Proč pijeme v zimě spíše červená vína? Jak na správnou dekantaci

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 V zimě obecně upřednostňujeme hutnější a mastnější pokrmy. Stejné je to i s vínem, a tak raději sáhneme po kvalitním červeném víně s příjemnou tříslovinou než po svěžím ovocném bílém víně, které se hodí spíše k lehčím pokrmům či zeleninovým salátům. Červené víno je navíc spojeno i s hřejivou atmosférou domova, a proto v nás vyvolává pocit tepla,“ říká Denisa Kolaříková hlavní sommelierka značky Víno Mikulov Sommelier Club.

Červená vína jsou těžší… ale proč?

Za to, že víno vnímáme jako těžší, může poměr kyselin, tříslovin a obsah alkoholu. Přičemž platí jednoduchá pomůcka: čím více tříslovin a alkoholu, tím těžší víno. Obsah třísloviny je určen macerací neboli vyluhováním husté hmoty rozmixovaných hroznů, kdy dochází k uvolnění barviv ze slupek do moštu, z něhož se pak víno vyrábí. Bílá vína se nechávají louhovat jen několik hodin, u červených vín probíhá macerace daleko intenzivněji.

Jak správně servírovat a do čeho

Na červené víno se používá objemnější sklo, aby se aroma lépe uvolňovalo, sklenice typu tzv. balón, zatímco pro bílé víno volíme užší a menší sklenice, aby víno rychle neteplalo. Teplota je totiž při podávání vína velmi důležitá. Zatímco bílým vínům nesvědčí teploty vyšší než dvanáct stupňů Celsia, červená vína zchlazená pod dvanáct stupňů jsou naopak zcela uzavřená, chutnají kysele a hrubě. Ideální servírovací teplota těžkých červených vín se tak pohybuje mezi 16–19 °C. Horní teplotní hranice by pak u červeného vína neměla přesáhnout dvacet stupňů, v takovém případě totiž může víno působit až příliš těžkopádně. 

Dekantace

Pokud si chcete dobré červené víno co nejvíce vychutnat nebo budete servírovat starší červené víno, je třeba dávat pozor na to, aby nedošlo k rozmíchání přirozené usazeniny – depotu, který se na dně lahve tvoří. Jde buď o zcela přirozenou součást nefiltrovaného vína nebo částečky vznikají při zrání vína v láhvi, kdy dochází ke srážení tříslovin s červenými přírodními barvivy. Proto ideálně lahev alespoň 24 hodin před servírováním postavte, aby se sediment měl čas usadit na dně. Následně je třeba provést dekantaci, která víno provzdušní.

„Nejprve zapalte svíčku. Poté odřízněte kapsli a začistěte hrdlo lahve plátěným ubrouskem. Zavrtejte spirálu do tří čtvrtin korku a vytáhněte. Hrdlo opět začistěte, tentokrát korkem, který lahev zbaví i drobných chloupků z ubrousku. Do jedné ruky vezměte karafu a do druhé otevřenou lahev, kterou zvedněte nad plamen svíčky tak, abyste v jejím hrdle viděli světelný bod plamene. Po stěně pak opatrně přelévejte víno z láhve do karafy a přes plamen kontrolujte, zda se vám do karafy nepřemisťuje depot. Ve chvíli, kdy vidíte, že se blíží usazeniny, přestaňte víno přelévat,“ radí Denisa Kolaříková.

 

 

Která vína dekantovat?

Primárně dekantujte plnější, komplexnější a mladší vína. Dekantace prospěje mladým červeným vínům, která se potřebují provzdušnit, tzv. „se nadechnout“ a proto při jejich dekantaci můžete víno nalévat do nádoby z větší výšky nebo proudem, který se rozstřikuje v nádobě, což ještě více podpoří provzdušnění. Obecně se naopak nedoporučuje dekantovat vína starší cca 15+ let. Tato vína je lepší jen přelít a nechat harmonizovat přímo ve skleničce. Dekantací by mohla „dostat šok“ a zcela ztratit chuť. Pokud nemáte dekantační karafu, alespoň víno otevřete a trochu ulijte do sklenice. Tím zvětšíte plochu vína, na kterou působí vzduch, který stimuluje proces stárnutí.

 

Tipy na červená vína pro zimní dekantaci

Jaká vína tedy stojí za to v zimě ochutnat a mají potenciál dekantace? Přinášíme několik tipů na konkrétní lahve, které mohou v zimních měsících vyniknout – ať už hledáte víno k dlouhému posezení, nebo lahodný doplněk ke slavnostní tabuli.

Barrique – víno, které zraje v sudech

Mají vaši přátelé vytříbené chutě a chcete jim nabídnout něco jedinečného? Vyzkoušejte víno zvané barrique, které si vás získá svou kořenitou chutí s tóny dřeva. Jedná se o víno, které zraje v sudech vyrobených z amerického nebo francouzského dubu minimálně tři měsíce. Sudy se pro uložení vína mohou použít pouze třikrát a podle původu použitého dřeva přecházejí do vína tóny oříšků nebo vanilky.

Zkuste třeba sametově hebké Víno Mikulov Sommelier Club Selection barrique Rulandské modré 2018, které má sytější granátovou barvu a ve vůni převládá výrazná kombinace ovoce, malin, listů jahodovníku, včetně nepatrných tónů vanilky a tabáku. Chuť je elegantní a strukturovaná, díky zrání v sudu tzv. zakulacená. Je to ideální víno pro dlouhé zimní večery. K dostání v maloobchodních sítí nebo osobnivinoteka.cz, 199 Kč.

 

Středně těžká vína

Pokud spíše preferujete vína s nižším obsahem kyselin a nasládlou dochutí, doporučujeme Víno Mikulov Sommelier Club Merlot 2021 pozdní sběr. Jeho jiskrný vzhled s nižší rubínovou barvou a jemná vůně s tóny černého rybízu, višňové marmelády a divokého koření, zaručují komplexnost a sofistikovanost vína, jež garantuje skvělý zážitek.  K dostání v maloobchodních sítí nebo osobnivinoteka.cz, 149 Kč.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Jak využít slupky z brambor a jablek pro zdravější vaření

Automaticky saháme po škrabce a bezmyšlenkovitě házíme kusy zeleniny do koše, aniž bychom tušili, že se zbavujeme toho nejcennějšího pokladu. Slupky totiž nejsou odpadem...

5 nejčastějších chyb při třídění odpadu: i malé změny vedou k velkým úspěchům

Třídění odpadu se u nás již stalo standardem, podle nejnovějších statistik třídí pravidelně své odpady na 75 % obyvatel ČR. Řadíme se tak mezi...

Ženy o Vánocích touží po klidu, muži po hračkách. Jak se trefit do vkusu úplně každému

Zase stojíš bezradně v obchodě a máš okno, protože vůbec netušíš, čím potěšit své blízké? Neboj, letos to zvládneme bez ponožek z nouze a...

Vánoční soutěž o jedinečnou kosmetiku Onclé

Přejete si k Vánocům něco, co potěší tělo i duši? Připravili jsme pro Vás luxusní balíček přírodní tělové kosmetiky, která podporuje zpevnění, vyhlazení a tvarování...

Darujte o letošních svátcích svým blízkým dárek, který jim přinese smysluplný odpočinek

Vánoční svátky jsou obdobím radosti, setkávání a vytváření trvalých vzpomínek. Jakmile však sváteční období skončí, mnoho dospělých čelí obvyklé výzvě – povánočnímu útlumu. Místo...

Slatiňany: Šlechtické sídlo, kde se psaly dějiny koní

Hledáte-li tip na výlet, kde se snoubí šlechtická elegance s unikátním příběhem koňského světa, vydejte se do Slatiňan. Toto malebné městečko, rozkládající se na...

První město světa nebylo v Egyptě, ale na Ukrajině. V Taliankách žilo 15 000 lidí

Šest tisíc let před naším letopočtem, dávno předtím, než v Egyptě stála jediná pyramida, kypěl na území dnešní Ukrajiny městský život. Vznikala zde sídla...

TIP redakce na zdravé vánoční cukroví

Připravte si zdravé vánoční cukroví. Níže naleznete několik tipů, jak si ho během chvíle vykouzlit. Linecké s chia marmeládou Na cukroví:250 g celozrnné špaldové mouky1 vejce150 g...

Za divokou krásou Šumavy: Naučná stezka Povydří

Pokud hledáte místo, kde se snoubí nespoutaná horská příroda s historií a kde se energie vody stává hlavním průvodcem, vydejte se na Šumavu do...

Vyhazov na hodinu kvůli jediné fotce s přítelem. Nevinný vtip ji stál vysněnou roli v animáku

Představte si situaci, kdy přijdete o kšeft za miliony dolarů jen proto, že chcete pobavit svého kluka k narozeninám. Přesně to se stalo jedné...

Vánoční dárky jsou se Sencorem hračka

Hledáte inspiraci na vánoční dárky, které opravdu potěší? Zapomeňte na univerzální balíčky a darujte něco, co má smysl. Ať už vybíráte pro ni, pro...

Nové Město na Moravě: Perla Vysočiny láká sportovce i milovníky historie

Přemýšlíte, kam vyrazit na nezapomenutelný výlet, který v sobě snoubí bohatou historii, malebnou přírodu a špičkové sportovní vyžití? Pak je pro vás Nové Město...

Láska není raketová věda. Slavná koučka odhalila vzorec, který zachrání každý vztah

Máte pocit, že se v moři vztahových rad topíte? Zapomeňte na složité teorie. Světoznámá koučka Sadia Khan na svém youtube přišla s jednoduchým vzorcem,...

Muž s nejdelším jménem světa si ho po 25 letech stále nepamatuje

Představte si, že se jmenujete Lawrence Alon Alois Aloysius Alphege Alun Alured Alvin Alisander… a to je jen prvních osm jmen z celkových 2253....

Zapomeňte na túje. Tyhle keře rostou rychleji a sousedé vám je budou závidět

Českými zahradami se jako mor šíří zelené hradby z tújí, které sice spolehlivě cloní, ale často postrádají šmrnc. Ačkoliv jsou tyto jehličnany pro živý...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3