jako máslo nebo mléko“.

Mnoho z nás si z dětství a dospívání pamatuje domácí vývary od maminek a babiček. Vytáhly nás z nachlazení, zahřály, a ke všemu skvěle chutnaly. Není divu, že jsou tolik oblíbené, ty poctivé se navíc vyznačují vysokou nutriční hodnotou. Jsou bohaté na bílkoviny a minerály, neobsahují lepek, a i přes svou výraznou chuť mají nízký obsah kalorií. „Vývary hrají v gastronomii obrovskou roli nejen z pohledu vaření a chuti, ale i z pohledu výživy. V kuchyni Cibule Bistro připravujeme rovnou 4 druhy dlouho tažených vývarů – hovězí, kuřecí, zeleninový a silný asijský pho vývar. Každý z nich má přitom všestranné využití a skvěle se hodí jako základ do nejrůznějších polévek, omáček, těstovin, krémových rizot, asijského woku nebo při dušení a pečení. Vývary si ale samozřejmě můžete dopřát i klasicky jako polévku samostatně s nudlemi, masem nebo zeleninou“ vysvětluje Filip.

 

Kromě tradičních českých receptů bez vývaru neuvaříte ani klenoty zahraniční a moderní kuchyně. Využití vývaru je zkrátka nespočet a mimo jeho nenahraditelnou roli v gastronomii nedají někteří lidé dopustit ani na jeho vliv na pevné zdraví a zvýšení energie. Připisují pravidelnému pití samotného teplého vývaru během zimních měsíců vyšší odolnost proti nachlazení a dalším nemocem. Zařazením poctivých vývarů do svého jídelníčku potěšíte nejen chuťové buňky, ale i své tělo, kterému dodáte řadu prospěšných živin a přírodní dávku energie.

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...

Čtyři flašky ve skříni, tři v botníku. Manžel s pitím přestat nedokázal, bohužel

Kdo se v životě potýkal s nějakou závislostí, tak ví, že je to běh na dlouhou trať. Týká-li se problém přímo někoho z vaší rodiny, situace bývá o to bolestnější. Někdo vyhraje, někdo to vzdá. Můj manžel bohužel přestat pít nedokázal.

Trápí vás neustálý boj s černými tečkami? Zkuste domácí masky, výsledky vás překvapí

Černé tečky nás dokážou potrápit v každém věku bez ohledu na typ pleti. Jestliže i vy se s nimi potýkáte, určitě víte, že je...

Znáte skvělou japonskou vychytávku se zubní pastou? Dejte ji do mrazáku a v domácnosti s ní vyčistíte všechno možné

Zubní pastu potřebujeme všichni pro čištění zubů, to je jasná věc. Využijeme ji taky jako univerzálníčistidlo v domácnosti, které si poradí se špinavými tenisky...

Bezkontaktní platby a duševní klid: Jak platit bezpečně

V dnešním rychle se vyvíjejícím světě technologií se bezkontaktní platby staly běžnou součástí našeho každodenního života. Nabízejí pohodlí, rychlost a v mnoha ohledech i...

Jak se dobře vyspat, i když vás trápí bolesti zad

„Pravdou je, že pouze odpočinuté tělo může regenerovat. A u bolestí zad to platí dvojnásob. Kvalita spánku je proto zcela zásadní věcí, na kterou...

Víte, jak funguje multilíčidlo?

Přírodní oleje a vosky spolu s výtažkem z brusinek vyživují a regenerují pokožku, udržují její přirozenou hydrataci a brání jejímu vysoušení. Výrobek má pouze...

Dámská jízda – nový trend dovolených

„Čím dál více žen k nám přijíždí ve dvojicích či malých skupinkách a stále častěji k nám míří také maminky s dospívajícími dcerami, aby...

Léto plné chutí v Tchibo

Letní sezóna je ideálním časem na nové zážitky – a ty chuťové nejsou výjimkou. V kavárnách Tchibo proto právě teď najdete originální novinky, které osvěží i potěší. 

Plavání je zdravé, ale dělejte to správně!

Léto přímo nahrává pobytu ve vodě, který navíc udělá nevídaně dobře nejen vašemu tělu,
ale i hlavě. “S přibývajícím věkem se může stát, že nás sem tam zabolí v kříži, dají o sobě vědět kolena nebo kyčle. Voda je pak ten nejlepší kamarád.
Reklama
Reklama