Dopřejte si kopřivový čaj z čerstvých kopřiv. Je to skvělý jarní detox!

Kopřiva se netěší zrovna velké oblibě, zvlášť u zahradkářů, kteří se ji mnohdy snaží likvidovat. A ruku na srdce, kdo ji neproklínal, když se o ní popálil? Přitom jde o léčivou bylinu, která má ve svých listech nejvíc vitamínů.
Kopřiva obsahuje vitamíny C, B a provitamin A, ale i minerály, jako je vápník, hořčík či železo. Dále chlofrofyl, kyselinu křemčitou, třísloviny, které zlepšují imunitu a serotonin, což je hormon, jenž má v těle důležitou roli - zajišťovat lepší náladu. Nejjednoduší způsob, jak z ní získat cenné látky, je uvařit si čaj.
A jaké že má vlastně kopřiva účinky? Kopřiva zabraňuje zadržování vody v těle, je proto ideální na jarní detoxikaci. Mimo uvedené dále podporuje trávení a má protizánětlivé účinky.
Jak sbírat kopřivy?
Kopřivy vždy sbírejte v ochranných rukavicích, abyste předešli nepříjemnému popálení. Mladé kopřivy bývají na sběr nejlepší. Sbírejte je celé včetně stonku. U starších kopřiv trhejte jen listy (poznáte je podle jejich výšky a celkové velikosti). Správně usušené listy jsou křupavé a ne zčernalé, což může způsobit nevhodné sušení při vysoké teplotě.
Čaj ze sušených vs. čerstvých kopřiv
Čaj připravený z čerstých mladých listů je vydatnější na velké množství enzymů a vitamínů, ale nemá tak výraznou barvu. Oproti tomu čaj ze sušené kopřivy má sice tmavší zelenou barvu, ale jeho účinky nejsou na takové úrovni jako u čaje z čerstvých kopřiv. Určitě ale nezatracujte čaj i ze sušených kopřiv, jeho užívání se vám také vyplatí. Kdo nechce sbírat čerstvé kopřivy, v některých supermarketech je seženete v platových krabičkách mezi čerstvými bylinkami.
Recept na kopřivový čaj z čerstvých kopřiv
Co budete potřebovat:
Malá hrst mladých kopřiv (4 rostliny), 1 litr horké vody, med k oslazení
Natrháme mladé listy kopřivy, čím jsou mladší, tím více mají zachovalých léčivých účinků. Pečlivě je propláchněte ve vodě, abyste je zbavili nečistot. Umyté kopřivy zalijeme vařicí vodou a necháme 15 minut louhovat pod pokličkou. Nakonec si čaj oslaďte medem, nebo nechte jen tak. V případě, že je na vás čaj příliš silný, přidejte do něj vodu. Čaj konzumujte ideálně co nejdřív po uvaření. Necháte-li ho hodiny stát, může vám zhořknout.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)