Přemýšlíte co k obědu? Zkuste naše Lasagne bolognese

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Boloňské lasagne jsou sice velmi pracnou záležitostí. Věřte ale, že se jejich příprava rozhodně vyplatí. Je nutné se ale smířit s tím, že to zabere trochu více času. Jako první si připravte vyhlášené boloňské ragú. Není špatné s ním začít třeba už v sobotu v podvečer.

Příprava boloňského ragú

Do rozpáleného hrnce, nebo vyšší pánve nalijte olivový olej a nechte ho rovněž zahřát. Následně do oleje vložte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a restujte dozlatova. Poté přidáme k základu cibuli, opět restujeme delší dobu a na závěr ještě česnek, po kterém už by vzhledem k tomu, že se rád pálí, mělo krátce nato do hrnce přijít mleté maso. V této chvíli obsah hrnce ochuťte solí, pepřem a čerstvým, nebo klidně i sušeným tymiánem.

Když chytne všechno maso hnědou barvu, dejte na něj dvě lžíce kvalitního rajčatového protlaku a opět zhruba minutu restujte. Pak hned zalijte loupanými a krájenými rajčaty. Doporučuji pro nejen pro urychlení procesu koupit v obchodech plechovku s rajčaty z Itálie, která jsou zejména v těchto měsících určitě lepší a chutnější variantou, než kupovat nedozrálá rajčata.

V této fázi můžete opět trochu osolit a opepřit, buďte ale obezřetní a pamatujte, že se dá pokrm vždycky dochutit, naopak ubrat s kořením už je téměř neřešitelné. V základu nesmí chybět kvalitní červené suché víno, se kterým budete ideálně oběd párovat. Z italské produkce bych volila třeba Chianti, k pokrmu skvěle ladí i argentinská chlouba – Malbec. K boloňské omáčce je dobrou volbou také chilská specialita Carmenére nebo španělská odrůda Tempranillo. Z českých vín bych sáhla po Frankovce.

Tolik ale k vínům a zpátky k receptu. Obsah vína zredukujte, nechte odpařit alkohol jakmile zaregistrujete částečný úbytek vína v hrnci, zalijte vodou a vložte do něj bobkový list a celé kuličky nového koření a černého pepře. Optimální je mít na koření sítko, abyste ho potom nemuseli lovit. Teď máme v ragú vše, co jsme chtěli a nezbývá, než ho nechat na menším plameni pomalu táhnout. Ideální je tak alespoň 4 hodiny, ale pokud jídlo připravujete v neděli ráno, postačí i hodina a půl na o něco vyšším stupni.

Jak na bešamel?

Vy ovšem potřebujete ještě druhou nedílnou součást proslulého pokrmu – bešamel. Jak si tuto základní omáčku připravit? Na rozdíl od boloňského ragú je to velmi prosté. Do hrnce si dejte zahřát mléko a vložte do něj divoké koření (celý pepř, nové koření a bobkový list) a na čtvrtiny rozkrojenou cibuli. Ohřívejte na nižším plameni a buďte obezřetní, aby mléko neuteklo. Na vedlejší plotně si v hrnci připravte máslovou jíšku, tedy rozpusťte máslo a do něj přisypte hladkou mouku. Jíšku nechte trochu vychladnout a přes síto do ní přilívejte za stálého míchání ochucené mléko. Vymíchejte do konzistence hustějšího krému.

Vrstvení a pečení

Máte připravené ragú i bešamel, a tak nezbývá, než se vrhnout na finální fáze, kterou je vrstvení a následné pečení. Na lasagne existují různé nádoby, ať už jako jednoporce, nebo pořádně velké zapékací misky. Ať už máte cokoliv, po spodní části rozprostřete malou vrstvu ragú a bešamelu. Na to vyskládejte plátky lasagní a opět nalijte ragú a omáčku. Rovnoměrně rozmístěte, proložte čerstvými lístky bazalky, zasypejte paramazánem a znovu skládejte těstoviny. Takto pokračujte po vrchní část vaší nádoby. Jako poslední se dává ragú s bešamelem a z vrchu to zasypte hojným množství parmazánu. Takto připravené zapékací misku vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů na 50 minut. Pak už nezbývá, než si své dílo vychutnat s blízkými. Dobrou chuť!

Co budeme potřebovat?

Boloňské ragú:

3 lžíce olivového oleje

50 g cibule

40 g mrkve

30 g petržele

30 g celeru

4 stroužky česneku

400 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)

2 lžíce rajčatového protlaku

250g loupaných sekaných rajčat

200 ml červeného vína

3 bobkové listy

10 kuliček černého pepře

10 kuliček nového koření

600 ml vody

sůl

pepř

tymián

Bešamel:

650ml plnotučného mléka

1 cibule

3 bobkové listky

10 kuliček černého pepře

10 kuliček nového koření

100g másla

70g hladké mouky

sůl

pepř

Lasagne:

250g lasagní

150g parmazánku

čerstvá bazalka

Reklama

Doporučujeme

Zapomenutá síla z našich polí. Skromná čočka, která zasytí tělo i duši

Zapomeňte na exotické prášky a bobule z druhého konce světa. Ten pravý nutriční poklad, který zasytí, posílí a nezatíží peněženku, bublá v hrnci na...

Nejste líní, jste nemocní. Tichý boj s postelí, který ničí miliony životů

Zvoní budík, ale vy se nemůžete pohnout. Tělo váží tunu, myšlenky jsou jako asfalt a vy víte, že jste zase prohráli. Není to morální...

Krémová polévka z batátů a mrkve: hřejivá, jemná a s kapkou exotiky

Když se venku ochladí, není nic lepšího než miska voňavé polévky, která zahřeje na těle i na duši. Tahle kombinace batátů, mrkve a jemného...

Vlastníte elektromobil nebo to plánujete? Máme pro vás pár tipů!

Silnice je pozvolna plní tichými ekologickými elektromobily. U nás jich jezdí už přes 52 tisíc a meziroční nárůst představuje 41 procent. Zvažujete nebo už...

Kam na výlet se psem? 7 tipů pro dobrodružství v přírodě

Podzimní dny přímo vybízejí k tomu sbalit batoh a vyrazit se svým psím parťákem na výpravu do přírody. Česko nabízí nespočet nádherných míst, kde...

Lékaři doporučují kvašenou zeleninu pro posílení imunity a lepší trávení

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Zapomeňte na výčitky. Obyčejný trik udělá z chleba lepší potravinu

Chléb má pověst nepřítele zdravé výživy, ale co když ho obyčejné zmrazení dokáže proměnit v lepší potravinu? Výzkumy naznačují, že teplota mění jeho strukturu...

Prosté jídlo s noblesou: francouzské škvarky, které si získaly svět

Na první pohled vypadají skromně - pár kousků masa, trochu sádla a pár bylinek. Ale právě v té jednoduchosti se skrývá kouzlo. Francouzské delikatesy...

Jak správně krmit kočku, která je vybíravá a nic jí nechutná?

Kočky jsou známé svou vybíravostí v jídle a někdy dokážou své majitele pěkně potrápit. Na rozdíl od psů, kteří jsou většinou schopni spořádat prakticky...

Zklamání po svatbě. Když papír nestačí na záchranu vztahu

Žili spolu deset let, pak se vzali a po čtyřech měsících přišel rozvod. Proč je první rok manželství paradoxně nejtěžší, i když už partneři...

Každý jsme originál: Podle kterých znaků poznáte, že jste opravdu výjimeční?

Na světě neexistují dva naprosto stejní lidé. Každý z nás má něco, co ho odlišuje od ostatních, ať už je to způsob myšlení, pohled...

Průkopnice OnlyFans Valérie Holáková: Vydělala jsem miliony, chci být psycholožkou

Je průkopnicí OnlyFans v Česku, její matka řídí školu a ona sama chce být psycholožkou. Valérie Holáková známá jako Xholakys v Show Jana Krause...

Hry s vaší myslí. Sedm taktik, kterými vás manipulátor dostane na dno

Nejprve přijde zmatek, pak snaha přizpůsobit se a nakonec beznaděj. Než vůbec získáte podezření, že žijete s manipulátorem, často už jste po uši ponořeni...

Muž pod tlakem: proč se uzavírá a co s tím může udělat partnerka

Na první pohled to možná nevypadá, ale i muži mají svoje těžké chvíle. Společnost od nich čeká sílu, výkonnost, úspěch a dokonalou kontrolu nad...

Kim Kardashianová promluvila o tetování své 12leté dcery: Nikdy jí tu kreativitu nevezmu

Falešné tetování na obličeji, piercing v nose a černé grillz. Dvanáctiletá North Westová svým vzhledem na TikToku vyvolala bouři a její matka Kim Kardashianová...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3